2021 Yılında Altının Gram Fiyatı Ne Olur?

Binlerce yıldır türlü şekillere giren altın fiyatlandırma da gram üzerinden hesaplanıyor. Son dönemde cazip haline gelen bankalardaki altın hesapları da gram üzerinden tutuluyor ve talep edenleri tarafından 2021 yılında Altının gram fiyatı ne olur sorusu soruluyor.

NOT: Beyler altın geçmişte çok üzmemiştir ancak çok sevindirmemiştir de. Genelde gayrimenkul fiyatları ile paralel seyretmiştir altının fiyatları. Gelecekte de benzeri tablonun uzun süre daha devam edeceği öngörülüyor. Ancak yine de bilişim devriminin getirdiği bazı sürprizler olabilir.

Altın Kuruna Müdahale Düşüşü Getiriyor

Son günlerde Türkiye ekonomisindeki en dalgalı zamanını geçiren gram altın fiyatı güncel olarak 270 lira seviyelerinde. Yükselmesinin ardından gelen kar satışları ve ekonomi politikalarının aldığı önlemler eşliğinde düşüşler yaşanıyor. Merkez bankasınca döviz kuruna müdahale etmek üzere artırılan faizler ile sürekli düşme eğilimine giren altın önümüzdeki süreçte nasıl bir tavır sergileyeceği merak konusu.

Merkez Bankasının Yıl Sonu Beklentisi

Bilindiği üzere Merkez Bankası dönem dönem yaptığı toplantılar neticesinde yıl sonu döviz kurlarında meydana gelecek tutarlar üzerinden beklenti raporu yayınlıyor. Yayınlanan son anket raporuna göre doların yıl sonundaki beklenti rakamını 4,83 lira olarak açıkladı. Altının fiyatının belirlenmesinde en büyük rolü oynayan doların bu denli yüksek tutulması altının gram fiyatının da yükseleceği anlamına geliyor.

Altının ons fiyatı 1200 dolar seviyelerinde paralel seyir ediyor. FED toplantısı sonrası faiz artırımına gitmesi beklentiler arasında ve bu beklenti gerçekleşmesi halinde altın fiyatlarına doğrudan etki edecek.

Gram Altın Alımı İçin En Uygun Zaman

Yatırımcıların altın alımı için en uygun zamanı elbette en düşük seviyelerde olduğu zamandır. Fakat gram altının fiyatı ne zaman düşer, ne kadar düşer bunu kimse bilemez. Bu yüzden 2021 yılında altının gram fiyatı ne olur sorumuzun cevabını henüz veremiyoruz. Fakat beklenen o ki, güncel olarak 4,15 seviyelerindeki dolar kurunun yıl sonu artış beklentisi merkez bankasınca 4,83 lira olarak açıklanması döviz kurunun 0,68 kuruş artış olacağını gösteriyor. Nitekim yıl sonunda bu rakam daha yüksek olabilir yada çok daha düşük oranlara yaklaşabilir.

Yatırımcıların altın alımı için en uygun zamanı seçmesi için karışık bir ekonomi piyasası bekliyor. Zira Türkiye de olduğu kadar küresel ekonomide meydana gelen olaylar altının gram fiyatına doğrudan etki edecek. Şu an bankaların altın hesaplarındaki alım ve satım makas farkları ise dalgalanmalar neticesinde en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. Bu yüzden tüketicilerin şikayetleri ise sesini yükseltmiş durumda. Bu yüzden altın alım satımında en iyi banka araştırmaları çoktan genişlemiş durumda.

Gram Altın alım ve satımında ilgilenenleri için 2020 yılında gram altın fiyatı başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Altına Yatırım Yapmalı mıyım?

Yatırımcılar ister küçük olsun ister büyük bütün yatırımlarını en iyi şekilde değerlendirme yoluna gitmeye çalışır. Bu yolda kazananlar olduğu kadar kaybedenlerde çok. Kimin ne kazanacağı ise büyük bir muamma. Fakat binlerce yıldır en iyi yatırımın altın olduğu tüm kesimlerce kabul ediliyor ve en meşhur cümle en güvenli liman olması halen devam ediyor. Bu yüzden Altına Yatırım Yapmalı mı başlıklı yazımızı okumanız halinde altının serüveni ile gelişen fiyatları ile ne kadar kazanıldığı hakkında ayrıca bir bilgi sahibi olabilirsiniz.

Uzmanlarca yıllardır süre gelen istatistikler ve bilimsel açıklamalar nezdinde altının 2019 gram fiyatının 250 lira seviyelerinde olacağı kanısında. Yani bilimsel derken son yıllarda oluşan olaylara rağmen meydana gelen artışlardan yola çıkılarak bu hesaplamalar yapılıyor. Şahsen benim fikrimi soracak olursanız altının gram fiyatı bu rakamı çoktan gördü bile. Önümüzdeki üç aylık süreçte ne kadar yükselir bilinmez fakat 2021 yılının ortalarından itibaren bu rakamın çok çok üstüne çıkılabilir.

(BU DÖNEMDE SALGIN VARKEN ALTIN NİSPETEN GÜVENLİ LİMAN GİBİ GÖZÜKEBİLİR AMA BU SİZİ YANILTMASIN. ALTININ DA SONUNUN YAKLAŞACAĞINI VE YERİNİ BİTCOİN GİBİ SANAL PARA BİRİMLERİNİN ALACAĞINI SÖYLEYEN KAYNAKLAR DA MEVCUT.)

Sonuçta altını alan kazanıyor, kiralayan kazanıyor, vadeli hesaba yatıran kazanıyor. Kim ne derse desin küçük büyük herkesin yatırımını altında değerlendiği bir gerçek.

Yorum yapın

Krediler