Avukata Verilen Kredi ve Kredi Kartı Borcunu Taksitlendirme

Cazip fikirlerin eşliğinde bankalardan alınan krediler ve harcamalar sonucu ödemeye konu olan kredi kartlarına ait borçların zamanında ifası gerekir.  Bankaya olan borcun ödenmesi zamanla kişilerin gelirleri ve giderleri yüzünden aksama yaşayabilir. Bu durum her canlının başına gelebilecek muhtemel olaylardır. Bu makalemizde “Avukata verilen kredi ve kredi kartı borcunu taksitlendirme hususlarına değineceğiz.

TAVSİYE: Banka borcu avukata düştüyse maalesef yapılacak fazla şey kalmamış demektir. Ancak yine de son birkaç hamleniz var. Bunların ne olduğunu yazı sonuna ekledik!

Ekleme: Son zamanlarda avukatlara karşı karalama kampanyası başlatan kişiler görüyorum. Arkadaşlar eğer bankalardan o kredileri çektiyseniz ve borç batağına düştüyseniz bunu ödemememize müteakip sorumlular, kabahatli avukat değildir. Avukat da herkes gibi çoğu kez işini yapmaktadır. Onlar da sizin yerinize gelip haciz denilen baş belası uygulama ile uğraşmaktan haz almıyorlar emin olun… Aralarında 100 kişiden 1-2 tane kötü var diye hepsini karalamak yanlış.

Daha önceki yazılarımızda bu borçların ödenmediği durumlarda neler olabileceğini, kişinin ne kadar süresi olduğunu, ilk etapta bankaların nasıl bir yol izlediklerini ayrıntılı olarak sizlere aktarmıştık. Fakat ödenmeyen banka borçlarının tahsil edilebilmesi için yasal yollara başvurma işlemi, bankaların vekilleri olan avukatlara düşmesi borçluyu biraz daha endişelendirir. Bu endişenin olması elbette normaldir. Ödemesi gerektiği borç artmıştır, yasal zeminde elinde olan maddi varlıklara el konulabilir. El konulan maddi kaynaklar kişinin ekmek teknesi olabilir, evi olabilir, arabası olabilir. Bu kişiyi zor günler bekler.

Banka Borcu Avukata Düşen Borçlu Ne Yapmalı?

Bankalara olan borcunuza istinaden icraya veriliyorsanız, konulan haciz eğer çalışansanız sadece maaşınıza olur. Bu haciz işlemi karşılığı maaşınızdan dörtte bir parçasının bankaya icra yoluyla kesilmesi anlamına gelir. Bir bakıma burası sizi rahatlatan bölüm olmalıdır. Eğer maaşınızda bir haciz bulunuyorsa ve taksitle kesiliyorsa daha sonraki haciz işlemleri için sıraya girilir ve aynı maaştan ikinci bir icra kesintisi yapılamaz.  Hiç işi olmayan bir kişiden de banka alacağını tahsil etmek isteyecektir. Bu tahsili maddi değeri büyük olan mallarına ve taşınmazlarına konulacak şerh ile satışı sonrası elde edilecek gelir ile karşılarlar. Bu durumda kişinin satışa konu olan malı olması gerekenden daha ucuza gider, haciz masrafları, avukat masrafları derken belki borcu bile karşılayamaz hale gelebilir.

Bu nedenle banka borcunuzdan dolayı avukata teslim edilen bir dosyanız bulunuyorsa yapacağınız işlem avukatla görüşerek yeni bir ödeme planı yapılması, ödemenin yapılması için para kazanmanıza engel olacak haciz işlemlerinin uygulamaya konulmaması için gerekli teşebbüste bulunulması elzem bir hâl alır. Bankanın vekili avukat ile görüşülmesi önemli bir husustur. Çünkü yapılacak işlemlerin durdurulması, askıya alınarak biraz daha zaman kazanılması, daha zor durumda kalmanızı engelleyecek kişiler bu kişilerdir.

Kredi ve kredi kartı borçlarından dolayı mağdur olan kişilerin sayısının artmasından sonra bir defaya mahsus olmak üzere yapılandırma yapılmasının yasal olarak kapısı aralandıktan sonra yapılandıran ancak yine de borçlarını ödeyemeyen kişiler bulunmaktadır. Yerine getiremeyeceğiniz yükümlülüklerin altına imza atarak borçlanırken gelecekte başınıza gelecekleri düşünerek hareket edilmesi gerekir. Zamanla oluşan borç artar ve taşınamaz hale gelebilir.

Banka Borçlarına Hapis

Borçlu kişi borcun ifası için yeni yapılandırma, ödeme taahhüdünde bulunması ile haciz işlemi ertelenebilmektedir. Ancak burada hatırlatmamızda büyük faydası olan bir husus vardır. Banka borcundan dolayı hapis başlıklı yazımızı okursanız burada belirttiğimiz üzere verdiğiniz taahhüt karşılığı borcu yine ödemezseniz hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Size kalmış bir durum olsa da geliriniz yoksa, maddi olarak bir varlığınız bulunmuyorsa böyle bir taahhüt verme işleminden uzak kalmanız olumlu bir yaklaşım olabilir.

Yapmanız gerek resmi olarak imzalı bir sözleşme ile taahhüt vermediğiniz sürece bankanın avukatını borcunuzu ödeyeceğinize dair ikna etme çabası en doğru yoldur. Sonuçta bu sizin borcunuz, aldığınız ve yaptığınız harcamaların karşılığı olarak bunları ödemek zorundasınız. Ne kadar çabuk öderseniz o kadar az faiz yükü ile kazanç sağlamış olacaksınız.

Zamanla artan bankacılık ürünlerinin ardından bu ürünlerin bedellerini ödeyemeyenlerin sayısı oldukça artış göstermektedir. Özellikle kredi kartı borcu yüzünden binlerce ailenin yüzü gülmemektedir. Her insanın çeşitli sebeplerle başına gelebilecek bu hususlar için ayrıntı olarak bilgi sahibi olmak isteyenler yorumlar bölümüne sorularını yazabilir.

TÜYO: Bu durumdaki kişiler evvela borcunuz hangi hukuk bürosuna düştüyse onunla kontak kurduktan sonra yapacağınız hamle iki çeşittir:

Borcu hiçbir şekilde ödeyemeceğinizi hissettirmek- Bu hissiyat karşı taraf avukatına boşa icra harç masrafı ödememeye ve dolayısıyla hacze çıkmamaya sevk edecektir. Ancak bu hamleniz eğer haczedilebilecek bir malınız kalmadıysa uygulamaya sokulabilir. Bu hamleniz ile zaman kazandıktan sonra borcunuz varlık yönetim şirketlerinin elinde birkaç yıl bekledikten sonra daha makul ve cüzi ödemeler yaparak borçtan kurtulma imkanınız söz konusu olabilir. Ancak belirtmek gerekir ki bu yol son derece risklidir. Hele ki birilerine cüzi rakamlarla muvazzalı olarak devrettiğiniz mal söz konusu ise bunun denemenizi asla önermem.

Borcu taksitler halinde ödeyeceiniz beyan etmek- Bu taktik ise kendinize gerçekten güveniorsanız yapacağınız hamle olmalıdır. Bu sözü verdikten sonra en ufak bir ödeme aksatması yaşarsanız başınız artık ciddi belaya girecek demektir. Hele ki bir tahhüt imzaladıysanız kesinlikle çok daha zor durumdasınız demektir. Çünkü tahhüt ihlal etmek hapis ile sonuçlanabilecek bir eylemdir.

Yorum yapın

Krediler