Pasaport Harcını Kredi Kartı İle Ödeme

Cüzdanımızın neredeyse bir numaralı ödeme aracı haline gelen Kredi Kartları ile resmi harç ödemelerimizi de internet üzerinden kredi kartlarımız ile gerçekleştirebiliyoruz. Peki yurt dışına çıkışlarımızda kullandığımız pasaport harçlarını kredi kartı ile ödeyebiliyor muyuz? Buna kısaca cevap vermek gerekirse artık bu da mümkün. Harcınızı oturduğunuz yerden sahip olduğunuz kartlar ile ödeme imkanına sahipsiniz.

Pasaport Harcı Kredi Kartıyla Nasıl Yatırılır?

Pasaport harcınızı kredi kartı ile ödemek istiyorsanız ziyaret edeceğiniz sayfa İnteraktif Vergi Dairesi Olacaktır. Buradan harç ve değerli kağıt bedeli ödeme menüsüne giriş yapılarak ilgili kısımların doldurulması gerekir. İlgili kısımlardan kastımız, TC  Kimlik No, Adı Soyadı, İl, Vergi Dairesi, Pasaport Süresi ve harç bedeli ile ödeme sayfasına yönlendiriliyorsunuz. 

Yurt dışına çıkışta anlaşmalı olmayan ülkeler için öncelikle pasaport ihtiyacınızı gidermeniz gerekiyor. Pasaport başvuru ve alım işlemleri Emniyet müdürlüklerince yapılırken yeni düzenleme sonrası artık Nüfus Müdürlükleri üzerinden verilecek. Burada talep edilen pasaport ile birlikte pasaporta ait defter bedeli, pasaportunuzun harcı, ve yurt dışına çıkarken ödemeniz gereken yurt dışı çıkış harcını artık kredi kartlarınız üzerinden yatırabiliyorsunuz. Bunun için aracılık eden bir bankaya ait bir kredi kartı sahip olmanız gerekiyor ki,  bütün bu işlemleri yerine getirin. Fakat buradaki bir ayrıntı ilk kez pasaport alan kişilerin masraf kesintileri ve harç tutarlarının yatırıldığına dair belgeler Nüfus Müdürlüklerinden talep edilmesi muhtemel olduğu için banka şubelerinden gerçekleştirilmesi daha doğru olabilir. Mantıken resmi kurum ve kuruluşlar işlemleri TC kimlik numaraları üzerinden gerçekleştirdiği için böyle bir belgenin arz edilmesinin istenmesi ne kadar doğru bilinmez.

Sizden talep edilen pasaport harç tutarının bankanızın kredi kartından ödenebilmesi için internet bankacılığı ya da mobil bankacılık ürününü kullanıyor olmanız yeterli. Dijital bankacılık yöntemiyle bankanızın ilgili menüsünden istediğiniz harç tutarını yatırmanız mümkün hale geldi. Fakat özellikle belirtmek istediğimiz burada harç ve masraflar yatırılırken mutlaka TC kimlik numaranızı işlenmesini, işlenen numaranızın da doğru olması gerekiyor ki, sorunsuz pasaport sahibi olabilin.

Pasaport Harçları Ne Kadar?

Yeni yıla girmemiz ile birlikte bir çok iş ve işlemin fiyatlarında güncelleme yapılırken pasaport harçları da bu güncellenemeden nasibini aldı. Ocak ay’ından itibaren pasaport harçları 6 aylık 132.7 Lira, yıllık ise 194 lira, 3 yıl ve üzeri süreli pasaport kullanmak isteyen kişilerde sahip oldukları pasaportları için ödeyeceği harç tutarı 633 lira olarak belirlendi. Pasaport ve dahilindeki masraflara ait tutarlar ve harç miktarı 492 Sayılı Kanun gereği Maliye Bakanlığı tarafından yıllık olarak belirleniyor ve yeni tutarlar Resmi Gazete’de yayımlanıyor.

Hangi Bankalar Pasaport Harcını Tahsil Ediyor

Pasaport harçlarını ve masraflarını tahsil eden başlıca bankalar devlet bankaları olan Ziraat bankası ile Halkbank’ın yanı sıra İş bankası, Finansbank, Garanti Bankası, İng Bank, Şekerbank olarak sıralayabiliriz. Finans kuruluşları dışında da bu harç tutarlarını yatırabileceğiniz başlıca kurumlar Defterdarlıklar bünyesindeki Vergi Daireleri ile Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteren Malmüdürlükleri üzerinden yapılabiliyor. Diğer Bankalarda şu şekilde;

Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk, Anadolubank, Alternatifbank, Citibank, HSBC, TEB, Yapı Kredi Bankası, Arap Türk Bankası, Alternatif Bank.

Yorum yapın

Krediler