Gebelik Yardımı Başvurusunu Nasıl Yaparım?

Devletin elini uzattığı yardım kalemlerinden birisi de gebelik yardımı olarak doğum yapacak kadınlara gebelik süresine bağlı olarak yapılıyor. Elbette bu yardımı alabilmeniz için gerekli başvuruyu, gerekli takibi yapmanız ve koşullarınız uyması gerekiyor. İsterseniz kadınların hamilelik yardımı alabilmesinde ki koşullar ve atılması gereken adımları inceleyelim.

TÜYO: Gebelik yardımı alabilmek için süresi içerisinde ve gerekli evraklarla başvuru yapmalısınız. Aksi halde yardım alabilmeniz mümkün olmayacaktır. Yine bu başvuruyu usulüne uygun yazılmış bir dilekçe ile doğru kuruma yapmanız çok önemlidir. Genelde kaymakanlıklar, muhtarlar, valilik bu tür işlerle ilgilenmektedir. Bu kurumlara giderek gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Gebelik Yardımı Ne Kadar?

Gebelik yardımı devlet kurumlarında Şartlı Gebelik Yardımı olarak geçmektedir. Bu yardımı alabilmeniz için gebeliğin başlangıcı itibariyle doğum sonrası lohusalılık bitişine kadar aylık 35 Lira olarak yapılmaktadır. Bu yardımın ilk önemli şartı gebe kadının Sağlık Bakanlığınca belirlenen evrelerde gerekli sağlık kontrollerini yerine getirmesi, sağlık kontrolünü düzenli olarak yapması halinde yapılması bir koşuldur. Canlı ya da cansız doğum söz konusu olduğunda iki durumda da bu yardım yapılır. Doğum gerçekleştiği zaman yapılan yardım tutarı bir defaya mahsus olmak üzere 75  liradır. Doğumun gerçekleşmesi sonrasında iki aylık lohusalık döneminde de 35’er lira yardım alınır. Erken doğum halinde ise doğum tarihi itibariyle lohusalılık dönemi için yapılır. Yani gerçekleşecek düşük ve ölü doğum gibi hususlarda da ödeme yapılıyor.

Gerekli takiplerini düzenli ve eksiksiz olarak yerine getiren, şartlı gebelik yardımı başvurusunda bulunan kadınlar en çok 315 Lira yardım ödemesi alabilmektedir. Yani 9 izlenim sonucu 35 liradan 315 TL’dir.

Gebelik Yardımına Başvurular

Sosyal yardım başvurularının ilk adresi ikametinizin bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve DayanışmaVakıflarıdır. (SYDV). Başvuru için hamileliğin başlangıcında yapılması geç kalınmaması gerekir ki bu yardımı almaya başlayabilesiniz. Geriye dönük olarak bu yardım yapılmaması nedeniyle zamanında başvurular önemli. TC numaranızın yazılı olduğu kimlik ve gebelik olduğuna dair belge ile yapacağınız başvuru sonrası gerekli işlemlere başlanıyor. 18 yaşın altındaki kişilerde resmi nikah şartı aranıyor fakat 18 üstündekiler için resmi nikah gibi bir şartta bulunmuyor.

Gebelik yardımı almasından sonra kişi yine gebe kalırsa bu yardıma başvurması için arada en az üç aylık bir fark olması gerekiyor. Yani doğum sonrası 3 ay geçtikten sonra bu yardıma başvurulabiliyor.

Gebelik Yardımını Herkes Alabilir mi?

Yapılacak başvuru sonrası kişinin SGK kaydı bulunması gebe kadının bu yardımı alamayacağı anlamına geliyor. Başvuru direk reddediliyor. Gebelik yardımının alınmasında hane içerisindeki gelirin muhtaçlık sınırı altında olması yani yardıma muhtaç durumda olması gerekiyor. Aksi takdirde yine bu başvuru reddediliyor.

Yardım almaya hak kazanan kadınlar bu yardım için Sağlık Bakanlığının belirlediği periyotlarda gerekli kontrollerini yaptırması gerekiyor. Bu kontrollerin takibi ise BSYHBS programı üzerinden yapılıyor ki, kişinin her hangi bir sosyal güvencesinin tespiti halinde gebelik yardımına başvuru kabul edilmiyor.

Devletin yaptığı sosyal yardımlar ile vatandaşların ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor. Bu konuda ihtiyacı olanlara gerekli yardımı devlet esirgemekten kaçınmıyor. Bunun için mutlaka başvuru yapın. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları başvuruları ücretsiz olarak alıyor. Bu anlamda Devletin yaptığı sosyal yardımlar ve başvuru yolları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

“Gebelik Yardımı Başvurusunu Nasıl Yaparım?” üzerine 12 yorum

    • Aylin hanım diğer yardımlardan farklı olarak yapılıyor. Size yapılan yardım miktarı limiti aşmadığı sürece yine faydalanabilirsiniz .

      Yanıtla
  1. Tam olarak 12 haftalık hamıleyım esım acık ceza evınde 3 ayda bır ızne cıkıo bnde fayladanma sansım varmı acaba

    Yanıtla
    • Hülya hanım yazıda belirtilen şartları taşıyor olmanız halinde gerekli yardımı alırsınız. Fakat daha başka durumlar itibariyle paraya ihtiyacınız varsa ve geliriniz bulunmuyorsa ikametinizin bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapın. Devlet o konuda gerekli sosyal yardımları ihtiyacı olanlardan esirgemiyor. Vakıflar haftada bir gün toplantı yapar ve yardım taleplerini karara bağlarlar. Çok daha acil bir ihtiyacınız bulunuyorsa bunu vakıf başkanı olan Kaymakam ile görüşerek hızlandırabilirsiniz. Umarım istediğiniz gibi olur.

      Yanıtla
  2. Hayırlı günler ben iki evliyim eşim biri türk biri süriyeli türk olanla nikahım var ama suriyeliylé nikah yok suriyeli eşimden bir çocuğum var ve yine hamile bu yardımdan faydalanabilirmiyim eşim suriye kimliği var türk kimliği yok ama ondan olan çocuğumun türk kimliği var

    Yanıtla
    • İbrahim bey yardım TC vatandaşlarına yapılıyor. TC Vatandaşı olmadığı için bu yardıma başvuru yapamazsınız.

      Yanıtla
  3. Merhaba ben 5 aylik hamileyim ve bugün Esenyurt SYDV gittim fakat böyle birsey yok dediler gunlerdir arastiriyom neden acaba ilceye göre degisiyormu acaba

    Yanıtla
    • Perihan hanım Gebelik yardımı ile ilgili size şunu iletebilirim. Şartlı Gebelik Yardım Programına başvurular, resmi olarak ikamet edilen yerdeki SYDV’lere yapılır. Başvuru sırasında müracaatçılardan üzerinde T.C. kimlik numarası yazılı resmi kimlik, ehliyet veya pasaport ve BSYHBS’ de gözükmediği durumlarda kadının gebeliğini ispatlar belge dışında herhangi bir belge istenmeyecektir. Başvuru, tercihen gebe kadının kendisi veya 18 yaş üzerindeki herhangi bir yakını tarafından yapılır. Ancak, gebe kişinin 18 yaşın altında olması durumunda resmi nikâh şartı aranır.
      SYDV ları her türlü başvuruyu alır. Yine almamaları halinde dilerseniz bir dilekçe ile Vakıf Başkanı durumunda olan Kaymakam’a başvurulabilir.

      Yanıtla
    • Zeynep hanım kayıt yaptırmamışsanız alamazsınız. Kayıt sonrası tarihler için alabiliyorsunuz.

      Yanıtla

Yorum yapın

Krediler