Hesap İşletim Ücretleri Ne Kadar?

Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre bankaların müşterilerinden hesap işletim ücreti kesmesi yasal hale getirildi. Bu durumda bankalar müşterilerinden her yıl bu ücreti kesme yoluna gidecekler.

Hesap İşletim Ücretinin yasal zemini bütün bankalara ve finans kuruluşlarına açılsa da 2015 yılında Danıştay’a yapılan itiraz ile yönetmelikte belirtilen bu kesinti için durdurma kararı çıktı. Bu karara rağmen bütün bankaların resmi internet sayfalarında hesap işletim ücreti kesintisinin bulunduğu yayınlanmaktadır.

Yılı Hesap İşletim Ücret Kesintileri Ne Kadar?

2016 yılı için bankalar hesapları bulunan müşterilerinden 60 lira ile 140 lira arasında hesap işletim ücreti kesintisi yapmaktadır. Bazı bankalar 6 ayda bir yaparken bazıları bu kesintiyi 3 ayda bir yapmaktadır. Yönetmeli ile yasal olan kesinti Danıştay kararı ile durdurulsa da bankalar bu kesintileri yapmaya devam etmektedirler. Bankalar 2017 yılı kesintileri için bir açıklamada bulunmasalar da 2016 yılında yaptıkları miktarlar üzerinden hareket edecekleri beklenmektedir.

Hesap İşletim Ücreti Kesilirse Nasıl Geri Alırım?

Durdurma kararına rağmen bankalar hesabınızdan Hesap İşletim Ücreti keserse bu kesintiyi sizlere bildirmek zorundadır. Yönetmeliğe göre 6 ay 180 gün hesabınızda hareket olmazsa zaten banka bu kesintiyi yapamaz. Ancak mecburen banka hesaplarını kullanan kişiler mağdur olmamak adına kesintiden sonra Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilir. Başvurunun ardından çıkacak kararlar ile bu kesintilerin iadesini almanız mümkündür.

Bankalarda açmış olduğunuz yatırım hesapları, kullandığınız krediler için açılmış hesaplar, vadeli para yatırdığınız hesaplardan ve birikim yapmak üzere açtığınız hesaplar üzerinden kesinti yapamazlar.

Dolayısıyla haksız kazanç olarak kesilen bu ücretlerin vatandaşlarca ödenmemesi gerekir. Hesap açtırırken hazır matbu sözleşmelere okumadan imzalattırılan, bir nüshası verilmeden ve tek taraflı yaptırımlarla kesilen bu ücretlerin kesilmemesi ve iadesinin sağlanması için bankanızla görüşmenizde fayda var.

Krediler