Zorunlu Trafik Sigortasında Zaman Aşımı Nedir?

Zorunlu trafik sigortası kanunlara göre tüm araç sahiplerin yaptırmak zorunda olduğu bir sigortadır. Yaptırmayan kişilere ciddi ceza işlemler uygulandığı için bu riske girmemekte fayda vardır. Trafik sigortasının amacı mağdur kişilerin mağduriyetinin azaltılmasıdır bu sebepten yalnızca zorunlu olduğu için değil sorumluluk gereği de yaptırmak lazımdır. Sigortanın hasarı karşılaması için kazadan sonra kaza yapıldığına dair yetkili birimlere bilgi verilmesi gerekir aksi takdirde sigortadan yararlanamayabilirsiniz.

GÜNCEL BİLGİ: Zorunlu trafik sigortaları ödemeleri son zamanlarda kaza yapanlar için ciddi miktarda artmış durumdadır. Bunun sebebi insanların artık haklarının bilincinde olduklarından dolayı “zorunlu sigortaya dayanarak tazminat için başvuru sürelerininfarkında olmarıdır. Bu farkındalık sigorta şirketlerinin bütçelerini ciddi manada zorluyor…

 

Trafik Kazası Olması Hangi Şartlara Bağlıdır?

Trafik sigortasından yararlanmanın ve sigorta aşım süreleri belirli kurallara tabidir. Öncelikle kaza sayılabilmesi için olayın karayolunda meydana gelmiş olması gerekir. Bir veya birden fazla araç söz konusu olan yolda seyir halinde iken kazaya karışmalıdır. Kazada neden sonuç mutlaka olmalıdır. Yaralananlar, ölenler olması gerekir. Belli başlı araç kazaları şöyledir; iki araç çarpışabilir, sürücü hatasından ya da yoldan dolayı kaza olabilir, zincirleme trafik kazası meydana gelebilir, yaya, hayvan ve nesnelere araç zarar verebilir, aracın teknik bir sorunu kazaya sebep olmuş olabilir.

Kaza Olduğunda Ne Yapmak Gerekir?

Kaza olduğu an ilk önce tutanak tutmalısınız. Daha sonra kaza yapan aracın farklı açılardan resmini çekmelisiniz. Bu andan itibaren 2 yıl içerisinde sigorta şirketine bunu bildirmelisiniz. Bildirmediğiniz takdirde sigortadan yararlanamayabilirsiniz. Bazı özel durumlarda zorunlu trafik sigortası zaman aşımı uygulanabilir. Zaman aşımı için gerekli koşulların oluşması gerekir.

Trafik Sigortasında Zaman Aşımı Süreleri

Kara yolu kanunları zaman aşımını 2 yıl olarak belirtir. Eğer kazada ölen ya da yaralanan insanlar olmuş ise zaman aşımı süresi değişir. Bu süre 2 yıl iken ölü ve yaralılar ile 8 yıla çıkar. Eğer tek bir ölü ya da yaralı yoksa süre aşımı daha fazla uzar ve 15 yıla çıkar. Süreç aracın sahibi, işleteni gibi sebeplerden değişmez herkes için aynı ilerler. Kazalarda yaralı olan kişilerin açtığı manevi tazminat davaları ise 5 yıla uzatılır. Sigorta şirketi iflas ederse maddi hasarlar için 2 yıl uzatılır ve her türlü şey için aşım süresi 15 yıldır.

Yorum yapın

Krediler