Yurt Dışına Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

Türkiye’den de yurt dışında ki bir ülkeye para göndermek için de aracı kurumlar belli oranda ve değişken komisyon ücreti uygulamaktadırlar. Özellikle yurt dışı satış siteleri olan Ebay, Amazon, Alibaba gibi sitelerden ürün alanlar, internet ortamında kredi kartlarını kullanmaktansa nakit para göndermeyi tercih etmektedirler. Bu yazımızda da Türkiye’den yurt dışına para transferlerinde kullanabileceğiniz kurumlardan bahsedeceğiz.

EKLEME: Beyler yıl olmuş 2020, Allah rızası için bu tür işlemleri bitcoin gibi sanal para birimleri ile yerine getirin. Ne yapacaksınız Western Union’ları ya da banka SWİFT transferlerini. Şu teknoloji denen illetin nimetlerinden faydalanın artık. Yapmayın etmeyin. Bu köhnemiş sistemleri sırf eski günlerden beri kullanılıyor diye palazlandırmayı bırakın. Cidden bazen çok banal olabiliyor insanoğlu…

TÜYO: Bu swift ücreti tek bir bankadan değil de aracı olan her bir bankadan alınacağı için bankacınızı aradığınızda yurt dışı gönderimleri için size söyleyeceği miktara aldanmayın. Bu gönderim size muhtemelen bankacıların diyecekleri meblağnın en az 3-4 katı kadar bir ücrete mal olacaktır. Ayrıca bazı bankalar kendileri bu ücreti düşük tuttuğu gibi sizin için yurt dışında bu ücretleri düşük tutan bankaları özel olarak araştırma eğilimindeler. Bu bankalardan birisi de internet bankacılığı hizmeti veren Enparadır.  Ancak son zamanlarda durum böyle mi bilmiyorum. O sebeple telefonla değil de şubeye gidip bizzat öğrenmenizde fayda var.

TÜRKİYE’DEN YURT DIŞINA PARA TRANSFERİ

UPT: Açılımı uluslararası posta teşkilatı olan kurum sayesinde Afrika’dan Avrupa’ya, Uzakdoğu’dan Amerika’ya kadar bit çok ülkeye para transferi mümkündür. Sizlerde bir fikir oluşması için UPI’nin Almaya ve Amerika’ya para transferlerinde uygulamış olduğu komisyonlarını araştırdık. Buna göre; Almanya’ya gönderilecek 100 dolarda 13 dolar, 500 dolarda 37 dolar, 1000 dolarda 46 dolar komisyon kesilmektedir. Amerika’ya gönderilecek para transferlerinde ise; 100 dolarda 13 dolar, 500 dolarda 13 dolar ve 1000 dolarda 46 dolar komisyon ücreti kesilmektedir. İnternet Bankacılığı ile yurt dışına para gönderme başlıklı yazımız da sizlere faydalı olacaktır.

WESTERN UNION: Western Union’nun şubesinin olmadığı yerlerde bankalar ve PTT aracılığı ile para transferleri yapılmaktadır. PTT şubelerinden Western Union’a yapılacak işlemlerde en fazla gönderilebilecek limit 12.000 TL’dir.

PAYPAL: Paypal üzerinden de yurt dışına para göndermek mümkündür. Paypal’a üye olanlar, üyenin hesabına para yatırabilmektedir. Paypal, Türkiye’den yurtdışına yapılacak para transferlerinde %3 ila % 5 arası komisyon uygulamaktadır.

MONEY GRAM: Bankalar aracığı ile veya Moneygram’ın internet sayfası üzerinden para transferleri yapılabilmektedir. İnternet aracılığıyla %5 komisyon alınmaktadır.

AZIMO: Türkiye bankaları çok fazla anlaşması olmayan Azımo üzerinden web sayfası yoluyla para gönderebilirsiniz.

BANKALAR: SWIFT, temelde bankaların kullandığı bir mesajlaşma protokolüdür. SWIFT ile para göndermek için para göndereceğiniz hesabın banka swift kodu, ülke, şube, ad-soyad ve hesap numarası gibi detayları bilmeniz gerekir. Göndereceğiniz hesabın IBAN bilgisine sahipseniz, bu bilgi de rahatlıkla işinizi görecektir, zira IBAN uluslararası para transferinde ihtiyaç duyulan müşteri ad-soyadı hariç tüm bilgileri içerir. Parayı, gönderilecek hesabın para biriminden göndermeniz ve masrafın kesileceği hesabı belirtmeniz gerekir. Yurt dışına para gönderirken yine yurt dışında şubesi olan bankalar tercih edilmelidir. İş Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank, Garanti Bankası gibi bankaların yurt dışında şubeleri bulunmaktadır. Bu bankalar tercih edildiği zaman para transferlerinde komisyon ücreti daha düşük olacaktır. Şubesi olmayan Uzakdoğu ülkelerine para transferleri ise Amerikan bankaları üzerinden yapılmaktadır.

Yorum yapın

Krediler