Uzun Vadede Dolar Ne olur Dolar Yükselir mi Dolar Düşer mi?

Dünya ticaretine büyük ölçüde yön veren dolar kurunun gelecekte TL karşısındaki durumunu parasal ilişkileri olan herkes merak ediyor. Dolar kurunu takip eden yatırımcılar dışında bu kur ile ticaret yapanlar, borçlu olanlar uzun vadede dolar ne olur sorusunu gündeme getiriyor. Dolar kurunun kısa vadede TL karşısında hangi durumlara gelir buna bir cevap aramak zor. Kaldı ki son dönemdeki dalgalanmalar ekonomiye olumsuz etki etti. Tarihin en yüksek seviyelerini görmesinin ardından ekonomi kurmaylarınca duruma müdahale edildi. Bu sayede son üç ayın en düşük seviyelerine gerilemiş oldu. Bazı kesimlerce daha yüksek seviyelere çıkacağına dair söylentiler olsa da TL gerekli tepkiyi gösterdi.

GÜNCELLEME: Dolar; 2021 Aralığı itibarıyla 18 lirayı test etmiş ardından Merkez Bankası müdaheleleri ile birlikte 11’lere kadar düşmüştür. Bu süre zarfında 2022 yılı başlarında 13-14 arasında bir yerde yerini bulmuş gibi gözükmektedir. Birkaç ay böyle gidecek gibi gözükmektedir. Eğer ki çok olağanüstü bir durum olmaz ise turizm sezonunun da açılması ile birlikte uzun süre bu şekilde seyredecek gibi gözükmektedir. Yine de şu unutulmamalıdır: “Türkiye sürprizler ülkesi, ne olacağı belli olmuyor“.

Uzun Vadede Dolar Düşer mi?

Kur fiyatlarında meydana gelen dalgalanmalar ve kur artışları sonrasında merkez bankasınca alınan tedbirler, faiz artırımına gitme ve bu artırımı sürekli yapmaları etken oldu. Bununla birlikte hükümetin aldığı tedbir ile attığı adımlar neticesinde Altın ve Euro kurlarında olduğu gibi dolar kuru 5,40 seviyelerinde paralel seyrini devam etmeye başladı.

Güncel dolar kurunda oluşan ve gelişen olaylar böyle iken en önemli soru uzun vadede dolar ne olur oluyor. Geçmiş dönemlerde oluşan kur fiyatları, istatistikler ve grafikler incelendiğinde uzun dönemlerde dolar kurunun arttığını, TL’nin kur karşısında değer kaybettiğini görebiliriz. Bundan sonraki dönemde de aynı şeyleri yaşar mıyız? Evet bence yaşarız. Çünkü uzun dönemlerden sonrası hep böyle olmuştur. Webkredi.org ailesi olarak saedce öngörüler üzerinden yorum yapıyoruz. Bizler kesinlikle yatırım tavsiyesinde bulunuyoruz. Bu nedenle yatırım yapacak kişilerin lisanslı ekonomi uzmanlarından yardım alması gerekir. Önümüzdeki Yıl Dolar Ne Olur başlıklı yazımızı da incelemenizi tavsiye edebiliriz. Ayrıca buradaki öngörüler kişisel tahmin olup buna göre hareket etmenizi önermeyiz.

2002 yılı ve sonrasında Türkiye’de dolar kurunda meydana gelen yıllık ortalama rakamlar şu şekilde;

2002                      1506,431
2003                      1491,635
2004                      1421,923
2005                      1,34
2006                      1,43
2007                      1,30
2008                      1,29
2009                      1,54
2010                      1,50
2011                      1,67
2012                      1,79
2013                      1,90
2014                      2,18
2015                      2,72
2016                      3,02
2017                      3,64
2018 09.11.2018 5,40 TL

Yıllar bazındaki rakamlardan da anlaşılacağı üzere 2002 yılında 1,50 seviyelerinde dolar günümüzde 5,40 seviyelerine geldi. Arada 3,90 TL gibi bir fark bulunuyor. Bu fark ise uzun vadede Doların ne olur sorusuna cevap nitelikte.

Uzun Vadede Dolar Yükselir mi?

Dolar kurunda meydana gelecek fiyat oluşlarına en büyük etkiyi Doların ülkesi ABD verecek. ABD ekonomisinde işlerin iyi ve olumlu gittiğini söylemek çok yanlış olur. ABD ülkesi tahvil gelirinin % 40 oranındaki kısmı Japonya ve Çin tarafından oluşuyor. Buna keza ABD Çin ürünlerine vergi yükseltme çabası içinde. Bu nedenle tahvil faizlerinde de artış yaşanıyor.

Son FED toplantısı sonrası yapılan açıklamalarda Amerikan politika faizi beklentilerde olduğu gibi 2,00 ve 2,25 aralığında sabit tutmayı tercih etti. 2018 yılı içinde faizleri 3 kez artıran FED’in önümüzdeki ay 25 puanlık bir artış beklentisi söz konusu. Faiz artırımına gidilmesi Amerikan ekonomisinin de kötüye gittiği anlamına gelir mi? Evet gelebilir.

FED Neden Faiz Artırır?

Geçtiğimiz yıllarda özelikle 2008 krizi sonrasında uzun bir süre Amerikan Merkez Bankası ABD bankalarına sıfır faizle para veriyordu. Yedi yıllık süre sonrası bu paraları verirken faiz oranını 0,25 ile 0,50 seviyesinden başlayarak kademeli olarak artırdı. Öyle ki bedava para veren bankalar bu paraları tüketicilere kredi kartlarından alışveriş imkanı vererek kullandı. Kredi kartlarından aldıkları faizi yüzde 11,18 seviyelerinde çıkardı. FED faiz artırımına gitmesi sonrası bu oranda arttı. Bu sayede ABD ekonomisi canlandırıldı.

FED Faiz Artırırsa Türkiye Nasıl Etkilenir?

Amerikan ekonomisinde faizlerin artması sonucu ABD’de tahviller satılığa çıkarılıyor. Bu satış sonrası ticari olarak yapılan tüm ürünlerin fiyatları artış gösteriyor. Bu artışta diğer ülkelere özellikle gelişmekte olan ülkelere cari açığın artması anlamına geliyor. Yine bu ülkelerde performans düşüklüğü görülüyor ki bu düşüklük beraberinde işsizliğin artışını tetikliyor.

FED’in faiz artırımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de domino etkisi yaparak ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen hususlardan. Faiz artırımı sonrası Dolar tüm dünya’da çoğunluk olarak anavatanına dönüyor. Gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’den de giden dolar yatırımların azalmasına neden oluyor.Merkez bankaları faiz artırımına gittiği sürece ülkesinde para biriminin değeri artıyor. Bu nedenle FED faiz artırırsa dolar da değer kazanacaktır. Bu durumda mevduat faizleri de artar ve dolar yatırımdan çıkarak mevduat faizi hesaplarında artış gösterir.

Yatırımcıların merak konularından birisi olan ise dolara yatırımı vadeli dolar hesabında mı vadesiz dolar hesabında mı yapmaları. Tabi bu durum kişinin kendi yatırımı, süresi ve ne kadar yapacağına bağlı.

Yorum yapın

Krediler