Türkiye İMF’den Borç Alırsa Faizler ve Döviz Kuru (Dolar-Euro) Ne Olur?

Türkiye İMF’den Borç Alırsa Faizler ve Döviz Kuru (Dolar-Euro) Ne Olur? Hükümet kanadından hiç dillendirilmiyor olsa da bazı kesimlerce Türkiye’nin İMF’nin kapısında olduğu haberlerini sık sık duyar hale geldik. Geçmiş yıllarda ekonomik durumlar neticesinde sık sık borç para aldığımız bu kuruluş yine para alınabilecek bir kurumların başında geliyor. Tüm dünya ülkelerinin olduğu gibi Türkiye’nin de burada bir kredi limiti bulunuyor. Bu limitin belirlenmesinde çeşitli kıstaslar uygulanıyor ki buradaki kota ile bu kotanın 6 katı kadar para alma hakkına sahip olduğu da diğer haberler arasında. Fakat 2001 krizinde alınan kredinin bu kotanın yaklaşık 16 katı olduğu da düşünüldüğünde ciddi rakamlardan söz etmek mümkün. Böylesine yüksek tutarların ülkemize girişi, sıcak para ile ekonomide meydana gelecek olaylar sonrası ise tüm yatırımcı ve tüketicilerin merak ettiği hususun başını İMF’den Borç alınırsa faizler, dolar ve euro kurunun ne olacağı çekiyor.

Beklentiler ve oluşacak rakamlar birbirini tutmayabilir. Fakat muhtemel para girişleri sonrası Türkiye ekonomisinin durumu mercek altına alınacaktır. Ortamdaki haberlerde alınacak paranın 45 milyar dolar civarlarında olacağı tartışılıyor. Bu durum bizi nasıl etkiler bunu şimdiden kestirmek zor.

Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

İMF’den muhtemel para girişi sonrası öncelikle dolar kurunun aşağılara ineceğini söylemek mümkün. Bu inişin kısa süreli olacağını ve uzun vadede ise artışlara neden olacağını söylersek yanlış olmaz. Aniden düşen dolar ve euro kuru ile yurt dışından getirilecek malların fiyatları ucuzlayacaktır. Bu ucuzluk neticesinde ise tüketici ithal mallara yöneleceğinden piyasada canlanma yaşansa da arada oluşacak cari açık nedeni ile bu açığın kapatılması için atılan adımlar tüketiciyi zor durumda bırakabilir. Burada atılacak adımlar arasında vergi artırımı, yada ek vergiler bulunabilir ki, bu durum vatandaşlarca iyi karşılanmayabilir.

İMF’den Borç Alınırsa Dolar ve Euro Ne Olur?

2019 yılı sonunda kur fiyatları hakkında tahminlerde bulunan ekonomistler ve ekonomi kurumları bulunuyor. Bunların başında Merkez Bankasının tahmini kur fiyatları da bulunsa da, yıl sonlarında bu tahminlerin ne kadar tuttuğu da tartışılır. Bu durum merkez bankasına olan güveni sorgulatıyor. Bazı kesimlerce yıl sonunda dolar kurunun 7,5 lira seviyelerinde olacağı dillendirilirken aniden yükselen rakamlar sonrası gelen düşüşler burada ihracatçıyı zor durumda bırakıyor.

Ekonomi yazarlarının başlığı altında küçük bir ayrıntı olarak görünüyor olsa da, Türkiye’nin yan cebinde bir alternatif olarak gördüğü İMF’den para alımı hükümet tarafından sürekli yalanlanıyor. Bunun nedeni ise ekonomik tablonun iyi olduğu ve İMF’ye ihtiyacın olmadığı. İlerleyen zamanlarda nasıl bir tavır takınılacağını hep beraber göreceğiz. Fakat geçmiş Türkiye ekonomisinden uzakta bu alternatifin kullanılmayacağı hükümet tarafından beyan edilen hususlar arasında bulunuyor.

İMF Sonrası Faizler Ne Olur?

Muhtemel borç para alınması senaryoları sonrası faizlerde anlık bir düşme yaşanabilir. Fakat geçmiş dönemlerdeki krizler ve alınan paralar neticesinde kredi faizlerinin arttığını hep beraber yaşayarak gördük. Burada alınması düşünülen borç paralar neticesinde piyasa rahatlasa da uzun dönemde kredi faizlerinin de artacağını söyleyebiliriz. Nitekim 2001 krizi sonrasında kredi faizleri 3 katını aşmıştı.

İMF’den Borç Para Alınırsa Altın Ne Olur?

Altın her daim vatandaşın sığınacağı küçük yatırım aracı olmaya devam edecektir. Uzun vadelerde altının artacağını defaatlerce dile getirdik. Altın fiyatları zaman içerisinde artacaktır. TL nin kaybedeceği değer bu artışın miktarını gösterecek. Kısa dönem içerisinde düşen dolar kuruna oranla altın fiyatları da düşme eğilimi gösterebilir. Bu durumda ilerleyen dönemlerde artış yaşanması söz konusu olacaktır.

Yazımızda belirtilen hususlar tamamen yorum olup, yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Oluşacak rakamlar ile meydana gelecek zararlar yatırımcıların kendisini bağlar. Lütfen yatırımlar için yetkili kurum ve kuruluşlardan destek alın.

Yorum yapın

Krediler