Ticari Kredi Notu Kredibilite Raporlarında Neler Bulunur?

25 milyondan fazla kişinin ve tüzel kişiliklerin kredi bilgilerini bünyesinde barındıran Kredi Kayıt Bürosu (KKB) yeni bir hizmete daha el attı. Bu anlamda Çek raporunu da vermeye başlayan KKB günümüzde gerçek kişilerin risk raporunu da vermeye başladı. Bu durum bankacılık sektörüne yeni bir ürün kazandırdı. Bu ürün üzerine bir de alacak sigortası yapılıyor olması  bankalara yeni kazanç kapısı oldu. Yeni ürün konumundaki risk raporu ile kişilerde kendi bilgilerine anında ulaşım sağlıyor.

UYARI: Arkadaşlar aman kendiniz sık sık bu kredi raporlarını istemeyin. Son zamanlarda maalesef kredi notunu öğrenmek için çok fazla talepte bulunan kişilerin kredi notunun düştüğüne dair söylentiler duyuyoruz. Ne kadar doğru bilmiyoruz ancak ateş olmayan yerden de duman çıkmaz. Elbette bu bilgi kesin ve doğrulanmış değildir.

Ticari Kredi Notu Risk Raporunda Neler var?

Risk raporu tanzim edilirken kişinin kaç bankayla çalıştığı görünüyor. Bu çalışma süreleri borçlanmalar, ödemeleri, ödeme alışkanlıkları, ödemede geciken en uzun süreler önem arz ediyor. Bunlarla birlikte alabileceğiniz Ticari İşletmelerde Kredibilite Risk Raporunda bulunan hususlar şunlar;

* Kredi, KMH hesabı gibi kredili hesaplara sahip olunan finans sayısı,

* Kaç tane kredi çekildiği,

* Kredi limitleri ve borç tutarları,

* Geciken kredi ödemeleri ve süreleri

* En Uzun geciken ödeme süresi,

* Yasal takibe alınan borç bilgileri

Ticari işletmeler için alınacak Kredibilite Risk Raporları sayesinde tüm işlemlerde kullanılması amaç edinilmiş durumda. Burada firmaların vadeli mal satımında, borç alımı ve verilmesinde, ticari şirketler arasında ortaklıkların oluşturulmasında, gayrimenkul kiralamalarında kullanılabilecek bir husus. Bunun nedeni ise risk oluşturuyor olması. Tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesinde finansal açıdan şeffaf bir ortamın oluşması için bu hususlar önem arz ediyor.

Ticari Kredibilite Notu

Yurt dışında uzun süredir kullanılan ticari kredibilite ülkemizde de önemi süreçlerden geçmiş olsa da, tam anlamıyla ticari hayatımıza girebilmiş değil. Zamanla tüm işlemlerde bu hizmetten faydalanılması amaçlanırken, bu hizmetlerin başını kredi alımları çekti. Zamanla bu durumun genişletilmesi hedeflenenler arasında bulunuyor. Arge çalışmaları tam hızıyla devam ederken diğer yandan da alt yapı çalışmaları yapılıyor. Bu anlamda faturalarda risk raporlarında yer alması gereken hususlar arasında. Ticari işletme adına kayıtlı olan cep telefonu, telekom, su, elektrik, doğal gaz faturaları ve bu faturaların ödemelerindeki alışkanlıklar da risk raporlarında olması beklentiler içerisinde.

Kredi Risk Raporuna Herkes Ulaşamıyor

Ticari Kredibilite Risk Raporları geçtiğimiz döneme kadar banka şubelerinden temin edilebilen hizmetler arasında bulunuyordu. Bu durum zaman içerisinde değişikliğe uğradı sadece bu hizmeti veren finansal kuruluşlar ile bu kuruluşların verdiği danışmanlık hizmetleri de yer almaya başladı. Bu sayede ticari işletmeler gelecek dönemdeki muhasebe kayıtlarında oluşacak ödemeler ile borçlanmalar arasındaki bağı koruyacak olan banka ürünlerinin kullanılmasında önemli bilgiler edinmeye başladı.

Ticari risk raporlarının tanzimi için ilgili firmanın onayı aranmaktadır. Yani isteyen kimse istediği ticari kuruluşa ait risk raporu tanziminin talebinde bulunamaz. Bunun için raporun tanzimine konu olan firmadan onay alınması istenilenler arasında. Yani üçüncü şahıslar yada firmalar diğer bir firmanın kredi notu diğer bir deyimle kredibilite risk raporuna ulaşamıyor.

Yorum yapın

Krediler