TC Kimlik İle Bankadan Para Çekilir mi?

TC Kimlik İle Bankadan Para Çekilir mi? Bankalardan para çekmenin en klasik yöntemi hesap sahibinin kimliği ile birlikte banka şubesini ziyaret ederek yapılıyor. Teknoloji ve internet bankacılığı ne kadar gelişirse gelişsin bu durum değişmeyecek. Fakat 3. dünya ülkelerinde, yani Türkiye’den çok daha geri kalmış ülkelerde banka şube sayısı az olduğu için para çekme ve yatırma işlemleri cep telefonları üzerinden yapılmaktaydı. Türkiye’de ise gelişen teknoloji sayesinde bir adım daha atılarak  cep telefonuna gönderilen paraların herhangi bir ATM üzerinden çekilmesi ile gerçekleştiriliyor. Bankacılık bu kadar gelişmişken TC Kimlik ile bankadan para çekilir mi sorusunun cevabını hep birlikte bulalım.

TÜYO: Eğer tc kimliğiniz yok ise ehliyet veya avukatlık kimlik kartı da iş görür. Her ne kadar bazı bankacılar avukat kimlik kartını kabul etmeseler de kanunlar gereği kabul etmek zorundalar. Ancak eğer ciddi bir memur muhalefeti ile karşılaşırsanız fazla ısrar etmeden tc kimlik kartınızla başka bir gün tekrar şubeye gelip işlemlere devam edebilirsiniz. Mesela eğer o gün kimliğiniz yanınızda değil ise imzalama harici diğer belge ve evrak temin işlemlerini bitirebilir ve ertesi gün tekrar uğrayıp hızlı şekilde paranızı alıp işinize bakabilirsiniz.

Kimliksiz Bankalar İzin Vermiyor

Herhangi bir bankaya giderek benim TC kimlik numaram şu, hesabımdaki parayı çekmek istiyorum derseniz anında olumsuz yanıt alırsınız. Çünkü bankalarda çalışan kişiler sizin hesabınız olup olmadığını bilemezler ve güvenlik amaçlı olarak bu işlemi yapmaktan imtina ederler.

Bankamatik kartınız olmadan para çekmenin yolu kimliğiniz ile banka şubesine gitmekten geçtiğini belirtmiştik. Fakat kimlik beyan etmeden para çekmenin yolu ATM’ler sayesinde gerçekleştirilebiliyor. Kartınız olmasına rağmen yanınızda bulunmuyorsa kartsız işlem olanağı veren bankamatikler size sunacakları menüler eşliğinde bankacılık işlemlerini yapmanıza olanak sağlıyor. Burada kart yerine kartsız işlem için ek güvenlik soruları eşliğinde hesabınıza giriş yapabiliyorsunuz. Bu güvenlik aşamalarından en önemlisi cep telefonunuza gelecek kodlar eşliğinde yapılmasına izin veriyor. Gelen kodu doğrulamanız halinde para çekme işlemine geçebiliyorsunuz.

Para Çekiminde Kimliğiniz Yoksa Cep Telefonunuz Var

Bankalar arasında cepten cebe havale işlemi için farklı adımlar atılıyor. Yapı Kredi Bankası Cepten Cebe havale nasıl yapılır başlıklı yazımızda Yapı Kredi Bankası müşterileri için açıklamalara yer vermiştik. Bunlara göre cep telefonuna para gönderim işlemi sayesinde yine ATM’lerden para çekiyoruz ve kartsız ve kimliksiz para çekim işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz.

Geçmiş dönemlerde para çekimi için bankalarda hesabınızın olması ve hesabınızdaki parayı çekebilme imkanlarınız oluyordu. Fakat Nisan 2018 tarihinden itibaren bu şart ortadan kaldırıldı ve hesabınız olmasa dahi para çekme işlemine imkan verildi. Bunun için hesabı olan bir kişi internet bankacılığı sayesinde telefon numarası girişi sağlayarak kişiye para gönderimi sağlıyor. Para gönderilen cep telefonu numarasına bir kod geliyor ve bu kod ile bankamatikten para çekiliyor.

Kartsız Ödemeler Kimliksiz Yapılıyor

Para yatırma işlemleri için kimlik talebi olmayan bankalar kartsız işlem sayesinde bir çok imkana da olanak veriyor. Fatura bedellerinin yatırılması gibi, vergi ödemeleri, SGK ödemeleri, eğitim harçları gibi bir çok çeşit ödeme işlemleri kimliksiz yapılıyorken burada yapacağınız işlemler için TC kimlik numarası sisteme işleniyor.

Yorum yapın

Krediler