Senetle Ev Alırsanız, Bunlara Dikkat Edin.

Senetle Ev Alırsanız, Bunlara Dikkat Edin. Ev sahibi olmak isteyen tüketiciler öncelikli bankaların kredi faizlerinden uzak durmak, yine düşük gelirleri nedeniyle bankalardan konut kredisi alamamak, konut kredisi almış olsalar dahi yüksek faiz oranlarından uzak durmak adına senet karşılığı ev alma yoluna gidebiliyorlar. Yani senetle araba, senetle para olabiliyorsa yada başka bir ürün alınabiliyorsa konut neden alınamasın. Sonuçta senetle ev satan bir çok inşaat firması bulunuyor. Bu firmalar nezdinde bir konut sahibi olmak için bir yola çıkmışsanız haklarınızı ve başınıza gelebilecekleri de iyi biliyor olmalısınız.

ÖNEMLİ NOT: Senetle ev veren kişilerin sizlere sözleşmeler yoluyla fahiş faiz uygulamasına sakın müsade etmeyin. Eğer izin verirseniz senetle ev veren tefecilerin eline düşmüş sayılırsınız. Arkadaştan, eşten veya dosttan alacağınız borç para bile bunlardan daha mantıklı ve makul olacaktır.

ÇOK ÖNEMLİ DETAY: Yüzlerce kişinin bir araya gelerek taksit ödemesi suretiyle sırayla ev sahibi olduğu sistemi de çok övüyorlar. Bu sistemde senede sepete girmeden en temiz şekilde herşeyi ortada ve net olan sözleşmeler ile iş yapılmaktadır. Tıpkı kadınların düzenlediği ‘gün’ sistemi ile benzer olan bu sistem ile ev sahibi olanlar şu anda gayet mutlular. Sistemden kaynaklı herhangi sorun yaşamış değiller.

EKLEME: Senetle (poliçe, çek, bono gibi eski usul riskli kıymetli evraklarla) alınan evler eğer ki o senetler ödenmez ise sonradan başınızı sandığınızdan daha çok ağrıtabilir. Bunun sebebi icra iflas hukuku ve güncel Yargıtay kararlarının kıymetli evraklara haddinden çok fazla değer biçmesidir. Aslında Yargıtay da haklı elbette en nihayetinde piyasadaki güven ortamının artması için bu evrakların karşılıksız çıkmaması ve zamanında ödenmesi önemli ancak bir imza ile insanların hayatını karartmak isteyenler yani bu kıymetli evrakları kötüye kullanan kişiler de yok değil.

Birer tüketici olarak en büyük dileğimiz faizsiz ev sahibi olmak. Faizsiz ev nasıl alınır başlıklı yazımızda bununla ilgili ayrıntılara yer verirken senetli ev alımına değinmememizin sebebi faiz işlenmemiş olsa da evin değerine eklenerek senetler karşılığı ev satışının gerçekleştiriliyor olmasıydı. İnşaat firmalarına imzalanan senetler karşılığı ev sahibi olunabilirken, tüketiciler bütün birikimlerini buraya bağlamasıyla ve inşaat firmasının mevcut hali hazırdaki inşaatı bitirmeyip ortadan kaybolması gibi nedenlerle mağdur olabiliyorlar. Mutlaka mağdur olanları duymuşsunuz ve bu mağduriyeti yaşamamak için insanlar genelde bankalardan konut kredisi alma yoluna gidiyorlar.

Maket Evler Üzerinden Alacağınız Konutlara Dikkat Edin

Bütün riskleri göze aldınız ve beğendiğiniz bir projenin yapımcısı inşaat firmasından senetle ev alma yoluna adım attığınızı düşünürsek, burada haklarınızı ve mağduriyet yaşamamak adına yapmanız gerekenleri iyi bilmek gerekiyor. Binlerce mağdur sonrası devlet tarafından atılan adımlardan biri olarak nitelendirdiğimiz Tüketici Kanunu senetle ev alımında koşullara yer verirken tüketicilerin haklarını dikkate almış durumda. Kanunun 11 nci maddesi açıkca senetle ev alımında atılan imzaların uygun düzenlenen senetlere atılması yönünde. Öncelikle imzalamış olduğunuz senetli sözleşme evi alacak kişinin üzerine olmalı ve farklı isimler üzerinde toplanmamalı. Ayrıca imzalanan senetler 3. Kişilere ciro edilmemeli. Aksi takdirde imzalanma sonrası 3. Kişilere ciro edilirse borcu ödemek zorunda kalabilir ve istediğiniz evin de sahibi olamayabilirsiniz.

Boy boy reklamlarını gördüğünüz inşaat projelerinin satış bürolarında maket evler ile yapılan satışlar hayali olabiliyor. Alım için senet imzalıyorsunuz fakat borçlanma nedeniniz ne, nasıl bir sözleşme bulunuyor, bu sözleşmeden dönebiliyor musunuz, Dönerseniz kaybınız olacak mı gibi soruların cevapları mutlaka imzalanan sözleşmelerde yazılı olması gerekir.

Ayrıca öğrenmeniz gerekenler ise; Senetle ev alacağınız inşaat firması hakkında ne kadar bilginiz bulunuyor. Bu firma ne kadar süredir faaliyette ve kaç kişiyi ev sahibi yapmış. Bunlar araştırılmalı. Alacağınız proje ile ilgili olarak firma yapı ruhsatı almış mı, alacağınız evin kat irtifakı uygulanmış mı ve özellikle inşaat tamamlama sigortasının olup olmadığı öğrenilmelidir.

Bu  noktada sadece senede güvenmemek ve ayrıca bir sözleşme yapmak çok büyük önem arz ediyor. Çünkü aksi halde senedi icraya koyan inşaat firması evi vermekten cayabilir ve sizi kanunun açığını kullanarak dolandırabilir.

Ciro Edilmeyen Senetlerle Alım Yapın

Genelde uzun vadeli alımlar için inşaat firmaları kişilere tek senet imzalatma yoluna gidiyor. Bu alternatiften kaçının, zaman alsa bile her ödeme vadesi için ayrı bir senet hazırlatın. Hazırlattığınız senetlerin arkasına “Nama Yazılıdır, Ciro Edilemez” ibaresi koydurun ki, imzalamış olduğunuz senetler 3. Kişilere ciro edilmesin. Burada inşaat firması inşaatı tamamlayıp teslim edemezse, başka alıcıların çıkması, sizi icraya vermesi engellenmiş oluyor ki, önemli bir husus olarak dikkatleri üzerinde toplayalım.

Haklarınızı bilmeden imzaladığınız her sözleşme sizler için bir risk taşır. Konut kredisi kullanımında kullandığınız bütün hakları yasal olarak dayanakları ile birlikte arayabilirken, senet ile borçlanmanız halinde haklarınızı arayamaz hale gelebilirsiniz. Ön ödemeli alımlarda tüketiciler üzerinde durmuyor olsa da, tamamlanmayan inşaatlar içen inşaat tamamlama sigortası yaptırılması tüketicilerin mağduriyetini önleyen hususlardan. Fakat bir çok tüketici böyle bir sigortanın varlığından bile habersiz.

Sonuç olarak özetleyecek olursak, faizden kaçarken maket evler üzerinden alacağınız konutlar için imzaladığınız sözleşmeler ve senetler nama yazılı olmalı ve başka kişilere ciro edilemez olması muhtemel tamamlanamayan inşaat ile mağduriyetinizi bir nebze korumuş olacaktır.

Yorum yapın

Krediler