Senet Ödenmezse Ne Olur, Senedin İcralık Durumu

Kredi kartlarının kullanıma başlamasından önce borçlanarak yapılan alışverişlerin borç taahhüdü senetler üzerinden gerçekleştiriliyordu. Aradan bunca zaman geçmesine rağmen hâlâ imzalanan senetler karşılığı borçlanmalar söz konusu. Her kırtasiyeden temin edebileceğiniz küçük bir kağıttan ibaret olan senet borçlu tarafından imzalanan, ve üzerinde belirtilen tarihte ödenmesi gereken bir taahhüttür. Fakat zaman içerisinde bu borcun ödenememesi gibi durumları da ortaya çıkıyor ve senet karşılığı borçlanmış kişilerin sorgusu imzalanan senet ödenmezse ne olur oluyor.

NOT: Eğer senetle borçlanıyorsanız şunu bilin ki senetlere özgü takiplerde faiz her zaman yasal faizden daha yüksek olacaktır. Yani o yıl içerisinde faiz veren bankalar arasında en yüksek olanının oranını verecektir. Bu da gerçekten ciddi bir meblaya tekabül etmektedir. Ayrıca senetlerin tahrif edilmesi, oynanması, bozulması riskleri son derece yüksektir. Bu gibi sebeplerden ötürü borçlanırken noter huzurunda gerçekleştirilen sözleşmelerle borçlanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır.

EKLEME: Arkadaşlar icralık dosyalar arasında en sıkıntılısı kambiyo senetlerine dayanan takiplerdir. Bu tarz senetlerin kanundan kaynaklanan çeşitli hızlı tahsil edilebilmeye yarayan imtiyazları vardır. Bu sebepten ötürü bu tarz kıymetli evrakların şakası yok. Alırken ve verirken dikkatli olun.

Günümüzde en popüler borç alma işlemleri dahi senetle yapılabiliyor. Bununla birlikte senetle araba, senetle ev, senetle hayvan alımları gibi bir çok ürünü bu değerli kağıda atacağınız imzalar karşılığı alabiliyorsunuz. Bu tamamen sizinle borçlanacağınız kişi arasında gelişen bir husus. İmzaladığınız senet tabi ki de alacaklı da kalıyor ve bu senedin üzerinde borçlu yada borçluların imzası bulunuyor. Senedin tanziminde olması gereken hususların başında borç tutarı, TC numarası, ödeme vadesi ve borçlunun imzası. Hatta borç tutarı hem rakam ile hem yazıyla yazılıyor.

Başka kişilere de ciro edilebilen senetlerin arkasına başka bir şartlarda konulabiliyor. Burada şart bulunmuyorsa senedin vadesinin dolması ile ödenmesi gerekir.

Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Borcun ödenebilmesi için garanti olarak görülen senetler borcun ödenmemesi durumunda icra söz konusu oluyor. Borcun vadesi ile ödenmemesi halinde alacaklı hukuki olarak başvuru yollarını kullanarak bu borcu tahsil etme yoluna gidecektir. Bunun için senet ne zaman icraya verilir başlıklı yazımız ile ayrıntılara ulaşabilirsiniz. Hukuki süreç yasal takip ile devam eder ve gerekli sürelerin dolması ile birlikte banka hesabı, maaş hesabı ve üzerinize kayıtlı olan taşınır ve taşınmaz mal varlıklarına icra konulur. Bu icra ile senet üzerindeki borç tutarının üzerinde ödeme yapmak zorunda kalırsınız. Çünkü icra masrafları, avukat masrafları, faiz derken bu tutarın çok daha üstünde bir para ödemekle kalırsınız.

Ödenmeyen Senetler Nasıl Tahsil Edilir?

Senet karşılığı alacaklı konumuna gelen kişiler sürekli bu kağıt üzerinden alacaklı konumuna geliyorlarsa bu borcun tahsilini yapılması için bankalara komisyon karşılığı devretmektedirler. Bankalar aldıkları senetler için komisyon alırlar ve karşı taraftan tahsil etme yoluna gider. Böylelikle asıl alacaklı kişi hiç bir şeye karışmadan, müdahil olmadan alacağını da almış olur. Burada biraz kaybı olacaktır fakat prosedürlerle uğraşmak yerine alacağı paraya bakabilirler.

Senet borçlarının ödenmemesi neticesinde gelişe hukuki süreç banka borçları ve diğer borçlarda olduğu gibi aynı mantıkla hareket ediyor. Burada vade günü geçen her alacak için İcraya başvurulabiliyor. Banka borçlarında 90 günlük süreyi bekleyen bankalarda olduğu gibi burada hukuki sürecin başlaması tamamen alacaklıya kalmış oluyor.

Alacaklı olan kişi ile aranızdaki münasebet nedeniyle alacaklı vadesi dolan borç için bekleme yoluna gidebilir. Genelde mahalli bir şekilde olan bu borçlanmalar için bekleme yoluna gidilmektedir. Güncel olarak kimse tanımadığı kişilere senetle satış yapma işleminden kaçınır. Daha çok dostani olarak yapılan bu işlem için alacaklılar kefil talebinde de bulunabiliyor. Kefil ile borçlu aynı senede imza attıklarında ikisi de aynı borcun altına girmiş oluyor.

Yorum yapın

Krediler