Peşin Fiyatına Kredi Kartına Taksitle Altın Satan Yerler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ekonomideki finansal durumun güçlü kılınabilmesi adına 2 Ağustos 2018 tarihinde altın alımında taksit yasağı getirdi. Fakat özellikle kuyumcu sektörünün talepleri sonrasında altına taksit durumunu yeniden değerlendirmeye alan BDDK yaptığı son düzenleme ile ziynet eşyası alımları için dört taksit imkanı getirdi. Altın alımında kredi kartına taksit imkanının tekrar ekonomi piyasasına kazandırılmasının ardından tüketicilerin arayışı da peşin fiyatına kredi kartına taksitle altın satan yerler oldu.

TÜYO: Bu tarz yerlerin sahiplerine para verirken bankadan gönderdiğiniz paralara açıklama yazın. Çünkü bu kişilerin bir kısmı tefecilik, bahis gibi işlere bulaşıyor. Bu da sizi sonradan zora sokabilir. En azından bir aksilik olması durumunda “şu gerekçeden para gönderdim” diyebilin. Bu tarz ayrıntılardan çok kişinin başı yanıyor.

Peşin Fiyatına Altın Satan Kuyumcular

Aslında kredi kartı ile altın alımı sonrası peşin fiyatı ile arasındaki oluşan tutar komisyon tutarı değildir. Burada oluşan maliyet tutarı tamamen bankanın üye iş yeri ile kredi kartına belirlenen alışveriş faiz oranı ve vade farkları ile ilgilidir. Bu durum ise bankaya, yapılan kampanyaya ve kredi kartının özelliği ile üye iş yerinin banka ile arasındaki mutabakata bağlı olarak değişiyor. Yani kredi kartına taksitle altın alımı sonrası ödeyeceğiniz peşin tutar ile fark arasındaki miktar sabit bir rakamdan oluşmuyor. Zira aldığınız altının fiyatı ve miktarı da bu aradaki tutarı yakından ilgilendiriyor. Bu durumda arayışınız içerisindeki peşin fiyatlı altın satımı yapan kuyumcuları bulmanız kart için satışlarda mümkün görünmüyor. Fakat Senetle Kuyumcudan Altın Satın alma işlemi için durum daha farklı.

 

Peşin fiyatına altın satan kuyumcuları bulabileceğiniz yerler:

  • İstanbul Kapalıçarşı
  • Eminönü Çarşısı
  • Altın satan e-ticaret siteleri
  • Beşiktaş Çarşısı

 

Kartla Altın Alımında Komisyon

Peşin fiyatına kredi kartına taksitle altın satan yerler arayışı içerisindeyseniz bu arayışınız olumlu olarak sonuçlanmaz. Nitekim bunun sebebi bankanın kartla satış sonrası fark oluşturması ve bu farkında altını satan firmadan kesiyor olmasıdır. Bu nedenle kuyumcu esnafı da kartla altın satışı sonrası oluşan bu fark tutarını alıcı olan tüketiciye yansıtır ve kart sahibinden kesilir. Bu bahsedilen fark tutarı peşin alımlarda  250 lirada yaklaşık 10 TL gibi cüzi bir rakamdan ibaret olsa da yüksek tutarda altın alımı için fark açılacaktır. Fakat vadeye bölündüğü zaman artış daha yüksek olur . Ziynet eşyalarını oluşturan yüzük, bilezik, kolye ve küpe gibi altın alımlarında taksit imkanı son dönemde altın alımında dört taksit imkanları ile verildi. Bu durumda ise araya vade farkı da işleneceğinden aradaki ödeyeceğiniz fark tutarı da artış gösterir.

Altın Alımı Sonrası Taksitlendirme

Altına taksit yasağı bulunuyor olsa da; küçük, orta ve tam altın gibi cumhuriyet altını alımları sonrasında kartınızın özelliği ve bankanızın imkan vermesi halinde altın alımı tutarınızı taksitlendirme imkanlarınız olabilir.  Özellikle internet bankacılığı kullanıyorsanız alacağınız altını taksitlendirme imkanı 12 taksite kadar uzatılabiliyor. Buradaki mantık peşin alınan harcamanın kredi kullanılarak taksitlendirilmesidir. Bunun için yapacağınız başvuru ile bankanın onay vermesi sonrasında peşin faiz alımı yapan banka bu ücreti kartınızdan peşin olarak tahsil eder ve mevcut harcamanızı da 12 ay vadeye kadar taksitlendirir. Bu durumda sizde taksitle altın alımı yapmış olursunuz. Fakat arada oluşan vergi ve peşin faiz tutarı irdelemeniz gereken tutarlar arasında olacaktır. Zira bu durum size biraz pahalıya mal olabilir.

Altını Alıp Farklı Kuyumcudan Bozdurabilir miyim?

Burada açıkçası alacağınız altını yine aldığınız kuyumcudan bozdurabilirsiniz. Nitekim finansal piyasanın güçlendirilmesindeki amaçtan kasıt burada kişilerin altın alımı yapması ve bu altını hemen satışa konu ederek nakite çevirmesidir. Bu durum tamamen altın satan firmalara ve bankalara yarıyor olsa da tüketicinin zararı ile sonuçlanıyordu. Bu durumun önüne geçilmesi amacıyla BDDK altına taksit yasağı getirdi. Yine de aldığınız altını bozdurmak için bir engeliniz bulunmuyor.  İstediğiniz satış yeri ve bankada bozdurma imkanınız oluyor. Hangi bankalar altın bozar başlıklı yazımız sizin için faydalı makalelerimiz arasında bulunuyor.

NOT: Altın gibi kolayca her yerden paraya çevirlebilir bir emtianın kredi kartıyla taksitli satılması sonrası yine aynı kuyumcu tarafından o altının satın alınması eylemi tefecilik suçunun oluşumuna yol açabilir. Bu noktada dikkatli olmanızda fayda var. Zira tefecilik suçunun cezası son dönemlerde arttı. Suça bulaşmayın.

Yorum yapın

Krediler