Ödenmeyen Konut Kredisi Ne Oluyor?

Muhtemel olarak konut kredisi ile ev almışsanız ve taksitlerini ödeyemez durumuna gelmişseniz merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilmek için makalemizi okuyor olmalısınız. Müşterilerin bankalardan çekmiş oldukları ancak bazılarının ödeme konusunda sıkıntı çektikleri kredilerin ödenmemesi durumunda sizlere bekleyen durumlar hakkında bilgi vermek istiyoruz.

TÜYO: Normalde morgage kredisi ödenmediği anda hemen icraya girişirler. Ancak sizi böylesi anlarda makul gerekçelerinize birlikte gelecekte işlerinizin rayına gireceğine dair olumlu sinyallerle bankaya yapılandırma ya da erteleme başvurusunda bulunursanız bu süreç durur. Yani siz icra avukatlarından hızlı hareket edip bankanızla anlaşma yoluna gitmelisiniz.

Kredilerinin ödenmemesi durumunda en kötü senaryonun almış olduğunuz konutun üzerinde yer alan ipotek ile olacağını belirtmek istiyoruz. Bankadan aldığınız konut kredisi ile almış olduğunuz konutun kredisi bitene kadar banka üzerinde satış hakkına sahip olacağından dolayı kredi ödemelerinin gecikmesi durumunda bankanın konuta el koyup satışa çıkartma yetkisi bulunmaktadır. Bu yüzden konut kredisi çekeceğiniz zaman ödeyemeyeceğiniz miktarlarda kredi çekmek sizlerin zor durumda kalmasına neden olacaktır.

Konut kredisi faiz oranı düşük olan bankaları tercih edin

Konut kredisi çekmek istediğiniz zaman ilk olarak dikkat etmeniz gereken durumun sizlere en uygun faiz oranlı ile kredi veren bankalar üzerinden kredi çekmek olduğunu belirtelim. Yani konut kredisi çekmeden önce sizlere faiz oranı olarak en düşük orandan kredi veren bankayı tercih etmeniz hem bankaya yüksek faiz oranı ödemekten sizleri kurtaracak hem de taksit ödemelerinizin miktarının düşük olmasını sağlayacaktır.

Vade sayısını çok yapmaya özen gösterin

Aslında konut kredisi çekecek olan müşterilerin vade sayısının arttırmaları daha yüksek faiz ödemelerine neden olmaktadır. Ancak bu durum karşısında yapmanız gereken ödemelerinizin akmaması için oldukça önemlidir. Bu yüzden bu detaya dikkat ederek sizlerde konut kredisi taksitlerini daha küçük parçalar halinde ödeme şansını yakalamış olursunuz. Özellikle de ödeyebileceğiniz miktarın hesaplamasını iyi yapmanızı sizlere öneriyoruz.

Elinize para geçtiği zaman ara ödeme yapın

Konut kredisi vade sayısının 120 aydan 240 aya kadar çıkması aslında konut alacak müşterilerinin birçoğunun işine geldi. Her ne kadar yüksek faiz oranı ödemek zorunda kalacak olsalar da bankalara yapılacak olan ödeme rakamları bu sayede daha düştü. Ama yinede uzun vadeli bir şekilde yapmış olduğunu konut kredisi türünde bankalar yapacağınız ödemeler arasında elinize nakit paranın geçmesi durumunda ara ödeme yaparak hem vade sayısının düşmesini hem de ödenmesi gereken taksit tutarının düşmesini sağlayabilirsiniz.

Konut kredisi ödenmediği zaman eşyalara haciz gelir mi?

Bankaya olan borcun ödenmemesi durumunda banka sizlere yasal süre olan 90 günden sonra gerekli bilgilendirmeyi yaparak 30 günlük bir yasal süre daha verecektir. Yani toplamda 120 gün boyunca konut kredisinin taksitlerini ödememeniz durumunda banka icra memurları aracılığıyla kredi çekip aldığınız konutunuz ve diğer taşınmazlarınız üzerinde icra işlemi başlatabilmektedir. Bu durum ile karşı karşıya kalmamak için kendinize bir avukat tutarak ödemeyeceğiniz konut kredisi tutarları ile için banka ile iletişime geçerek yardım alabilirsiniz. Gerek ödeme miktarında, gerekse yapılandırma durumu ile bankadan yardım talep etmeniz durumunda banka borcunuzun ödenmesi için sizlere gerekli olan kolaylığı sunacaktır.

Yorum yapın

Krediler