Neden Elektronik İmza?

Teknolojinin geliştirdiği hususlardan birisi olan elektronik imza, dijital ortamda oluşturulan metinleri imzalamamız için oluşturulmuş olan, oluşturduğu güvenlik gereksinimleri ile imzanın atıldığını garantileyen harf ve semboller ile karakterlerden oluşmaktadır.

Neden Elektronik İmza

İhtiyaç duyulmasının ardından yapılan yasal düzenleme ile çıkarılan 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu ile özellikle Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personelin elektronik ortamlarda düzenlenen metin ve yazıları imzalayarak,  postaya gereksinim duymadan hızlı bir şekilde istenilen yere gönderilmesinin yolu açıldı.

2000’li yıllarda özel sektör tarafından çıkarılan bazı bilgisayar programları ile kısmi olarak internet üzerinden imzalanan evrakların postalanması, gönderilen evrakların alınması gibi hususlar gerçekleşmiş olsa da; ülke çapında olmamasından dolayı yaşanan eksiklikler kendini hissettirdi. Aynı zamanda internet ağının gelişmemesi, bazı kurumlarda hiç olmaması gibi nedenler aşılmaya çalışılmış olsa da; genel olarak bir hizmetin kurulması ihtiyacı duyuldu.

Türkiye’nin dijital ortamlarda evrak işleyişini gerçekleştirebilmek için Kamu SM (Kamu Sertifikasyon Merkezi) TÜBİTAK ve UEKAE ile birlikte 2005 yılında kurulmasının ardından kişileri kimlikleriyle tanımlamak, sertifikalar üretmek, üretilen sertifikaları sağlayıcıların güvenirliliğini ve devamlılığını getirmek gibi üst seviye işlemlere olanak vermiştir.

E-imza talep eden kişi için öncelikle kişiye özel süresi olan bir sertifika üretilir ve sim kart eşliğinde kartı okumasına olanak veren küçük bir kart okuyucu ile kişiye verilmektedir. Kamu SM tarafından üretilen ürünler hem kamu sektörünü hem özel sektörü hedef almaktadır.

E-devlet ile birlikte bütün kamu kurumlarının bir çatı altında toplanmasının ardından, Bakanlıklara bağlı olarak çalışan diğer kurumlar dijital ortama geçmeye başladı. 2008 yılında bütün evrak işleyişini E-İçişlerine bağlayan İçişleri Bakanlığının ardından Milli Eğitim Bakanlığı ile  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da elektronik ortamda evrak alışverişine başladı.

Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumunun verdiği yetkiler ile gerekli bütün donanım ve güvenlik ihtiyacını karşılayan KAMUSM, kendi bünyesinde oluşturduğu sistemler ile hizmet vermeye devam etmektedir.

Elektronik İmza İçin Gereksinimler Neler?

Dijital ortamda elektronik ortama giriş yapılıp, güvenlik bir şekilde dijital imza atılması için öncelikle bilgisayarınızda son sürüm JAVA,  kişiye özel geliştirilmiş ve tanımlaması yapılmış olan Nitelikle Elektronik Sertifika,  imzalamada kullanılacak olan akıllı kart okuyucusu ve bu kartların sürücüsü gerekmektedir. İşletim sistemi olarak kurumların farklı çalışmaları olsa da; Microsoft ürünleri tercih edilmektedir ve tarayıcı olarak İnternet Explorer son sürümü kullanılmaktadır. Girişlerde farklı tarayıcı kullanıyorsanız sistem size uyarı verecektir.

Yorum yapın

Krediler