Kredi Kartlarında Ve İhtiyaç Kredilerinde Vade Sınırı

Yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen ve alış verişlerimizde nakit paradan fazla kullandığımız kredi kartlarının hem kullanım piyasası büyümüş aynı zamanda kredi kart sayısında çok artış meydana gelmiştir. Kredi kartlarının bu denli çok önemli kullanım piyasası olunca, bankalar uygun vadelerle ile kartlarının daha çok kullanılmasını amaçlamaktadırlar. Gene nakit gereksinim hallerinde kullanmış olduğumuz kredilerde bankaların en mühim araçları içindedir.

ÖNEMLİ İPUCU: Kredinizin vade sınırını arttırmak için dolambaçlı yollar mevcuttur. Ancak bunların hiçbirini önermeyiz. Çünkü bu çetrefilli yolların hiçbirisi maalesef yasal değildir. Kredi kartlarında vade sınırları sizin bankanızdan ziyade alışveriş yaptığınız ticari kuruluşun banka ile olan ticaret hacmine ve anlaşmasına bağlı bir olgudur. Ayrıca bu vade sayısı arttıkça ödeyeceğiniz topla tutar da firmadan firmaya değişmektedir. Mesela bazı e ticaret sitelerinde ürünler vade farksız satılırken bazılarında ise vade farkı olacak şekilde satılmaktadır. Hangi firma ile anlaştıysanız ona sormak kaydıyla bu sınırları öğrenebilirsiniz.

Kredi Kartlarında Ve İhtiyaç Kredilerinde Vade Sınırı Nedir

Kredi kart ve kredilerin bu denli fazla kullanılması akabinde bir sıra tedbir alınması gereksinimini meydana getirmiştir. İşte bu değişiklikler istikametinde kredi kart vade sınırı ve kredi alım vadesi sürelerinde bir dizi değişikliklere gidilmiştir.

Bankacılık denetleme kurulu vasıtasıyla 25 Kasım 2015 tarihinde, banka kartları ve kredi kartları ile ilgili bir yönetmelik yayınlanmıştır. Bu yönetmelik ile kredi kartları ile gerçekleştirilecek vadeli alışverişlerin ve kredi kartlarından gerçekleştirilecek nakit 07çekimlere belli vade sınırı koyulmuştur. Buradaki maksat, kayıt dışı satışların engellemektir. Buna göre; kredi kartlarında vade sınırı :

. Kredi kartlarından çekilecek para işleminde vadelendirme müddeti 9 ayı aşamaz.

. Kredi kartı ile alınan mobilyaların vade müddeti 12 ayı aşamaz.

. Kredi kartı ile kuyumculardan gerçekleştirilecek vade müddeti 4 ayı geçemez.

. Kredi kartı ile beyaz eşya alış vadelendirmesi 9 ayı aşamaz. ( bu yönetmelik peşinden yeniden düzenlenip, vade sayısı 12 yapılmıştır. )

. Eğitim öğretim bedeli  ( hususi dersler, hususi okullar, bilgisayar kursları, sürücü belgesi kursları… )vadelendirmesi 12 ayı geçemez.

.Petrol ürünlerinde vadelendirme gerçekleştirilemez.

.Yemek, besin, telekomünikasyon alışverişlerinde vadelendirme gerçekleştirilemez.

vadelendirme haddini geçen çalışma yerlerine, yönetmeliğe aykırı muameleden ötürü cezai muamele uygulanırken, post aletleri de alakalı banka vasıtasıyla el konulmaktadır. Gelelim ihtiyaç kredilerinde ki taksit sınırlarına. Gene bankacılık denetleme kurulu vasıtasıyla, 2013 senesinde ki yönetmeliği temel alınarak kredi ürünlerine taksit sınırı getirilmiştir. Burada ki maksat başka kredi çeşitlerinin batık miktarlarına nazaran daha çok olmasıdır. Buna göre;

 İhtiyaç Kredilerinde Vade Sınırı :

 İhtiyaç kredisi ismi verilen; kişisel kredi, düğün kredisi, sağlık kredisi, eğitim kredisi, tatil kredisi vb. kişisel tüketici kredilerinde taksit müddeti 36 ayı geçemez.

. Taşıt kredilerinde taksit müddeti 48 ayı geçemez.

.Ev kredileri taksit müddeti 360 ayı geçemez.

Son olarak bankaların, bankacılık denetleme kuruluna, kişisel kredi taksit vaktinin 48 aya, araç kredi taksit sürelerinin ise 60 ya da 72 aya dek çıkarılması isteklerinin bulunduğunu anımsatmak isteriz. kredilerde vade sınırları ile ilgili yazımızın  krediler en çok kaç aylık olur gibi sorularınız için faydalı olacağını umuyoruz.

Sonuç olarak temel ihtiyaca yönelik ve alınması şartlara, zamana ve duruma göre zaruri olan emtialarda vade sınırının daha yüksek olduğunu görüyoruz. Ancak ticari amaçla kullanılacak endüstriyel ürünlerde bu vade sınırlarının daha düşük olduğu göze çarpmaktadır. Bu durumun ana sebebi kanun koyu

Yorum yapın

Krediler