Kredi Kartının Arkasını İmzalamak Zorunlu mu?

Milyonlarca kart kullanıcı zamanla kartını yenileme yoluna gidiyor. Bununla birlikte ilk kez kart başvurusu yapanlarda dahil olmak üzere kartları teslim edildiğinde banka tarafından kartın arkasına imza atılması talep ediliyor. Tüketiciler ise imza atılmasının çok mantıklığı gelmediğinden olsa gerek kredi kartının arkasını imzalamak zorunlu mu sorusunu soruyor. Evet aslında bir zorunluluğunuz bulunmuyor. Fakat imza atılması kullanıcı açısından önem arz eden hususlar arasında.

Kişi bu imza işlemini sorgularken aslında bankanın neden istediğini bilmek istiyor. Gelen açıklamada ise bu netlik kazandırılmamış ki tüketicinin de aklı karışıyor. Geçmiş dönemlerde yani ilk kart tahsisi yapılan dönemlerde sadece bir kağıt parçası gibi üretilen kredi kartları zaman içerisinde çipli hale geldi. Bunun nedeni gelişen teknoloji ve kartların güvenliği açısından sürekli yenilenen adımlar. Bu güvenlik adımları tüketicileri koruma amaçlı atılıyor olsa da bu durumu tüketici her daim sorgulayabiliyor.

Güvenlik Açısından İmza Önemli

Tahsis edilen ve teslim edine kredi kartlarının arkasında bulunan imza bölümü renk değiştiren bir güvenlik önlemi ile sunuluyor. Buraya imza atıldığı zaman imzanız imza bölümüne işleniyor ve buradan silmeniz bu andan itibaren mümkün değil. Sahibinin imzası olması kişinin burada güvenliğini sağlıyor. Zira kaybolma ve çalınma durumunda kartınızın burada bulunan imzası silinmesi mümkün değil. Silinmesi halinde de altında bulunan geçersiz yazısı çıkıyor. Bu yazı genelde “VOID” olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum tamamen tüketicinin kart güvenliği için ele alınmış durumda. Kişiler şifre girişi ile ödeme yapıyor olsa da, imza ile atılan ödemelerde ödemeyi alan firma aslında burada imzayı kontrol etmesi gerekiyor. Fakat ticari kuruluşların hiçbiri bu ayrıntıya dikkat etmeden ödeme alabiliyor. Bu durumda tüketiciye maddi olarak mağduriyet yansıyor.

İmzanın Taklit Edilmesi

Kart sahipleri imzaların takliti ile ödeme yapabileceklerinden endişeli. Fakat siz kendi imzanızı atmazsanız kartınızı alan kişi bir imza karalayarak ödemelerini bu yolda da yapabilir. Bu imza atmama durumu sizi kurtarmıyor. Aksine sahte imza atılması halinde yapılan suç duyuruları sonrasında imzalar ile ilgili laboratuar incelemeleri yapılıyor ki burada sahte, yanlış olan imzaların hepsi çıkarılmış oluyor.

Sigorta Kapsamına Alınması İçin Gerekiyor

Kartın arkasında imza olmamasından dolayı bankaların haksız ödemeler için sorumluluk almadığını da belirtmek gerekiyor. Talep halinde karttan alışveriş yapılması halinde banka bu alışveriş tutarının sigorta kapsamında ödenmesine engel teşkil edebiliyor. Bu sebeple tüketici olarak kart sahiplerinin kart arkasına imza atmaları mantıklı adım olabilir. Yapılan harcamalar için bankalar da araştırma yapmak üzere bu imza hususuna dikkat ediyor.

Yorum yapın

Krediler