Kredi Kartı Sahibi Ölürse Borçlar ve Reddi Miras Durumu

Her insan mutlaka ölümün tadına bakacaktır. Bu yüzden de ölümün ne zaman, hangi şartlarda kime geleceğini bilmediğimiz için bazı durumlar karşısına merak ettiğimiz sorular ortaya çıkmaktadır. Sizlere bugün Kredi Kartı Sahibi Ölürse Borçlar ve Reddi Miras Durumu nasıl olur? Bu konuda merak ettiğiniz soruların cevaplarını açıklamak istiyoruz.

TÜYO: Ölen kişi eğer ciddi miktarda borçlu ise reddi miras yapmak hukuken sizin yararınıza. Ancak eğer ki aktifleri pasiflerinden daha fazla veya hali hazırda ciddi gelir getiren şirketler, işletmeler söz konusu ise mirası reddetmek akıllıca olmayacaktır. Böylesi bir durumda hukukçudan ve bankacıdan yardım almakta fayda var. Bu borçların kısa vadede kredi ile ödenebilmesi için gereken finansmanın sağlanması ile tereke düze çıkmış olur ve iflas masasına düşmez.

Ölen kişinin kredi kartı borçları ne olur?

Bankacılık düzenleme kurulunun belirlemiş olduğu yasal çerçevesinde ölen kişilerin kredi kartı borçları normal şartlarda olduğu gibi ölen kişinin mirasçıları üzerine kalmaktadır. Ancak burada bir detayın bulunduğunu belirtmek istiyoruz. Ölen kişi kredi kartı almadan önce sigortalı bir şekilde eğer kredi kartını almış ise burada bulunan borçlar tamamen ortadan kalkmış olacak ve mirasçılar tarafından herhangi bir şekilde ödenme durumunda karşımıza çıkmayacaktır. Çünkü kredi kartı sigortası yapılması durumunda ölen kişinin bütün borçları sigorta şirketi tarafından karşılanmak durumundadır.

Ancak ölen kişinin ölüm nedeni olağan olan durumlar içerisinde geçerli sayılacaktır. Yani aniden kalp krizi veya benzeri bir şekilde ölümü gerçekleşen kişiler için sigorta devreye girmektedir. Bunun dışında şüpheli bir şekilde gerçekleşen ölümlerde veya intihar gibi vak’alarda sigorta şirketleri kalan borcu ödememek adına otopsi yapılmasını talep ederek borçları ödemeyebilir. Bu detayları da bilmenizde fayda var.

Sigorta yoksa borç kime kalır?

Eğer ölen kişinin arkasında bırakmış olduğu kredi kartının borçların sigorta şirketi tarafından karşılanmayacağı zaman borçlar ölen kişinin yasal mirasçılarına kalacağından dolayı bu borçları ödemek ile yükümlü olacaksınız. Bunun dışında sigortanın olmaması durumunda ödenmesi mecburi olan bu borçları ödemek istemeyen mirasçıların yapması gereken Reddi Miras davası açmak olacaktır. Yani bankanın sizleri ödemek zorunda bırakacağı bu borçlar için en yakın mahkemeye giderek Reddi Miras davası açmanız durumunda banka sizlerden bu borçları talep edemeyecektir.

Reddi miras açılma süresinin ise ölen kişinin ölüm gününden itibaren 90 gün içerisinde açılması gerekmektedir. Bu durum karşısında 90 günden sonra açılacak olan davaların borçlar kanunda herhangi bir hükmü bulunmamaktadır.

Reddi Miras açınca emekli maaşı alınır mı?

Ölen kişinin emekli olması ve kredi kartı borcunun bulunması durumunda açılacak olan Reddi Miras davasından sonra banka borçları tahsil etme fırsatını bulamayacaktır. Ancak burada en çok sorulan soru emekli maaşının ne olacağıdır. Bu yüzden ölen kişinin eşine bağlanacak olan emekli maaşı konusunda banka herhangi bir yaptırım yapma şansını bulamayacaktır. Yani Reddi Miras yapan yasal varisler borcu ödemek durumunda kalmayacağı gibi ölen kişinin emekli maaşını yasal mirasçısı olan eşi alabilmektedir.

Dul maaşının tereke içerisinde sayılmadığını ve bu yüzden de bankanın bu maaş üzerinden borçlarını ödeme talebinde bulunamayacağını belirtmek istiyoruz. Bunun için tekrar belirtmek istiyoruz, 90 gün içerisinde yasal olarak başvuru süreniz bulunmaktadır.

“Kredi Kartı Sahibi Ölürse Borçlar ve Reddi Miras Durumu” üzerine 2 yorum

  1. Kefil olduğum asıl kredi borçlusu vefat etti. şu an aileside ödeyemiyor. bu borcu benim ödemem mi gerekiyor.

    Yanıtla

Yorum yapın

Krediler