Kredi İcra Takibi Ne Zaman Başlar?

Kısa ve net olarak söyleyecek olursak bankalar vermiş oldukları kredi taksitlerinin ödenmemeye başlamasından itibaren 3 ay yani 90 günlük süre sonunda bu ödememe işleminin devam etmesi neticesinde elindeki bütün dosyayı vekaleti bulunan avukata devreder. Bu devir işlemi ile kredi borcunuzdan dolayı icra takibine ilk adım atılmış olur.

Kredi İcra Takibi Ne Zaman Başlar?

Bir hevesle hayalinizdeki ürünü almak için banka kredisine başvurdunuz. Aldığınız kredi ile ürünün bedelini karşılayarak sahip oldunuz fakat yolunda gitmeyen ekonomik problemlerle karşı karşıya kaldınız. Kredinin ödemelerini gerçekleştiremiyorsunuz. Bu noktadan sonra sizin aleyhinize olacak kötü senaryoları aklınızdan geçirmeye başlarsınız. En çok korktuğunuz husus İcra. Bu durumda kredi icra takibi ne zaman başlar? bu sorumuza yanıt bulalım.

SMS, Mail ve Telefon İle Kredi Borcu Hatırlatılıyor.

İletişim kanallarının artması ve ucuzlaması neticesinde bankalar alacakları kredi taksitlerinin gününü tüketicilere hatırlatma yoluna giderler. Yani sonuçta insanlar borçlarını ve vadesini bilirler. Yinede ödemeyenlerin sayısı her geçen gün biraz daha artış göstermesi nedeniyle bu işlemi biraz daha ciddiye aldıklarını söylemek gerekiyor. Banka vadesi yaklaşan ödemeniz için öncelikle SMS gönderiyor, e-mail gönderiyor ki ödeme tutarınızı ve vadesini hatırlatmada bulunuyor. Vadesi geçtikten sonra bu olay biraz daha değişiyor. SMS ile vadesinin dolduğu, faiz işlediği haberi geliyor. Kredide kefil bulunuyorsa aynı iletiler kefile de gönderiliyor ki, alacak kefilden de talep edilebilir.

Bankalar Alacağının Ödenmesini İster

Bir süre sonra mesajlar kesiliyor ve banka çalışanları kişiyi arıyor ve borcun ödenmesi gerektiğini, faizin işlediğinden bahisle deyim yerindeyse tacizler başlıyor. üç ay gibi bir süre içerisinde gönderilen SMS’ler, mailler ve açılan telefonlar onlarca kez tekrarlanmış oluyor. Ödenmeyen krediler için bankanın son adımı Noter onaylı olarak kredi borcunun ve taksitlerinin ödenmesi gerektiğine dair bir tebligat göndermekten geçiyor. Bu tebligat ile yine borç ödenmezse bu süre sonunda ümindini kesen banka avukatı aracılığıyla icra işlemlerine başlıyor. İcralık banka borcu taksitlendirme başlıklı yazımızı okuyabilirseniz bu etaptan sonra muhtemel oluşabilecek olaylardan haberdar olabilirsiniz. Avukat ile borcunuz konusunda anlaşmaya varmanız ve bu andan itibaren aksatmadan borçlarınızı ödemeniz sizin yararınıza olur. Bunun için hassasiyet göstermelisiniz.

İcra öncesi Avukat Borcun Ödenmesini İstiyor

Bankanın avukatı kredi borçlusuna ait dosyayı aldıktan sonra gerekli incelemeyi yaparak borçluya ulaşıyor ve borcun hızlı bir şekilde ifa edilmesini, aksi takdirde yasal işlemlerin başlayacağını, icra işlemleri için oluşacak olan avukatlık ve diğer masrafların da kredi borcuna yük bindireceğini belirtiyor. Kısmi olarak düşündüğünüz borcunuz faizler ve masraflar ile katlanı vermiş oluyor. Yani durumunuz nasıl olur bilinmez ama bu borç sizin borcunuz ve ödenmediği sürece yine sizin borcunuz olacak. Gerekirse hapis yatacaksınız, biraz ödeme yapacaksınız ama borçlarınız silinmeyecek ve sizin olmaya devam edecek.

Kredi Borcunun Affı Bulunuyor mu?

Ödeme yapmadığınız hiç bir kredi için af bulunmuyor ve erteleme yapılması da söz konusu değil. Zaten yapmış olduğunuz her türlü erteleme neticesinde borcunuza faiz yükü ekleniyor ve borç büyüdükçe büyüyor. Bu nedenle kredi borcunuzu dondurmak, erteleme ya da affa uğratmak gibi bir çabanız bulunmasın. Buradan kaçarınız olmayacaktır.

Alacaklarına dair işlemler için bankalar icra yolundan uzak durmaya çalışırlar. Çünkü müşterilerinin ödeme yapmamasından dolayı batık krediler içerisine girer ve bu bankanın sicilini olumsuz etkiler. Zaten icralık işlemler alacağını garanti etmez ve bu şekilde de alacağını alamayabilir.

İcra Takibinde İşlemler

Oldu ki, avukat ile kredi borçlarınız konusunda anlaşamadınız. Avukat bu aşamadan sonra İcra müdürlüğüne giderek gerekli icra takibini başlatıyor. İlk işlem açılan dosya sonrası size bir tebligat gönderiliyor. Yani Ödeme emri ikametinize PTT kanalıyla gönderiliyor. Gelen tebligatta dosya numarası, alacaklı ve borçlu bilgileri, borç tutarı ve bu tutarları masrafları ile ödemediğiniz takdirde alacağınız cezalar belirtiliyor. Gelecek olan icra beklentisi ile işiniz yoksa ev adresinizi değiştirebilirsiniz ya da resmi olarak değişiklik yaşatabilirsiniz. Fakat size ıslak imzalı olarak tebligat yapılamaması durumunda Muhtarlıklar kanalıyla ya da durumuna göre zabıtalar eliyle kişinin yerinde bulunmadığından, yerleşim tebligat adresinin tespitinin gerçekleşmemesi nedeniyle ilanen tebligat yapılabiliyor. Ya da siz evde yoksanız dahi tebligatınız muhtara teslim ediliyor ki, bu da sizin tebliğ almışsınız anlamına geliyor.

Gelen tebligatta ilave günler ile birlikte 25 gün içinde ödemeniz gerektiği, ödeme yapılmaması halinde mevcut banka hesaplarınıza el konulacağı, hesapların bulunması halinde mevcut taşıt veya ev gibi taşınmazlara ipotek konulacağı gibi hususları bulabilirsiniz.

İtiraz Etmeniz Mümkün

Size açılan icra dosyaları ile gelen tebligat neticesinde borcunuz olmadığını bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız gelen icra borcuna itiraz edebilirsiniz. Beş gün içerisinde dilekçenizi yazarak ilgili İcra Müdürlüğüne teslim etmeniz gerekir. Teslim ederken dilekçenizin kayda girmesine özen gösterin ki, insan hatalarından dolayı başvurunuzun başına bir şey gelmesin.

Süresi içerisinde itiraz gerçekleşmediği zamanlar borcu kabul etmiş olursunuz ve İİK’nın 75 maddesine göre mal beyanında bulunmanız gerekecektir. Mal beyanında bulunmaz iseniz hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bordrolu Çalışansanız İcra Maaşınıza Geliyor…

Bordrolu olarak yasal bir iş yerinde çalışıyorsanız icranın ödenmesi için gönderilen tebligat sonrası belirtilen süre içerisinde ödeme gerçekleşmezse İcra Müdürlüğü dosyayı iş yerinize gönderiyor ve maaşından aylık kesintinin yapılmasını talep ediyor. Maaşınızdan yapılacak kesinti ise 1/4 oranında oluyor. Yani güncel asgari ücret üzerinden çalışıyorsanız aylık ücretiniz 1608 TL’dir. Aylık 402 TL icra kesintisi yapılır ve ana para ile faiz ve masrafların ödenmesi neticesinde borç biter. Bu borcun ifası devam ederken başka icra dosyaları da gelebilir. Bu icra dosyaları sıraya girer ve önceki borçların bitmesi beklenir.

Mevcut borçlarınızdan doğabilecek haciz işlemleri hakkında öğrenmek istediğiniz ayrıntıları aşağıdaki yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.

“Kredi İcra Takibi Ne Zaman Başlar?” üzerine bir yorum

  1. Merhabalar,
    Toplamda 6 bankaya kredi + kredi kartı + kmh ve konut kredisi borcum var ( hepsi taksitlendirilmiş) şuan 90 günlük sureyi doldurmama az kaldı. Şuan çalışmıyorum işsizlik maaşı alıyorum. Ben nasıl bir yol izleyeceğim.

    Yanıtla

Yorum yapın

Krediler