Konut Kredisinde Tapu İşlem Süreci

İnsanların çoğu maddi yetersizlikler nedeniyle hayatında bir kez ev satın alabiliyor. Bu nedenle ilk evin heyecanı ile atılması gereken adımları konut alımı sürecinde atlayabiliyor. Yani hayal ediyorsunuz, isteklerinizi karşılayacak bir ev buldunuz, konut kredisi ne başvurdunuz daha sonra sıra Tapu İşlemlerine geliyor. Tapu işlemleri kolay olsa da bilmeyen okuyucularımıza Konut Kredisinde Tapu İşlem Süreci adımlarını sıraladık.

GÜNCELLEME: Böyle bir kredi çekmeden önce TAKBİS sisteminden avukatınıza yaptırdığınız sorgunun evrakını bankacınıza gösterdiğinizde kredilendirilebilir miktarın ne kadar olduğunu size söyleyecektir. Böyle bir ön denetim, inceleme yapmak sizi gereksiz zahmetten kurtaracaktır. Malum son yıllarda avukatlar da TC kimlik numaraları ile kişinin sahip olduğu taşınmazları ve hisse senetlerine yönelik inceleme yapabiliyor.

2. GÜNCELLEME: Bankalar kredisi almak isteyenlerin ipotek işlemlerini şart koşmaktalar. Bu işlem tapuya gitmeden yerine getirebilecek türden bir işlem değildir. Ya siz ya da vekiliniz özel vekaletname ile ipotek tesis ettirme sürecinde tapu dairesinde bulunmak zorundadır. Şirketler için yapılan başvuruda şirket vekili (avukatının) yanında şirket yönetim kurulu üyesi bir kişinin de orada bulunması iyi olacaktır. Çünkü şirket avukatının imzalama yetkisi bir evrak çıkarsa devreye imza yetkisi olan şirket yetkilisi girecektir.

Tapu Fotokopisi İle Başlayın

Konut kredisi kullanımı için bankanızla görüşmenizin ardından tapu fotokopisinin teslimi ile birlikte konut alım süreci de başlamış oluyor. Banka almış olduğu fotokopi ve bilgiler eşliğinde eksper görevlendirmesini yaparken evin sadece fiyatı değil diğer hususlar hakkında da ayrıntılı rapor verilmesini istiyor. Sonuçta vereceği krediye karşılık banka sağlıklı adımlar atarak kendisini güvence altına almaya çalışıyor.

Görevlendirilen eksper evin malzemeleri, konumu ile etrafındaki konutlarında değerlerine dair raporunu hazırlarken bahse konu evin belediye ile ilgili sürecine de el atar. İskanı olup olmadığı, imarıyla ilgili bir problem yaşanı yaşanmadığı hakkında imar müdürlüğünden gerekli dosyayı alarak eksper raporuna ekler. Sizin için gerekli bilgileri ediniyor olsa da, endişelenmeniz gereken hususları göz ardı etmemeniz gerekir. Peki neden?

Alacağınız ev hakkında bilgiler edinmelisiniz

Genel olarak tüketiciler yeni bitirilmiş bir apartman yada bir projeden daire satın alma yoluna giderler. Burada site ya da apartman olarak satılığa çıkarılan birden fazla konut olduğu için sizin beğenerek almak istediğiniz ev ile size verilmiş olan tapu fotokopisi farklı olabilir. Bir katta dört daireden oluşan bir konuttan alacağınız evin tapuları kat irtifakına göre ayrı olsa da, konutu size pazarlayan kişi bu işlemi karıştırabilir. Üstüne evinize değer biçmeye gelen eksper de aynı problemi yaşayabilir.

Eksperler Konutu İnceliyor

Eksper almak istediğiniz evin incelemeden önce sizinle irtibata geçerek konu olan evde buluşulur, fotoğrafını çeker ve Belediyeden ilgili bilgileri ister. Ama farklı bir daireye ait tapu fotokopisi ile karışıklık olmasından dolayı sizde beğendiğiniz evi değil aksine yanında başka bir daireyi üzerinize tescil etmiş olabilirsiniz. Sonuçta konut sahibi oluyorsunuz fakat istediğiniz konut değil. Bu da daha sonra sizlerde istenmedik yaralar açabilir.

Konut Alacaklar Ne Yapmalı?

Aradığınız konutu bulmuşsanız hiç zorsunmadan tapu fotokopisi ile bağlı bulunduğu Belediye ye gitmekten çekinmeyin. Daire de kaçak bölüm olup olmadığını, vergi borcunun bulunup bulunmadığını, iskanının alınıp alınmadığını ve de özellikle tapuda verilen numara ile Belediye imarınca verilen numaranın uyuşup uyuşmadığına dikkat edin ki başka bir daire satın almış olmayın.

Tapu İçin Hangi Belgeler İsteniyor?

Tapu için satıcının tapu aslını getirmesi, evin satışına dair belediyeden alacağı rayiç bedel belgesini satış işlemi için ibraz etmesi gerekiyor. Alıcı ise tapu fotokopisi ile nüfus cüzdanı ve beraberinde iki fotoğraf ile hazır bulunmalı. Öncelikle tapudan satış işlemleri için randevu alınması gerekir. Bir çok tapu müdürlüğünde işlemler yoğun olduğu için randevu almakta zorlanabilirsiniz. Tapu müdürlüklerinden randevu almak için https://randevu.tkgm.gov.tr/tr/Appointment/Agreement  adresini ziyaret edebilirsiniz.

Tapu Müdürlüğüne Ön Başvuru

Randevu sonrası sabah saatlerinde evrakların teslimi ile tapu müdürlüğü gerekli işlemlere başlıyor ve öğleden sonrası için size tapu harcının ödenerek işlemin bitirilmesi için kuruma gelinmesi yönünde SMS gönderiliyor. Gönderilen SMS’de gerçek satış fiyatının beyan edilmesi yönünde ayrı bir uyarı yapılıyor ki, daha sonradan yanlış bir işlem yapılmasın.

Tapu Harcı Ödemesi

Konut alım ve satımlarında hem alıcıdan hem satıcıdan yüzde 2 oranında tapu harcı kesintisi uygulanıyor. Her iki tarafın harcı toplam yüzde 4 oranında hesaplanıyor.  Alıcı ve satıcı deniliyor olsa da genel olarak halk arasındaki adetlerden dolayı diyelim gayrimenkulü alan kişilerin bu iki harcıda ödediğini hatırlatalım. Bu nedenle gayrimenkul alım yada satımı yaparsanız pazarlığınızda bu hususa da değinin ki, sonradan üzülmeyin. Tapu harçları daralan emlak piyasasını rahatlatmak adına kısa süreliğine yüzde 1,5 seviyelerine indirildi ki bunu da hatırlatalım. İndirim 31.10,2018 tarihine kadar sürecek.

Kredi Kartı İle Tapu Harcı Ödemesi

Tapu harcını internet bankacılığı üzerinden ve ATM’lerden ödeme alternatifiniz bulunuyor. Maliye Bakanlığına bağlı birimlerden ödeme alınırken yine Defterdarlık ve Maliye Bakanlığının yetki verdiği bankalar üzerinden ödemeyi yapabiliyorsunuz. Bu yetki dahilinde bankalara ait kredi kartları ile tapu harcı ödemesi yapmanız da mümkün hale getirilmiş. Son dönemde geçilen e-tahsilat uygulaması para yatırma işlemlerini rahatlattı. Başka şehirlerdeki tapu işlemleri için daha tapu harcı ödemesi gerçekleştirebilir hale getirildi. ATM ve internet bankacılığından yatırılan tapu harçları böylelikle merkezi ortamda takip edilebiliyor. Klasik yöntemlerden şaşmayan tüketiciler manuel olarak yatırdıkları harç dekontlarını alarak Tapu Müdürlüğüne teslim edebilirler.

Tapu harcınızı kredi kartı ile de ödeyebiliyorsunuz. Bunun için tapu harcını kredi kartı ile ödeme başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Evin Rayiç Bedeli

Evin alımı için başvuru yapılması esnasında evin rayiç bedeli tapu müdürlüğüne teslim edilse de alıcı ve satıcı gerçek alım fiyatlarını bildirmekle yükümlü. Düşük fiyat tutarı vermek ile harcı düşük ödeme yöntemine kaçan alıcı ve satıcılar için önemli cezalar bulunuyor. Hele ki alacağınız eve konut kredisi kullanmışsanız bu kredi tutarının altında bir satış fiyatı bildirmeniz maddi açıdan cezai idari yaptırımların uygulanmasına neden oluyor.

Tapu harçlarının ödenmesinin ardından size bildirilen saatte tapuda hazır olunması gerekiyor. Hazır bulunması gereken kişilerden birisi de bankanın vekaletli avukatı. Çünkü eve ipotek konulacağı için avukatın hazır olması ve imza atması gerekiyor ki, avukat gelmediği zaman bu satış işlemi yapılamaya biliyor. Bunun için bankanızla tapu randevu saatini mutlaka paylaşın ve avukatların belirlenen saatte hazır olması için önleminizi alın. Çünkü çok yoğun olarak çalışan avukatlar farklı tapu müdürlüklerinde işlem görüyor olması nedeniyle randevuya gecikebilir hatta hiç gelmeyebilirler.

Nüfus Cüzdanınız Mutlaka Yanınızda Olsun

Tapu alımları için ön başvuru esnasında nüfus cüzdan fotokopinizi vermiş olsanız dahi satış işleminin yapılması esnasında tapu memuru sizden nüfus cüzdanınızı istemektedir. Herhangi bir ehliyet ya da başka bir kimlik belgesi ile tapu müdürlükleri tapu tescili yapmamakta. Bunun için tam imza aşamasında işlemleriniz kalmaması için nüfus cüzdanlarının yanınızda olması gerekir.

Yorum yapın

Krediler