Konut İhtisas Bankası Nedir?

Son dönemlerde inşaat sektörü alanında yaşanan gelişmelere rağmen konut satışlarının düşük bir seviyede seyretmesi konut satışlarının artırılmasına yönelik bir takım yenilikler yapılmasının gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. İşte bu noktada konut ihtisas bankası nedir? konusu gündeme gelmektedir.

Konut İhtisas Bankası, konut alımları için gerekli olan yüksek tutardaki finansman desteğinin, kamu desteğini de kapsayan ve yalnızca emlak sektörüne kredi verme hizmeti sunan yeni ve uzun vadeli finansal altyapı sunan bankacılık sistemidir. Ülkemizde son yıllarda Avrupai tarzda yapılan daire ve iş merkezlerinin satılamamasının ve hala boş olmasının sebebinin ekonomik bunalımlardan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Konut Alanında Faaliyetler

2017 yılında inşaat firmalarının zarar etmesi ihtimalinin Cumhurbaşkanlığınca düşünülmesi üzerine bankalara çağrıda bulunulmuş ve vadelerin 20 yıla uzatılması ve faizlerin de 0.80 oranlarına çekilmesi sağlanmıştır. Ancak bankaların uyguladığı bu sistemle dahi konut, iş yeri ve iş merkezi gibi alanların hala boş ve satılamamış olduğu görülmektedir. Bu sebeple konut ihtisas bankası nedir sorusunun cevabı için, inşaat sektöründeki ekonomik sıkıntının ortadan kaldırılmasını sağlamak için kurulması düşünülen kamu kaynaklı finansal kurum denilebilmektedir. Konut ihtisas bankası düşüncesinin bir diğer amacı ise tüketicilere borçlanma maliyetinin düşürülmesi olmaktadır.

Ülke Kalkınmasına Yardımcı

Ülkenin kalkınması ve tüketicilerin ekonomik sıkıntıyı üzerinden atarak aynı zamanda birikim yapabilmesi için kredi yükünün ortadan kaldırılması gerekmektedir. Konut ihtisas bankası düşüncesinin hayata geçirilmesiyle, inşaat sektörünün ve turizm sektörünün gelişme yolunda ciddi anlamda etkileneceği belirtilmektedir. Konut ihtisas bankasının finans kaynağının nasıl oluşturulacağı konusunda da Hazine Bakanlığı tarafından ilk olarak belirlenen sistemin ise Amerika Birleşik Devletleri’nden esinlenildiği görülmektedir.

Hazine bakanlığı tarafından yapılan ihalelerde, borçlanma oranları ile eşit değerlerde olacak bir faiz belirlenecek ve tahvil ihraç edilecektir. Bu tahvilden elde edilmekte olan gelir ise yeni bir konut almak isteyen kişilere uzun vade ve düşük oranlı faizli bir şekilde, konut kredisi olarak sunulması yönünde olmaktadır. 2017 yılı ve 2018 yıllarında gündeme gelmiş ve üzerinde konuşmalar yapılmış olan bu konuda halen faal bir düzenleme bulunmamaktadır. Devlet bankalarının bir kısmı çağrılar sonrasında bir miktar faiz indirimi yapmış olmasına rağmen halen emlak sektöründeki kaos devam etmektedir.

Yorum yapın

Krediler