2020 Kırtasiye Yardımı Ne Kadar? Kırtasiye Yardımına Haciz Konulur mu?

Kırtasiye Yardımı Ne Kadar? Ülkemizde Eğitim Öğretim sınıfı personeli olarak görev yapan her öğretmene Eylül ay’ında yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte Hazırlık Ödeneği veriliyor. Sadece Damga Vergisi kesintisine tabi tutulan bu hazırlık ödeneği bir anlamda yıl boyunca öğretmenlerin eğitim materyalinde kullanabilmesi amaçlı olarak veriliyor olsa da, her yıl öğretmenlerin dört gözle beklediği bir ödenek aslında.  Maaşında icra kesintisi bulunan öğretmenlerin merak ettiği hususlardan birisi olan ise verilecek olan hazırlık ödeneğinin hacze konu edilip edilmediği yönünde.

Okul Müdürü, Yöneticileri ve eğitim uzmanları da dahil olmak üzere eğitim öğretim hizmetleri sınıfında olan herkese ödenen bu ödenek her yıl Bakanlar Kurulunca belirleniyor. Yasal olarak verilen bu ödenekten sadece damga vergisi kesintisi yapılıyor. Bu kesintinin oranı ise binde 759.

2018 Yılı Eğitim Öğretim Ödeneği Miktarı Ne Kadar Olacak?

Bakanlar Kurulunca belirlenen miktarlarda yapılan ödenek 2015 yılında sendikalar ile imzalanan toplu sözleşme neticesinde farklı bir ivme kazandı. İmzalanmış olan sözleşmenin 12. Maddesi gereği geçtiğimiz yıl öğretmenlere 1050 lira hazırlık ödeneği ödendi. 2017 yılında yapılan sözleşme neticesinde 2018-2019 ile 2019-2020 yıllarında öğretmenlere ödenecek kırtasiye ödeneğinin tutarı belirlendi. Bu belirleme ile 2018-20198 eğitim öğretim yılı başında eğitim öğretim hizmetleri personeline bin 130 Lira hazırlık ödeneği ödenecek. Kesintilerden sonra hesaplarına geçecek tutar ise bin 121 Lira olacak.

2019-2020 Eğitim Öğretim Yılında Kırtasiye Ödeneği

Bu yıl 80 Lira artışla verilen hazırlık ödeneği önümüzdeki yıl da 50 lira artarak verilecek. Öğretmenlere verilecek kırtasiye tutarı toplam bin 180 lira olacak.

Kırtasiye Ödeneğine Haciz Konulur mu?

Öğretmenlerin maaşlarından yapılan icra kesintisi diğer aldıkları ek ders yada kırtasiye ödeneklerinden de yapılabiliyor. Yapılacak kesintiler ile yasal mevzuat bir hayli eski. 1932 yılında çıkartılan yasada yapılabilecek kesintiler kalem kalem belirtiliyor. Fakat bu kesintilerin yapılabilmesi için alacaklının müracaat etmesi ve müracaatında borçlunun yaşamını sürdürebilecek gelire sahip olduğunu beyan etmesi ve bunun için dava açması gerekir. Açacağı bu dava sonucunda verilecek karar ile birlikte öğretmenlerin kırtasiye ödeneklerine haciz konulabilir. Fakat alacaklı kişilerin bu işlem için dava konusu yapmayacakları, belki de böyle bir gelirden haberlerinin olmayacağı ve davanın süreceği zaman dilimi de dikkate alındığında böyle bir başvuruda bulunmayacağını beklemek yanlış olmaz.

Aylıksız İzindeki Öğretmenler Kırtasiye Ödeneği Alabilir mi?

MEB eğitim öğretim hizmetleri sınıfındaki personele ödeyeceği kırtasiye bedelinin belirlenmesinde hizmet süreleri etkili olabiliyor. Bu nedenle kişi doğum yada askerlik nedeniyle aylıksız izne ayrılması durumunda bu ödeneğin tamamını alırken, aylıksız izne ayrılan kişiler ise bu ödemeden faydalanamıyor.  Eylül ay’ına girilmesi ve eğitim öğretim yılının başlaması ile Bakanlıkça birimlere gönderilen yazı sonrası düzenlenen bordrolar ile kişilere ödeme gerçekleştiriliyor.

Sözleşmeli Öğretmenler Kırtasiye Yardımı Alır mı?

Diğer öğretmenler gibi sözleşmeli öğretmenlerde bu yardımı alan kişiler arasında. Eylül ayı sonrasında göreve başlamış olsalar dahi Sözleşmeli öğretmenlere de hazırlık ödeneği verilecek. Kasım ay’ı sonuna kadar göreve başlayan tüm öğretmenlere bu ödemenin yapılması bekleniyor.

Yorum yapın

Krediler