Kira Sigortası Nedir?-Cidden Avantajlı ve Gerekli Midir?

İleri ki dönemlerde karşılaşabileceğimiz maddi ve manevi problemlerimizi maddi olarak aşabilmemiz için ödediğimiz primler karşılığı yapılan sigortalardan bir tanesi de kira sigortasıdır. Kiracı ve kiraya veren kişiler için yapılabilen bu sigorta çeşidi yıllardır Avrupa’da ve Amerika’da uygulanırken Türkiye’de henüz 7-8 yıldır kullanılmakta, ancak birçok kira sözleşmesi muhatabı olan kişiler böyle bir alternatifin farkında bile değillerdir.

TÜYO: Bu sigorta türü ile gayrimenkullerinizi çok daha mantıklı ve risksiz şekilde yönetebilirsiniz. Ayrıca davalık olan kiracılarınızla siz uğraşmazsınız. Paranızı hemen tahsil edersiniz. Davaya ise sigorta şirketinin avukatları dahil olur ve sizin yerinize onlar parayı ödemeyip kaçan kiracı ile uğraşırlar. Bunun ne kadar büyük bir lüks ve konfor olduğunu bu işlerle az buçuk meşgul olan herkes anlayabilir. Yazımızı terk etmeden önce yazı sonundaki tüyoya göz atınız.

GÜNCEL BİLGİLENDİRME: Kira sigortasının ne kadar gerekli olduğunu şu salgın döneminde iyice öğrenmiş olduk. İnsanlar zor durumda olduğunu iddia edip arkalarına güncel yasaları ve “mücbir sebep” gerekçesini de alarak süresinden bile önce tahliye ediyorlar. Böylesi bir durumda aylarca emlakçı ile uğracak olan sizleden başkası değil. O evin en az 3-4 ay kiracısız kalacak olması da zararın bir başka boyutu olacaktır.

Kira Koruma Sigortası Avantajları

Kira Sözleşmesine muhatap olan iki tarafında en büyük korkularından birisi karşılarına çıkabilecek engeller nedeniyle kira ücretinin ödenememe durumuna gelinmesidir. Bu anlamda kira garanti sistemi, kira güvence sigortası ya da kira koruma sigortası ismiyle çeşitli sigorta şirketlerince yapılan kampanyalar dâhilinde müşterileri ile faaliyet görüyor.

İnsanların başına zamanla ne geleceği, neler yaşayacağı bilinmez. Bu yüzden her şey yolunda giderken kiracı işsiz kalabilir, iflas edebilir, tedavisi uzun sürecek bir hastalığa yakalanabilir ve haftalarca hastanede tedavi görmek zorunda kalabilir ya da hayatı son bulduğundan dolayı çalışamaz hale gelir. Bu durum ise kiralamış olduğu ev, dükkân ya da arsa gibi gayrimenkulün kira bedelini ödeyemez durumuna sokar. Zor durumda kalır ve aynı şekilde ailesi de bu olumsuz durumdan etkilenir.

Bunun gibi diğer bir hak sahibi de gayrimenkulünü kiraya veren kişinin mağduriyetidir. Kişi kiradan gelecek kira bedeli ile önceden programlamış olduğu işlerinden olabilir, kira bedelini alamaz, kiracı mülkü boşaltırsa kiralanana kadar geçen sürede yine kirasını alamadığından yaşanılan sıkıntılar birbirini tetikler.

Kira Sigortaları ne zaman işe yarıyor?

Yapılacak Kira Sigortası poliçesi ile ödenecek küçük primler karşılığı yapılacak sözleşmeler uyarınca, sözleşme süresince kiracı ve kiraya veren kişilerin hakları koruma altına alınmış oluyor. Maddi açılardan yaşanılan anlaşmazlıkların önüne geçilirken sözleşme gereği kira bedelini kira sigortası ödeyebiliyor.

Kira sigortasını tek taraflı olarak kiracı ya da kiraya veren kişi yaptırabilir. Düşük miktarlardaki primler ile sözleşme imzalayarak istenildiğinde bu primler taksitle ödenebiliyor. Örnekle verecek olursak 36 bin lira teminat için kiralamış olduğunuz mülkün pirimi ise yaklaşık 540 lira olarak sigortayı yaptıran kişiden çıkıyor.

Türkiye’nin önde gelen bankalarından Halk Bank Kira Güvence Sigortası ile bu anlamda müşterilerine gerekli destekleri vermeye devam ediyor. Yaklaşık 4 milyon kiracının bulunduğunu düşünürsek sigortacılık sektörünün bu paydan yararlanacağı görüşündeyiz.

SON TÜYO: Eğer bu kira sigorta şirketlerini dolandırmaya kalkan birilerini görür ve duyarsnanız derhal ihbar ediniz. Çünkü bu tarz kişiler yüzünden siz de ekstradan kira sigortası primi ödemek durumunda kalmış olacaksınız. Bu gerçekten önemli!

Krediler