Kefile Gelen İcranın Reddi Mümkün mü?

Eş ve dostlarınızı kıramadığınız, özellikle banka kredileri kullanımı esnasında talep edilen  kefil olma sizin tercihinize kalmış olsa da, daha sonraki etaplarda üzücü yanları ile karşınıza çıkabiliyor. Ödenmeyen borçlar nedeniyle kefili olduğunuz borcu reddetmek mümkün mü? Dilerseniz açıklayalım.

TÜYO: Sizlere deyim yerinde ise “hokus pokus çözümler vaat eden ve sunan” kişi ve kurumlardan arkanıza bile bakmadan uzak durunuz. İnanın bu meselelerden sıyrılmak öyle köylü kurnazlıkları ve çakallık ile mümkün değildir. Öyle olsa idi herkes kolayca sıyrılır ve bankalar da kefil bile kabul etmezdi. Lütfen muhakeme yeteneğinizi kullanarak bu tür olaylara yaklaşım sergileyin.

2. TÜYO: Kefiller gelen icrayı durduramasa da kefil oldukları kişiye yeni bir takip başlatarak halihazırda kendilerine yöneltilen takibin borcunu gerçek alacaklıya yönelik başlatmış oldukları yeni bir icra ile ödeyebilirler. Uygulamada görülen bu işleme teoride “rücu” denilmektedir.

–Arkadaşlar lütfen yazı sonundaki icra ile ilgili uyarılarımıza da göz atınız. İcra söz konusu olduğunda kimse dokunulmaz değildir. Ancak  bazı önemli ayrıntılar kişiyi dokunulmazmışcasına borcun yaratacağı eli kolu bağlı olma durumundan korumakta ve kurtarmaktadır.–

Kefili olduğunuz kişi kefilliğe söz konusu olan borcun düzenli bir şekilde ödenmesi sırasında sizin için bir sorun oluşturmaz. Kefillik sonrası sizin para ihtiyacınız için banka kredilerine başvurunuz sonrasında krediyi kullanamama gibi sorunla karşılaşırsanız bu sizin için iyi tarafı olabilir. Kefili olduğunuz asıl borçlu borcunuz ödemez ise banka ya da alacaklılar ilk önce sizin kapınızı çalarlar ve borcun ödenmesini isterler. Borcu ödememeniz durumunda haciz işlemleri başlayabilir ve hiçte aklınıza gelmeyen husumetlere boyun eğmek zorunda kalabilirsiniz.

Sizde Asıl Borçlu Konumundasınız

Kefil olarak borç sözleşmelerinin altına imza atmanız demek sizlerinde bu borcun altına girmiş olmanız anlamına geliyor. Asıl borçlunun ödemediği alacakların ödenmesi kabul etmiş olursunuz ki bundan sonraki süreçlerde yasal olarak sizde borca muhatap konumunda olursunuz. Bazı borçlanmalarda birden fazla kefil talebinde bulunulabilir. Bu durumda her kefil borcun ifasına mecburdur. Yasal olarak kefillikten dolayı ödediğiniz paraları asıl borçludan sizde alabiliyor olsanız da kişinin ödeme kabiliyeti bulunmuyorsa bu parayı tahsil etmeniz zor haline gelebilir.

Asıl borçlu borcunu ödemiyorsa, bu borç karşılığı ipotek bulunuyorsa bile alacaklılar kefillerin kapısını çalmaktan çekinmezler. Vekaleti olan avukatları aracılığıyla kefile ulaşabilirler borcun ifasını faizleri ile ve masrafları ile birlikte isterler. Hatta banka hesaplarınıza el konulabilir ve daha yüksek tutarlar dahi olsa blokeler ile karşılaşabilirsiniz. Alacaklı olan bankada hesabınızda para bulunuyorsa banka bu paraya de el koyabilir.

Tek İmza İle Bütün Kredilere Kefil Oluyorsunuz

Piyasada sürekli dönen bir kredi türü vardır. Özellikle ticari işletmelerin kullandığı bu kredi türü kefiller karşılığı alınmış olmasına rağmen borçlu borcu ödedikten sonra tekrar kredi kullanabilmektedir. Tekrar kullandığı kredinin kefilleri ise aynı kişilerdir ve kefil bu işlemlerden habersiz olabilir. Burada kişilerin dikkat etmesi gereken husus kefilin sorumlu olarak imzaladığı Genel Kredi Sözleşmeleridir. Kredinin ödenmesinden sonra tekrar çekilen kredilerden kefiller sorumlu değillerdir. Fakat bankalar bunu kendi yararlarına çevirmekteler ve bütün borçları birleştirerek ödenmediği takdirde kefile yıkmaktadırlar. Bu gibi durumlardan arınmak için dikkatli olunması gerekir. Sizin kefilliğiniz ile kredi alınmışsa bu kefillikten kurtulmanız sadece borcun ifası ile mümkün olur. Daha sonra dönen kredilerden alınmışsa burada sorumlu tutulmanız yasal olmasa da bu kefillikten feragat edebilmeniz için Noter kanalıyla tebligat göndermeniz gerekecektir. Bu tebligat sizin yasal dayanağınız olur ve kendinizi güvence altına alırsınız. Aslına bakarsanız her ne kadar güvenilir olursa olsun, her ne kadar size yakın olursa olsun kimseye kefil olmamanız sizin faydanıza gelişen bir olay olacaktır.

Kefil Olarak Ödediğiniz Parayı Geri Alabilirsiniz

Sözleşme altına kefil olarak attığınız imza karşılığı ödemek zorunda olduğunuz tutarları alabilmeniz için rücu davası açmak zorundasınız. Tabi bu dava için yatırdığınız paralara dair belgeleriniz de olması gerekir. Rücu davaları İcra Müdürlükleri nezdinde gerçekleştirilebiliyor. Yaptığınız ödemelere ait belgelerinizi saklamanızda fayda olacaktır. Fakat bu dava açımında zaman aşımına uğramamanız gerekir. Burada zaman aşımı 10 yıldır.

Borcun Reddi Mümkün mü?

Kefil olarak imzalamış olduğunuz borçlarını ödemekten imtina etmeniz mümkün değildir. Asıl borçlu kadar sizde borçlu konumunda olduğunuz için özellikle kredi sözleşmelerinde imzaladığınız kredi borçlarının reddi söz konusu değildir. Asıl borçlu borcu ödemediği takdirde kefil olarak sizinde vefat etmeniz ile borçlar sizlerin mirasçılarına geçer. Yani alacaklılar her türlü alacağının almak ister.

Borç reddi için:

  • İmza inkarı
  • Daha evvelden ödendiğine dair def/iddiada bulunmak
  • Borcun gerçekte var olmayan borç olduğuna dair somut dökümanlar sunmak
  • Borcun süresinin ya da zamanaşımının çoktan geçtiğine dair delliller sunmak.

Yorum yapın

Krediler