İcradan Araç Almanın Riskleri-Yeni Yasaya Göre Güncellenmiş

Türkiye’de icra kanalıyla satılan milyonlarca araç bulunurken bu araçların satış yolları da farklılık taşıyor. İcra’nın asıl muhatapları olan İcra Müdürlüklerinin yanı sıra bankalar, gümrükler de araç satıyı gerçekleştiriyor. Hepsinin de satışındaki mevzuat farklı sorunları beraberinde getiriyor. Fakat mevcut fiyatından çok daha düşük tutarlarda alınan araçlar çok cazip ve talep oranı her daim yüksek tutuluyor. “Peki icradan araç almanın riskleri var mı?“, “Nelerle karşı karşıya kalınıyor?” Bu soruların kaynağı icradan ucuz araba almak isteyen kişiler oluyor.

ÖN BİLGİ: İcra dairelerinde satılan araçlarda hasar ve zarar olma riski daha yüksektir. Çünkü ortada bir galerici ya da perakende satıcı var olmadığı için; “gizli bozuk ve arızalı parçalar için şikayet edebileceğiniz veya dava açabileceğiniz veyahut hak talebinde bulunabileceğiniz bir mecra” olmayacaktır. Bu durum sizin için RİSK yaratmaktadır. Bu olası zararları göz önünde bulundurarak icradan araç almanızı öneririz.

GÜNCELLEME: Eskiden ihalenin feshi davası açıyorlardı. Şimdi dışarıdan ihaleye girenin bu davayı açması zorlaştırıldı. Matbu harç yerine nispi harç getirildi. Buna ilaveten yasaya; “eğer ki dava sonunda haksız çıkılırsa malın değerinin %10’una tekabül eden bir tazminata hükmedilmesi” eklendi. Bu konuda çok mafya vardı. Onlara vurulan en ağır darbelerden birisi oldu bu.

Borcundan dolayı el konulan araçları borçlu kişiler elleriyle teslim etseler de borçlunun vermek istememesinden dolayı el konulan bazı araçlarda bulunuyor. Bu araçların en büyük sorunu anahtar tesliminin yapılmaması, ruhsatın kayıp olması, araçlarda bulunan bazı malzemelerde eksikliklerin yaşanması olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle aracı icradan alan kişi fiziki olarak teslim aldığında bu aracın ruhsat ve anahtar gibi masrafları alıcı karşılıyor. Alım sonrası karşılaşılan sürprizlerden bir tanesi de aracın uzun süre çalışmamasından kaynaklanan çalışamaması durumu, hatta bazı arızaların meydana gelmesi. Otoparklarda beklemeye alınan araçların kullanılmamasından dolayı plastik aksamında da yıpranmalar olabiliyor. Hatta LPG ile çalışan araçların tesisatı ile deposudaki yakıtın yok olması da sizi bekleyenler arasında olabiliyor.

İcradan araba almanın yollarını bilmiyor olabilirsiniz. Bunun için icradan araba nasıl alınır başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. e-portal üzerinden ihalesi yapılan araçlar ile dijital ortamda inceledikten sonra ihaleye teklif vererek alınan araçlar alıcı için sürprizlerle dolu olabiliyor. Aracı fiziken yerinde görmek yerine internetten bir kaç foto ve teknik bilgiler dahilinde inceleyerek almak kaporta kapsamı ile renk uyumları arasında farklılıklara neden olabiliyor. Yani piyasadaki akranlarına göre çok daha ucuza alacağınız arabanın fiziki ve teknik problemleri nedeniyle avantajınız dezavantaja dönüşebilir.

İcradan araç alımı öncesi ihale yerine saatinde gidebilirsiniz. Zaten ihaleye katılım için belirtilen yer ve belirtilen ihale saatinden yarım saat önce orada olmanız gerekiyor. İcradan satılan araçlar bulunduğu otoparkta satışı yapılırken bazen bu durum araçtan çok daha uzakta da olabiliyor. Aracı eğer teknik olarak iyi anlayan birisiyseniz burada inceledikten kendi açınızdan muayenesini gerçekleştirdikten sonra ihaleye katılım sağlayabilirsiniz. Fakat araç burada değilse bu da mümkün değil. Zaten ihaleden yarım saat önce orada olacağınız için bu işten çok iyi anlıyor olsanız dahi bu yarım saatlik zaman size aracı incelemeniz için yetmeyebilir.

İcradan araba almak sizin beklentilerinizden aksine çok daha kolay olabilir. Satışa konu bir çok kanal olması ve bir çok kesimin bu araç satışlarını çok ta uygun bulmaması nedeniyle katılımlar az olabiliyor. Diğer taraftan bu işin ticaretini gerçekleştiren kişiler satışa konu icralık araçların takibini de çok ayrıntılı ve titiz bir şekilde yürütüyorlar. Çünkü bu işi sürekli yaptıkları için artık uzmanı haline gelmişler ve nereden nasıl araç alacaklarını çok iyi bildikleri için ilk kez katılanlara oranlara daha iyi hareketle istedikleri sonuca ulaşabiliyorlar.  Bazı ihalelere katılım öncesi bu tür kişiler aracı almak için ihaleye katılacakları engellemek adına komisyon verme gibi bazı yollara da başvurdukları söylentiler arasında. Diğer taraftan araçların satışında gerçek sahipleri de ihaleye katılabiliyor. Bu durumda kimse bu ihaleye katılım sağlamıyor ki aracı sahibi alsın niyetinde oluyorlar.

İcradan Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Araçları İnceleyin : İcradan satışa konu olacak araçların tutulduğu yerler yediemin depolarıdır. Bir çok kanal araç satışında aracın olduğu yeri belirtir. Bu araca ait eksper raporu da sunan satış yerleri gerektiğinde incelenmesi için bu adresi de yayınlarlar. Alma talebiniz bulunuyorsa bu aracı olduğu yere kadar gidin ve gerekli muayenesini yapın yada yaptırın. Araç uzun süre bu parkta olabilir. Bu nedenle bazı yıpranmalar yaşayabilir ve eksper raporundan sonra da bir takım kazalara tabi olabilir. Bu nedenle aracı bizzat muayene ederek görerek almakta fayda olacaktır.

Ekspetiz Raporu: İhale ilanına çıkarılan icralık araçların bir çok portalda ekspertiz raporu bulunmaktadır. Burada teknik ve fiziki olarak bir çok durumdan bahsedilir. Şasi numarasından yırtık kılıfına kadar bir çok eksikliklerin belirtildiği bu raporlar alıcı için büyük bir kaynak. Fakat alım için satışı yapan taraf bütün sorumlulukları alıcıya yükleme yoluna gidiyor. Özellikle bankalarca ihale öncesi aracın teminat tutarı alınıyor ve kişiye imzalattıkları ıslak imzalar ile sözleşme maddelerinde bütün sorumlulukları alıcıya bağlıyorlar. Bu nedenle oluşan durumlar ile beklenmedik karşılaşılanlar için maddi zararın hepsi alıcı tarafından ödenmek zorunda kalıyor.

Araç Alımı Sonrası Çıkan Masraflar : Araçları alırken bazı çıkan masraflar alıcıya ait. Vergi Dairelerinden satılık araçlar alındığında bu araçlar için tellaliye vergisi, otopark ücreti, KDV gibi vergilerin alıcı tarafından ödenmesi isteniyor. Alınan vergiler araca verilen ücret üzerinden alınıyor ve yüklü tutarlardaki araçlar için yüklü masraflar karşınıza çıkıyor. Araçları alırken bu araçlara ait MTV gibi vergilerin ödemeleri önceki tarihler için yükleniciye ait diye bir şey yok. Bu masraflarda alıcıya ait oluyor. Yani alım öncesi MTV borçları da sorgulanması gereken hususlar arasında.

Gümrüklerden Araç Alımında araçlara ayrıcı proje çizdirilmesi gibi hususlar bulunuyor. Bu projelerin çizilmesinde mühendislik firmaları yetkili. Bu işlem için aldıkları ücret bir yana bu yetkililerin verdikleri projeler ile aracı alabilmeniz mümkün. Masraflar ağır gelmiş olsa da, araca teminat tutarı yatırdığınız için almak zorunda kalabiliyorsunuz. Teminat tutarı muhtemel masraflardan az ise aracı almaktan vazgeçebilirsiniz. Fakat bu halde yatırdığınız teminatınız yanmış olacaktır.

Sitemizde bankalardan satılık araçlara ait makaleler bulunmaktadır. Bankalar arasında satış için farklı yollar ve masraflar benimsendiği için ve satış ilanları adreslerindeki değişiklikler bulunuyor. Bu nedenle incelemeniz gereken hususlar bulunuyor. Bu hususlar için hazırladığımız yazılar;

* Ziraat Bankasından Satılık İkinci El Araçlar

* Halk Bankasından Satılık Çekme Belgeli Araçlar

* Denizbank’tan Satılık Araçlar

* Vakıfbank’tan Satılık İkinci El Araçlar

* TEB İcralık Araç Satışları

* Garanti Bankasından Satılık Araçlar

Webkredi.org adresimizde bu ve bunun gibi bir çok makaleye ulaşabilir ve istediğiniz gibi bilgi alabilirsiniz. İcradan Araç Almanın riskleri ile ilgili olarak ayrıca aşağıdaki yorumlar bölümüne yapacağınız yorumlar ile sorularınıza buradan yine cevap vereceğiz.

Uyarı : Bu yazının bütün hakları www.webkredi.org adresine ait olup izinsiz kopyalanması, çoğaltılması ve yayınlanması yasaktır. Makaleyi alarak yayınlayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserlerine göre gerekli yasal işlem başlatılacaktır.

webkredi.org

Yorum yapın

Krediler