Hangi Bankalar Altın Bozar? Bankalar Altın Bozar mı?

Güncel olarak bankaların mevduatını artırma çabası içerisinde tüketicilerin yastık altı altınları. Çünkü tüketicinin evinde barındırdığı altının miktarı o kadar çok arttı ki, hatta unutulanları oldu. Bu altınların ekonomiye kazandırılması için resmi kanallardan atılan adımlar neticesinde bankalar da bu yastık altı altınlardan mevduat kapma yarışına girdi. Fiziki olarak altın bulunmayan bankalar mevcut altınların mevduata alınması için anlaşmalı eksperler kanalıyla altın almaya başladı. Bu altınlar ise bankalarda açılan hesaplara gram üzerinden yatırıldı. Tüketiciler bu fırsatlardan yararlanabilmek için gerektiğinde yatırmış olduğu gram altını yine gram altın olarak almak istiyor. Fakat bu durum söz konusu bile değil iken zamanla değişebilir. Hesaba yatırılan gram altınların bankalarca bozdurularak kişilere nakit olarak verilmesi söz konusu. Fakat tüketicilerin bir merak ettiği husus da fiziki altını bankaların bozup bozmadığı.

BİLGİLENDİRME: Arkadaşlar bankalar yasadan doğan yükümlülüklerini yerine getirirken tüketiciyi mağdur edebiliyor. Eğer ki fahiş makas uygulayan banka  şubesi görürseniz bunu BDDK’ya iletmeniz sizin bağımsız bir birey olarak vatandaşlık göreviniz. İnanın bu kurullar nispeten bağımsız ve kimsenin gözünün yaşına bakmıyor. Kesiyor cezayı.

Fiziki Altın Alan Bankalar

Bankalar düzenledikleri kampanyalar eşliğinde çeşitli il ve ilçelerde, farklı şubelerde fiziki altın toplaması yapıyor. Bu toplamalar ile ilgili ilanları yapan banka önemli ölçüde mevduat elde etmiş oluyor.

Altın son dönemde önemli derece de değer kazandı. Çeyrek altının fiyatı 400 TL ye yaklaşırken gram fiyatı 280 TL rakamlarını gördükten sonra geriye çekildi. Bu durum da bazı yatırımcılar yaptıkları altın yatırımını satarak çoktan kâr yapmış durumda.

Kuyumcular nezdinde alınıp satılabilen gram altın ve diğer fizik altınların zamanda değer kazandıktan sonra satımı da söz konusu oluyor. Bu satış için yine kuyumcuların kapısı zorlanırken bankalara altın satma çabasında olan tüketicilerde bulunuyor. Zira bankalar tüketiciye daha güvenli bir alım merkezi konumunda.

Örneğin Vakıfbank Altın günleri ile tüketicilerden altın toplama kampanyasını sürdürüyor. Burada fiziken alınan çeyrek, tam altın yada hediyelik eşya türündeki altınlar grama çevriliyor ve adınıza açılan altın hesabına yatırılıyor. Bu durum Ziraat Bankasında da altına dayalı kira sertifika sistemi ile alınıyor ve zamanla kiralanan altınınıza da ücret ödemesi yapılıyor.  Buralara yani bankalara yatırdığınız altınları nakit para olarak alabiliyorsunuz. Fiziki altın olarak geri almanız mümkün değil. Bununla birlikte bankalardan fizik altın bozdurabilmeniz için yine altınınızı grama çevirmiş ve hesabınıza yatırmış olmanız gerekir. Aksi takdirde kuyumcularda olduğu gibi altını verip bozdurmak ve parasını almak söz konusu değildir.

Fiziki Altın Veren Bankalar

Bankalar gram üzerinden açmış oldukları hesapları için nakit para ödemesi yapıyor. Yani altınınızın değeri kapar parasını alıyorsunuz. Fakat fiziken altın teslimi yapan bir banka bulunuyor. O da TEB. TEB külçe altın teslimi ile sınırlı miktarlarda fizik altın teslimi de yapabiliyor.

Not: 2021’e yaklaştığımız şu dönemde neredeyse tüm bankalar altın bozma konusunda gereken prosedürleri eksiksiz uygulamakta ve vatandaşın acil ihtiyaçlarını karşılaması adına onları geri çevirmeden işlemleri yürütmektedirler. Eğer altın bozum talebinizi geçersiz reddeden bir banka şubesi söz konusu ise bu hususta reddedildiğine dair yazılı evrak verilmesini isteyiniz. Ardından bu yazılı evrak ile birlikte BDDK’ya gereken şikayetleri yapınız. Ruhsat ve lisans sahibi her banka üzerine düşen yükümlülükleri ve vazifeleri yerine getirmek zorundadır. Keyfi ve gerekçesiz bir şekilde bundan imtina ederse sonuçlarına katlanacak ve cezalara/yaptırımlara çarptırılacaktır!

Yorum yapın

Krediler