Haciz, E-Haciz Nedir? Hacizlere İtiraz Nasıl Yapılır?

Son yıllarda özellikle vergi dairesi borcu olan vatandaşların hesaplarına bir gece ansızın e-haciz yapabilmekte. Bu durum vatandaşlarda “bankalarda para tutma anksiyetesine” yol açmaktadır. Umarız bu tarz cebri icra yöntemlerine sayın devletimiz bir an evvel son verir. Vatandaşlar borçlarını ödemiyorsa çok büyük kısmı bunu keyfinden değil cidden parasız ve gelirsiz olduklarından yapmaktadırlar.

Haciz, E-Haciz Nedir? Haciz ya da icra kelimesinin anlamını bilmeyenimiz yoktur. Yapacağımız alış verişler ya da banka ve benzeri kuruluşlardan alacağımız kredi gibi borçlarımızı ödeme vadesinde yerine getirmemiz gerekir. Fakat beklenmedik durumlarda ekonomik planlamamızda aksaklıkları olabilme ihtimalleri de bulunur. Bu ihtimallerin gerçekleşme sebeplerini sıralamak oldukça uzun bir iş diyebiliriz. Ödememiz gereken nakdi tutarları ödemediğimiz zaman haciz işlemlerine başlanır.

Haciz Ne Zaman Gelir?

Borcunuzun ifa edilme vadesi geldiği zaman ödenmeme durumu ile karşılaşılırsa merakta bulunmayın, sizlere hemen icra gelmez. Elbette bunun aşamaları bulunuyor. Borç ödenmediğinde haciz olsaydı inanın herkes icralık durumda olurdu.

Haciz işlemlerinizin başlatılması için nereye borçlu olduğunuz önemli. Çünkü alacaklı kişiler küçük tacirler olması durumunda ciddi esneklikler yaşanabiliyor. Ancak büyük kurumsal alacaklılar olduğu zaman borç ödemeyen tüketici artışı ile esnemeye taviz verilmeden alacaklıların karşılanması için gerekli adımlar atılıyor.

Banka Borçlarına Haciz Durumu

Günümüz Türkiye’sinde tüketicilerin en çok borçlu konumunda olduğu kuruluşlar bankalardır. Alınan kredilerin yanında tahsis edilen kredi kartlarının yüksek limitleri nedeniyle uzun vadelerde borç yükü artmış olabiliyor.

Son dönemlerde sayıları milyonları bulan kredi ve kredi kartı borçluları için yasal bir düzenlemeye gidildi ve kredi kartı yapılandırma aşamasına geçildi. Bu konu ile ilgili olarak hazırladığımız Yapılandırılan Kredi Kartı Kullanıma Kapatılır mı?  başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Konu başlığımızı dağıtmadan bankaların haciz işlemleri hakkında ayrıntılara gelelim. Bankaya olan kredi , kredi kartı borcunuzun son günü geçmesinin ardından banka gecikme faizi uygulamaya başlar. 3 günlük bekleme süresi sonrası kişiye SMS gönderilir ve borcun vadesinin geçtiği, borca faiz ekleneceği ve borcun ödenmesini istenir. Yine ödenmezse bu durum bir kaç kez tekrarlanır.

Kredi Kartınıza Temerrüt

Mevcut borcunuz Kredi Kartı borcu ise kartınız kullanıma kapatılırken iki haftalık süre sonrası borcunuz temerrüte düşer ve kartın asgari ödemesi dışında tamamının kapatılması talep edilir. Borcunuz kredilerinizden kaynaklanıyorsa bir kaç SMS hatırlatması sonrası banka yetkilileri size telefonla ulaşmaya çalışır. Sözlü olarak sizin borcunuz ve aiz işlediği hatırlatılır. Kefiliniz bulunuyorsa bu işlemlerin hepsi kefil içinde yapılır. Borçlu ve kefile tebligat çıkartılarak yazılı olarak borcun ödenmesi istenir. Bütün bu aşamalar neticesi yine ödenmeyen borçlar bankaların vekaletli avukatlarına devredilir ve artık yasal işlem başlatılmak için ilk adım atılmış olur.

Bu noktadan itibaren hâlâ mevcut borçlarınızı taksitlendirebiliyorsunuz. Bu amaçla Avukata verilen Kredi, Kredi Kartı Borcu Nasıl Taksitlendirilir? yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Avukata düşün kredi borcunuzun ödenmesi ve bu borca avukatlık masraflarının ekleneceği sizlere bildirilecektir. Siz yine ödememekte ısrar ederseniz Avukatlar icra müdürlüklerine haciz işlemleri için dosya açtırır. Buraan icra müdürlüğü size borcun ifası için yine tebligat gönderir. Tebligatın süresi ile ödemeyen borçlara haciz işlemi başlatılır. Burada biz icra takibi için kısa olarak üzerinden geçmiş olsak da bunun için Kredi İcra Takibi Ne Zaman Başlar yazımız sizin için faydalı olabilir.

E-Haciz Nedir? Kimlere Uygulanıyor?

Geçmişte başlatılan hacizler, icra memurlarının adrese giderek eşya tespiti ve eşyaların alınmasının ardından satışa çıkarılarak karşılanıyordu. Gelişen ve ilerleyen teknoloji ile haciz işlemleri de elektronik ortamlara taşındı. Ödemesi yapılmayan borçlara ait icra işlemleri artık kişilerin mevcut bankalarda olan nakit varlıklarına, altın ya da döviz hesapları ile Borsa İstanbul nezdinde bulunan Hisse Senetleri üzerinden yapılıyor. E-haciz olarak tanımladığımız bu işlemin yapılabilmesi için ise borçlunun kendi adına kayıt altında bulunan ve hızlı bir şekilde paraya çevrilebilen unsurlar için uygulanıyor. Bu uygulama ana borç, faizler, masraflar ve vekil borçları üzerinden yapılırken, mevcut borcun üzerinde tahsilat yapılması mümkün değil.

Borcunu ödemeyecek tüketiciler nasıl bir aşamalardan geçeceklerini genel olarak bildikleri için aslında bütün önlemlerini buna göre almış olurlar.

E-Haciz Nasıl Yapılıyor?

Alacakların alınabilmesi için başlatılan haciz işlemleri neticesinde alınan e-haciz kararı Vergi Dairelerine bildiriliyor. Buradan da bakanlık aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı altındaki Tahsilat Grup Müdürlüğü birimi ilgili bankalara bildirim yapıyor. Bu bildirim sonrası banka sizin hesabınızdaki varlığa bloke koyuyor.Alacaklılar bu blokeli parayı çekerek alacağını tahsil yoluna giderken e-haciz işlemi de yapılmış oluyor.

E-Haciz Kaldırılır mı?

Alacakların tahsili için başlatılan her türlü işlemin durdurulması ancak borcun ödenmesi ile olacaktır. Siz borcunuzu ödemek yerine hesabınızı boşaltabilir ya da başka birinin üzerine geçirebilirsiniz. Fakat her ne sebeple olursa olsun borçlarınız siz ödemeden kapanmaz, zaman aşımına uğramaz, af gibi durumların içine girmez. Aksine daha sonra ihtiyacınız olan kredileri de alamaz hâle gelirsiniz.

Hacizlere Karışı Dava Açabilir miyim?

Günümüzde hiç yapılamış borçlar için dahi haciz işlemleri olabiliyor. Öyle ki sizin hiç bir adımınız olmasa dahi size borç çıkarılıp icra ile tahsil edilmek istenebilir. Bu durumda yapacağınız işlem borcun ödenmesi için size yapılan tebligat tarihinden itibaren 30 gün içinde adli olarak dava açma hakkına sahip oluyorsunuz.

Kişilerin en çok yaptıkları hatalardan birisi kendilerine gelen borçlara yani icralara karşı itiraz işlemi  gerçekleştirmemeleri. Oluşan borç hukuku dijital ortamlar nedeniyle çok hızlı yapılıyor oldu. Öyle ki özellikle faturalardan kaynaklı borçlara itirazlar yapılmadığı için ilamsız icralardan dolayı tüketiciler mağdur olabiliyorlar.

Eğer siz borcun size ait olmadığını düşünüyorsanız buna mutlaka itiraz etmelisiniz. Yapacağınız itiraz ile alacaklı konumundaki sizi icraya veren kurum veya kuruluş mahkemeler nezdinde borcun size ait olduğunu kanıtlamakla yükümlüdür.

İtirazı Nasıl Yapacağım?

İcra Müdürlükleri açılan dosya ile size borcun ödenmesi için tebligat çıkartır demiştik. Size yapılan tebliğ sonrası siz ilgili icra müdürlüğüne 7 gün içinde borcun size ait olmadığını ya da borçlu olmadığınıza dair itirazınızı yapabilirsiniz.

Farklı İldeki İcralara İtiraz

Alacaklı ve borçlunun farklı illerde bulunması nedeniyle size yapılan tebligatlara da itirazınız mümkün. İlgili icraya gitmek yerine ikametinizin olduğu icra müdürlüklerine yapacağınız yazılı başvuru ile icraya itirazda bulunabiliyorsunuz. Yapılan başvuru 7 günlük süreyi de durdurur ve icra işlemine devam edilmez.

Borca itiraz farklı miktarları kapsıyor olabilir. Burcunuz bulunuyorken, mevcut borcunuzun üzerindeki icraya ve faize itiraz yapabiliyorsunuz. Burada hazırlanacak itiraz dilekçesi için hukuki yardım alabilirsiniz.

Haklarınızı ve Borç Hukukunu İyi Bilmeli

Türkiye’de bir çok kesim borçlu olsun veya olmasın haklarını bilemekte ve bu kesimin önemli kısmı da hiç araştırma yapmamaktadır. Dijital ortamları kullanabilenler internette bilgi bulabilirken avukatların aldığı yüksek danışma ücretinden şikayet edenlerde haklarını öğrenemedikleri için geçirdikleri yasal süreler neticesinde asıl borçlu konumuna geliyor. Faizler ve masrafları da ödemek zorunda kalıyorlar.

Çıkartılan haciz ve icraya konu bir çok neden bulunabilir. Bu konula üzerinde daha ayrıntılı bilgilere yer verilebilir. Sizlerinde birer tüketici olarak farklı konularınız bulunması halinde webkredi ailesi olarak sizlere bilgilendirme  konusunda yardımcı olabiliriz.

Yorum yapın

Krediler