Evde bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır ve alma şartları nelerdir?

Devlet evde ya da özel bir bakım hizmeti veren yerde, bakım görmekte olan vatandaşlar için de kişisel ihtiyaçların ve bakım ihtiyaçlarının karşılanması için bir miktar para yardımı yapmaktadır. Evde bakım yapmakta olan kişiye de bir miktar maaş şeklinde ödemelerde yapılmaktadır. Evde bakım konusunda da hizmet veren kişinin maaş desteği alabilmesi için bir takım şartları yerine getiriyor olması gerekmektedir. Hasta, engelli ya da bakıma muhtaç olan bir yakını olan ya da bu bakımı üstlenmiş olan kişilere evde bakım yaptıkları için bir miktar maaş yardımı uygulanmaktadır. Bakıma muhtaç olan kişilerin kriterleri ve ağır engelli olan kişilerin sağlık raporları bu maaşı almak için en önemli belgedir.

2019 Yılı Evde Bakım Aylığı Kaç TL Oldu?

Yeni yıla girmemiz ile itibaren bilindiği üzere ekonomi alanında da bir takım planlar ve düzenlemeler yapılmaktadır. Bunun başında devlet memurlarına yapılacak maaş düzenlemeleri gelirken bunun yanı sıra ödemelere de enflasyon üzerinden belli oranlarda yardımlar sunulur. Bu zamana kadar evde bakım aylığından yararlanmakta olan 800 bin kişi bulunmaktadır. 1 Ocak 2048 tarihinden itibaren ise bu bakım aylıklarının miktarı ise 1068 TL şeklinde düzenlenmiştir. Evde bakım maaşları üzerinde yeni düzenleme ise Temmuz ayı içinde yapılması beklenmekte ve beklenen tutar ise 1105 TL şeklinde olması bekleniyor. Bu evde bakım aylığının ise 2019 senesi içinde Ocak ayı zam miktarının 1149 TL, Temmuz ayı içinde ise 1207 TL şeklinde düzenlenmesi bekleniyor.

Evde bakım aylığı yatan illerde ise Kars, Sakarya, Amasya, Afyon, Karabük, Samsun, Tokat, Düzce, Aksaray, Çanakkale ve Bilecik gelmektedir.

Evde Bakım Aylığı Kimlere Verilir?

Evde bakım aylığı maaşı almak isteyen hasta yakınlar için önemli olan 3 temel şart bulunmaktadır. Gelir ve bakıma muhtaçlık durumu uygun olan T.C vatandaşları bu yardımlara rahatlıkla başvuru yapabilmektedir. İlk olarak ailenin mevcut gelir kriterleri göz önüne alınmalıdır. Bunun dışında ki asıl önemli konu ve şart ise bakıma muhtaç olan kişinin sağlık raporu resmi kurumlarca alınmış ve belgelenmiş olmasıdır. Tüm bu kriterler neticesinde sizlerin hasta bakım yardımı almanız da hiçbir engel bulunmayacaktır.

Ailenin Gelir Kriterinin Uygun Olması

Hasta, yaşlı ya da engelli kişinin bulunmuş olduğu hanede yaşamakta olan tüm vatandaşlar için kişi başına düşen gelirin asgari tutarın 3/2’i kadar olması gerekmektedir. Ancak engelli olan bir kişinin olması halinde ise aile bireylerinin kişi başına düşen gelirine bakılmaz sadece engellinin almış olduğu aylığın net asgari ücretin 3/2’sine karşılık geliyor olması dikkate alınır. Bununla birlikte aylık geliri fert başına güncel asgari ücret tutarı olan 967 TL’nin altında olması halinde muhtaçlık yardımından sizlerin yararlanması mümkündür.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yukarı da belirtmiş olduğumuz gibi hasta bakım yardımından yararlanmak isteyen yakınının belli kriterleri yerine getirmesi gerekmektedir. Bu kriterleri de belgelerle birlikte müracaatta belirtmek gerekmektedir. Evde bakım maaşı almak için istenilen evraklar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının İl Müdürlüklerine müracaat ile gerçekleştirilir. Bakımını üstlenmiş olan kişinin ise yanlarında olmaması durumunda bir vekalet ile kişinin bakımından mesul olan yakını başvuruyu gerçekleştirecektir. Bu başvuru sırasında da takip edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.

  1. İlk olarak valilik ya da kaymakamlıklara bağlı bulunan defterdarlıklar ya da mal müdürlüklerine evrak için başvuru yapmak.
  2. İl ya da ilçe idare kurulunda muhtaçlık kararının bir belgesini almış olmak
  3. Alınmış belgelerin SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne teslimini gerçekleştirmek
  4. SGK tarafından alınan belgelerin incelenmesi ve muhtaçlık maaşının alınıp alınamayacağına karar verilmesi
  5. Muhtaçlık durumu halinde vasilik kararının çıkartılması

Evde Bakım Maaşı Başvurusunda İstenecek Diğer Belgeler

  1. Engelli ya da hastanın sağlık raporu
  2. 1 adet vesikalık fotoğraf
  3. Nüfus müdürlüklerinden alınacak olan engelli ve bakıcısı adına adrese dayalı vukuatlı nüfus kayıt örneği almak
  4. Yine nüfus müdürlüklerinden yerleşim yeri belgesi almak
  5. Engelli ile aynı yerde yaşamakta olan iş yeri sahibi bulunuyorsa bu kişiye ait geçici vergi beyannamesinin örneği
  6. Engelli kişisine ait kiralık mülkün olması halinde kira kontratları, mülkler boş ise muhtarlıktan bu mülkün boş olduğuna dair bir yazı gerekmektedir.
  7. Engelli kişi üzerine tarım arazisi, ekili tarla olması halinde İl ya da İlçe Tarım Müdürlüklerinden bunları beyan eden bir belge de eklenmelidir.

Yorum yapın

Krediler