Eşler Boşandığında Konut Kredisi Ne Olur?

Evli olan çiftlerin evlilik süreleri boyunca aldıkları taşınmazları olan konutları boşanma sürecinden sonra nasıl sonuçlanacaktır. Bu yüzden de sizlere Eşler boşandığında konut kredisi ne olur? Sorusunun cevabını buradan açıklamak istiyoruz.

TÜYO: Eşlerin boşanması halinde eğer kredi sözleşmesinde mal rejimine atıf yoksa bu takdirde bizzat konut kredisi çeken ve buna kefil olan kişi açısında hukuki sorumluluk başlar. Ancak boşanma oranlarının iyice arttığı şu dönemlerde artık bankalar akıllandı ve konut kredisi verirken aynı anda hem kefil hem ipotek hem de mal rejimine atıfta bulunmaktadır. Bankaları hafife almayın arkadaşlar. Siz akıllıysanız onlar süper akıllıdır. Onbinlerce sayfalık istatistikleri analiz edip politika güden üst düzey yönticileri var. 3-5 köylü çakalı tarafından yönetilen oluşumlar değildir.

Boşanacak olan çiftlerin evlilik süresi boyunca edindikleri malların paylaşımı konusunda bazen belirsizlik olması beraberinde birçok soru işaretinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Burada aslında hukuk kuralları içerisinde mal rejimi terimi ortaya çıkmaktadır. Bu terim hakkında sizlerle merak ettiğiniz tüm detayları açıklayalım.

Merak edilen terim olan mal rejimi nedir?

Evli olan çiftlerin evlilik süreleri boyunca alacakları kararları ve harcamalara dair bütün detayların yer aldığı bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır.

Boşanan çiftler için 2002 yılında çıkartılan kanuna göre bundan önce olan boşanmalar eşler arasında herhangi bir şekilde mal paylaşımı resmi olarak yapılamıyordu. Ancak son 2002 yılından sonra çıkartılan kanundan sonra eşlerin mallara katılım hakkı ortaya çıktı. Bu yüzden 2002 yılından sonra yaşanan boşanmalarda evlilik süresi boyunca alınan malların eşler arasında ortak bir şekilde pay yapılması gerekmektedir.

Boşandıktan sonra nasıl paylaşım yapılacak?

Evlilik süresi içerisinde alınan her türlü malın ortak mal kapsamına girmesinden dolayı sizlerde bu süre içerisinde almış olduğunuz ne varsa boşanma süresince eşinizle paylaşmak zorunda kalacaksınız. Bu taşınmaz bir mal olsa bile sizler evli olduğunuz süre boyunca aldığınız malların ödemelerinden dolayı boşanma süresince ödenen miktar kadar paylaşım yapmak zorunda kalacaksınız.

Mesela bunu detaylı bir şekilde açıklamak istediğimiz zaman, evlilik süresi boyunca bir konut aldığınız zamandan boşanma sürecine kadar olan ödemeler eşler arasında ortak pay edilmek zorundadır. Mesela konut almak için 100 Bin TL kredi çektiğiniz ve konutu 100 Bin TL’ye aldığınızı varsaydığımız zaman boşanma sürecine kadar ödenen miktarı 20 Bin TL olsun. Boşanma sürecine kadar ödenen bu miktar ev kimde kalacaksa o kişi tarafından karşı tarafa ödenmek zorundadır. Burada durum ortak paylaşımlı olduğu için 20 Bin TL ödenen kredinin sadece yarısını yani 10 BİN TL’sini ödeyerek üstünüze düşen parayı alma hakkınız bulunmaktadır. Bu yüzden boşanma süresine kadar ödenen rakamlar eşler arasında eşit bir şekilde pay edilerek taraflar arasında ödenmesine karar verilmektedir.

Bu durumda zaten mahkemenin eşler arasında pay yapılmasına karar vermesi kaçınılmazdır, ancak eşlerin ödeme konusunda rızası ile vazgeçmesi durumunda mahkemenin herhangi bir şekilde sizleri zorlama durumu söz konusu olmamaktadır.

İhtiyaç kredisinde aynı durum söz konusu değildir

İhtiyaç kredisi çektiğiniz zaman eşler arasında meydana gelen boşanmadan sonra borcu alan eşin ödememesi durumunda diğer tarafın borcu ödeme gibi bir zorunluluğu yoktur. Bu yüzden bu tarz bir olayla karşı karşıya kalmanız durumunda üzerine yüklenen hiçbir borcu kabul etmeyerek sizlerde borç ile boşanma arasında bir sorun yaşamamış olursunuz

Yorum yapın

Krediler