ESBİS Nedir? Esnaf Veri Kaydı Nasıl Yapılır? (Esnaf Sanatkar Bilgi Sistemi)

Günümüz dijital çağ. Bu nedenle esnaf ve sanatkarların işlemlerini dijital ortamda çevrim için olarak anlık yapabilmeleri için geliştirilen ESBİS meslek kuruluşlarının faaliyetleri ile ilgili olarak işlemlerin yapılmasına olanak veriyor.

ESBİS Nedir?

5362 sayılı yasanın 2005 yılında yürürlüğe girmesi bir çok konuya açıklık ve şeffaflık getirdi. Bu anlamda ülke genelinde bulunan esnaf ve sanatkarların tüm bilgileri Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi olan ESBİS te tutulmaya başlandı. Gelişime olanak verecek olan bu sistem  ile istatistiki olarak tüm rakamlar anlık olarak ulaşılabiliyor. Burada geleceğe dönük olarak yapılacak yatırım, destek ve çalışmalarda bu sistem sayesinde şekillendiriliyor. Burada esnaf ve sanatkarın sicilinin kaydı, kayıt başvurusu gibi maliyetlerinde önüne geçilmesi hedeflenmiş ve bu anlamda da beklenilen seviyeye çoktan ulaşmış. Esnafın tescil tadil ve terkin işlemlerinin de bu sistem üzerinden yapılıyor olması, tüm illerde sicil müdürlüklerinin oluşmasına da neden oldu. Burada ticarete yeni başlayan bir esnafın tescili, ticaretteki durumunda değişiklik olan esnafın tadili ve ticari faaliyetine son veren esnafların da terkini için ESBİS kullanılıyor. Sadece bununla yetinmeyen bu sistem ile tüm esnaf ve sanatkarlara sicil gazetesi de yayımlanıyor.

Kullanılan ESBİS‘e ulaşabilen önemli bir sektör bulunuyor. Bu anlamda bakanlık birimleri, sicil müdürlükleri, esnaf odaları ve birlikleri, federasyonlar, konfederasyonlar ile esnaf ve sanatkarlar bu sisteme ulaşırken taleplerini de yerine getirebiliyor.

ESBİS Nelere İmkan Veriyor?

İstatistiki olarak tüm bilgilere ulaşmanın yanında açılan ve kanan esnaf sanatkarların sayısına, adres ve unvanını değiştiren esnaf sayılarına, mesleklere göre esnaf sayılarına, meslek kuruluşlarının istatistiki bilgilerine, il ve ilçe esnaf sayılarına, genel kurul bilgileri ve seçim sonuçlarına ulaşma imkanı veriyor.

ESBİS’e Nasıl Girilir?

Geliştirilen sisteme e-devlet üzerinden giriliyor. Giriş sayfası ile buradan e-devlete giriş için kullanacağınız şifrenizin olması gerekiyor. Ticaret Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren ESBİS esnaf ve sanatkara bağlı bulunduğu meslek kuruluşunun bilgilerine de ulaşma imkanı veriyor. Aynı zamanda esnafın meslek kuruluşu için yaptığı ödemeler ve borç durumları da bu sistem üzerinden takip ediliyor.

Geliştirilen ESBİS 2005 yılından bu yana önemli yollar kat etti. Bu anlamda da zaman zaman yapılan güncellemeler önemli roller üstlendi. Bu sistem sayesinde kapanan ticari firmaların sonradan oluşabileceği mağduriyetlerin giderilmesi sağlandı. Esnaf kayıtlarının düzenli ve şeffaf olması ile net bilgilere ulaşılmanın yolu açılmış oldu. Düzenlenen 5362 sayılı yasaya istinaden meslek kuruluşlarının yönetiminde ve denetiminde olmaması gereken kişilerin tespiti kolaylaştı. Aynı zamanda esnaflar arasında oluşacak haksızlıkların önüne de bu sistemin sayesinde geçildi.

 ESBİS Kaydı Nasıl Yapılır?

Burada kayıt yaptırmak isteyen esnaf ve sanatkarın önceliği bir e-devlet şifresi edinmesidir. Bu şifre PTT Şubeleri üzerinden ediniliyor. Bunun yanında giriş için kişi TC kimlik kartını, mobil imzasını yada kullanıyorsa elektronik imzasını kullanabilir. e-devlete giriş sonrası istediğiniz sayfaya ulaşmak için arama butonunu kullanabilirsiniz. Arama butonuna ESBİS yada Esnaf sanatkar bilgi sistemi yazarak yapacağınız arama sonrası sizi ilgili sayfaya yönlendirecektir. Kişi bu sayfaya ulaştıktan sonra sol menüde listesini bulabileceğiniz kayıt sayfasından ilgili bilgileri giriş yaparak ESBİS veri tabanı kayıt işlemini tamamlamış oluyorsunuz.

ESBİS kayıt işlemi ücretsiz yapılabilen bir işlem. Burada ücretsiz ve ücretli olarak işlemler söz konusu. Bunun için yapacağınız iş yerinize ait sınıf değişikliği, ünvan değişiklikleri, terkin işlemleri, iş yeri telefon, faks, adres değişiklikleri gibi hususlar için ücret ödemesi yapmıyorsunuz. Fakat tescil işleminiz bulunuyorsa, şube sayısında ekleme ve çıkarma bulunacaksa yada kişi soyadı değişikliğini bildirecekse ücret ödemesi söz konusu olabilir.

2005 yılından bu yana yürürlüğe giren yasa sonrası Türkiye’de 13 Esnaf ve Sanatkar Konfederasyonu, 82 Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, 81 Esnaf Sanatkar Sicil Müdürlüğü, 3110 Esnaf ve sanatkar Odası ile 61 Birlik şubesi hizmete girdi.

“ESBİS Nedir? Esnaf Veri Kaydı Nasıl Yapılır? (Esnaf Sanatkar Bilgi Sistemi)” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba. ESBİS kayıt sisteminde verilerin doğruluğu nasıl belirleniyor. Yani kayıt yaptırırken yanlış bilgi girmem halinde bu bilgiye nasıl ulaşılıyor.

    Yanıtla
    • Aziz bey Verilerin doğruluğunun sağlaması için periyodik ve çarpaz sorgulama metodları modellenmiş durumda. Yani yanlış bilgi kaydı söz konusu olmayacaktır.

      Yanıtla

Yorum yapın

Krediler