Enerji Kimlik Belgesinde Süre Uzatıldı.

Bina, daire satacaklar ya da kiraya vereceklerin Enerji Kimlik Belgesi ibraz etme zorunluluğuna tekrar erteleme geldi. Çıktığı tarihte 10 yıl ertelenen ve süresi 2 Mayıs 2017’de dolan ibraz zorunluluğu 1 Ocak 2020 tarihine kadar ertelendi.

Yapılarda enerjinin verimli ve etkin kullanılması, çevrenin korunması ve enerjinin israf edilmesini önlemek amacıyla 1 Ocak 2011 tarihinden önce ruhsatı kesilen tüm binalarda Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu vardı. 1 Temmuz tarihi ile başlayan zorunluluk uyum sağlanamaması sebebiyle 1 Ocak 2011 tarihine ardından da son olarak 2 Mayıs 2017 tarihine ertelenmiştir.

2 Mayıs 2017 tarihinde başlayacak olan zorunluluk Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 28.04.2017 tarihli ve 30051 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile 4.kez ertelenmiş oldu. Buna göre 2011 yılından önce ruhsatlandırılan binalarda Enerji Verimliliği ibraz etme zorunluluğu ileri tarihe ötelenerek 1 Ocak 2020’den sonra başlayacak.

Enerji Kimlik Belgesi Ne Anlama Gelir?

Enerji Kimlik Belgesi binanın ihtiyacı olan enerji miktarını, enerji tüketimindeki sınıfını, yalıtım özellikleri ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimini içeren bilgiler vardır. Belgede A harfinden başlayıp G harfine giden bir verimlilik sıralaması mevcuttur. Burada A en verimli binayı, G harfi ise en verimsiz binayı tanımlamaktadır. Bu sıralamada yeni yapılacak binalar için en asgari C sınıfı olma zorunluluğu da bulunmaktadır.

Ertelenen Madde

Binaların veya bağımsız bölümlerin alımı satımı ya da kiraya verilmesi ile ilgili işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmesi şartı aranıyordu. Yönetmelikteki maddeye göre satışı yapılan ya da kiraya verilen taşınmazın verilmesi aşamasında mal sahibinin Enerji Kimlik Belgesini sattığı kişiye ya da kiracısına vermesi gerekiyordu.

Yeni Zorunluluklar

Daha öncesinden zorunlu olmayan hastaneler, oteller, yurtlar ve spor merkezlerinde de enerji kimlik belgesi zorunlu hale getirildi. Mevcut yönetmelikte oteller, hastaneler, spor merkezleri ve yurtlarda 2bin metrekareyi geçiyorsa güneş enerjisi ile ısıtılan merkezi sıcak su sağlayan sistem kurma zorunluluğu vardı. Yeni yapılan değişiklik ile bin metrekareyi geçen tüm hastane, otel, spor merkezi ve yurtların güneş enerjisi ile çalışan ısıtma sistemleri kurma zorunluluğu geldi.

Enerji Kimlik Belgesini Nasıl Alırım?

Yetki almış durumda bulunan özel kuruluşlarca sağlanan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) gelecekteki enerji tasarrufu açısından önemli bir yer teşkil ediyor. Bu belgeyi alabileniz için yetkilendirilen meslek odalarında SMM belgesi bulunan mühendis ile mimarlar yeni yapılan binalar için bu belgeyi tahsis edebiliyor. Bu anlamda Enerji Verimlilik Danışmanlık şirketlerine yetkiyi de Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüklerince verilecek. Bu belge karşılığında vatandaşların ayrı bir masraf ödemesi yapması gerekecek

Yorum yapın

Krediler