Döviz Havalesi Olur mu Döviz Havale Masrafları Ne Kadar?

Bankanın kendi şubeleri arasında gerçekleştirilen havale işlemi döviz kurları üzerinden de gerçekleştiriliyor. Bu sayede döviz kurunda bulunan dolar, euro yada diğer ülkelere ait para birimlerini döviz havale işlemi ile yapılabiliyor.

TÜYO: Döviz havalesinde yüksek eft ücretinden sakınmak için parayı bankadan çekip elden diğer kişiye vermeniz tavsiye olunur. Kimse 21. yüzyılın şu teknoloji çağında “mail atmak kadar” zor olabilecek bir iş için saçma sapan ücretler almaya kalkmasın. Bu tarz çakallıklara prim vermeyin. Bankalar da yola gelsin. Adam olsun. Kendilerini birşey zannetmesinler.

Döviz Havalesi Olur mu?

Döviz havalesi yapılması için gereken hususlar başlıca parayı alacak kişinin adı soyadı, uluslar arası İBAN numarası ve parayı gönderilen bankanın bilgileri yeterli oluyor. Döviz EFT işleminde olduğu gibi daha uzun bir süreç gerektirmeyen havale işlemi bankanın kendi şubeleri arasında olmasından dolayı daha kolay ve hızlı oluyor.

Sadece Türkiye sınırları içinde değil, dünyanın her bir yerine döviz havale hizmeti mümkün. Bunun için bankanızın göndermek istediğiniz bölgede şubesi olması yeterli oluyor. Bu işlem için de bankaların swift kodu gerekiyor. Her bankanın swift kodu farklı oluyor.

Döviz Havalesi İçin İstenilen Bilgiler

Para gönderilecek kişinin adı soyadı, adresi olmalı ve bunlarla birlikte para alıcının 26 haneli IBAN numarası gerekiyor. Sonuçta paranın ilgili kişiye doğru ve hızlı ulaşması için bu bilgilerin doğru ve eksiksiz girilmesi gönderici ve alıcı adına mantıklı bir adım olacaktır. Bu bilgiler bulunmuyorsa hesabın bulunduğu şehir veya şube kodu, telefon numarası, alıcının TC kimlik Numarası, Bada adı ve doğum tarihi gibi bilgiler ekstra olarak istenebilir. Bu bilgiler dahilinde döviz havale parası alıcıya teslim edilemediği zaman para tekrar geri gönderiliyor ve göndericiye ek masraflar çıkmış oluyor. Bunun için bilgilerin doğru edinilmesi fazladan cebinizden para çıkmaması için önemi bir adım olacaktır.

Döviz Havalesinde Masraf Ne Kadar?

Döviz  havale hizmeti için bankalar farklı ücret tahsilatına gidiyor. Bazı bankalar da örnek verecek olursak Yapı Kredi Bankası döviz havale işlemi için karşı tarafın hesabına geçmesini talep etmeniz halinde 65-75 TL masraf ödemesi yaparsınız ve bunun üzerine karşı taraftan muhabir masrafı adı altında ayrıca masraf alınmaktadır. Ayrıca masraf kesintisi paranın gönderme şekline yani şubeden, internet bankacılığı ya da telefon bankacılığından gönderilmesine göre değişebiliyor.

Döviz havale işlemleri yaklaşık 4 gün almaktadır. Bu süre sonunda alıcı parayı alabilir. Parayı alırken döviz kurundan yapılacak ödemeler için o günün kur fiyatları üzerinden hesaplama yapılıyor.

Yorum yapın

Krediler