Dönüm Başına Ne Kadar Para Alınacak Çiftçiye Mazot Desteği Ne Kadar

Türkiye’de tarımı geliştirmek, tarımsal üretimde kaliteyi yükseltirken verimi artırmak kadar tarım sektörünün problemlerine çare bulmak adına 2018 yılı içerisinde 11460 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile yıl içerisindeki tarımsal uygulamalara yapılacak destekler belirlendi. Bu desteklerden bir tanesi de dönüm başına tarla parası verilmesi hususunda. Peki çiftçiler ve tarımla uğraşanlar dönüm başına ne kadar para alabilecek? Ya da para alabilecekler mi? Bakanlar Kurulunun imzalamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanan kararda ÇKS kayıtlarında belirtildiği gibi üretilen bitki ve seralardaki üretimler için kullanılan mazot ve gübre destekleri de yer aldı.

Mesela en çok üretim yapılan bitkiler arasında gelen buğday, arpa, çavdar için dekar başına 15 TL mazot desteği yapılırken, 4 TL gübre desteği sağlanıyor. Yani sadece bu üretimleri için verilen teşvik toplamda 19 TL. En çok destek ise 44 lira ile çeltik ve pamuk üretimi için. Diğer destekler ve destek tutarları şu şekilde;

  • Nohut, Kuru Fasülye, Mercimek 18 TL
  • Ayçiçek, Mısır, Patates 23 TL
  • Kanola, Fındık, Çay, soğan 14 TL
  • Nadasa bırakılanlar için ise 6 TL

Dönüm Parası Sorgulama

Ekilen ürüne göre dönüm başı parası sorgulama işlemi e devlet üzerinden yapılabiliyor. www.turkiye.gov.tr adresinden e-devlet sistemine giriş yapabilmeniz için kullanıcı adı ve şifreniz olması gerekiyor. Buradan her üretim için olmasa da üretici sorgulama sayfasından gerekli sorgulamaları yapabiliyorsunuz.

Artan Mazot Fiyatları Verilen Desteği Artıracak mı?

Tarımsal teşvik için devlet tarafından dönüm başı üretim için verilen mazot desteğindeki tutarlar net bir şekilde belirlendi. Fakat yıl içerisinde mazota gelecek zamlar neticesinde çiftçilere verilecek destek tutarlarında artışın yapılabilmesi için Maliye Bakanlığının uygun görüşünün alınması gerekiyor. Bu nedenle mazot desteğinde ki rakamlarda bir artış söz konusu olabilir.

Toprak Analizi ve Arı Yetiştiriciliğinde Destek

Yapılacak destekler arasında toprak analizleri için 50 dekar ve üzeri araziler için her 50 dekara analiz başına 40 TL destek verilecek. Organik bitkisel üretim ile organik arı yetiştiriciliği de verilecek destekler arasında. Organik arı yetiştiriciliğinde destek kovan başına 10 TL.

İyi tarım uygulamaları kapsamında örtü altı sebzeciliği için bireysel destek 150 TL, meyve ve sebze için 50 TL, süs bitkileri için 100 TL, çeltik için 10 TL, balık üretimi içinde 25 TL verilecek. Grup destekleri de yapılırken bunlara verilcek para tutarı da dekar başına değişiyor.

Fındık Üretiminde Destek Var.

2001 yılında belirlenen fındık alanları ve bu alanlarda ruhsatlı olarak fındık üretimi yapan üreticiler dekar başına 170 TL para alacaklar.  Ayrıca çıkartılan kararda su seviyesinin yetersiz olması nedeniyle Tarım Bakanlığınca belirlenen havzalarda nohut ve mercimek üretimi için de yüzde 50 destek ödemesi var.

Dönüm başına verilecek desteklerin alınabilmesi için ÇKS’de bilgilerin bulunması vaktinde üretim için başvuruda bulunulması ve başvuruyu gerçek ve tüzel kişiliklerin yapması gerekiyor.

Hayvancılık için kaba yem üretiminde destekler yıllık ve tek yıllık bitkiler için 2019 yılı bütçesinden dekar başına 40 TL ile 100 TL arasında değişiyor.

Yorum yapın

Krediler