Doğum Yardımı Nasıl Alınır? Kimler Alır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak devletin yardım ve sosyal davranışlarını vatandaşlara ulaştıran Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ve Kaymakamlıklar içerisinde faaliyet gösteren SYDV’ler kanalıyla vatandaşa elini uzatmaktadır. Bu anlamda doğum yardımı Aile ve Sosyal Politikalar İl ve İlçe Müdürlüklerine yapılan başvurular sonrasında başvuru sahibine yapılıyor.

KISA GÜNCEL DUYURU: Doğum yardımları maalesef suriyeliler ülkemize akın akın geldikten sonra eskisi kadar artmayı kesti. Ancak umuyoruz ki memleketimiz ekonomik darboğazdan sağ salim çıkacak ve ekonomisini eskisi gibi canlandıracaktır. O vakitlerde devletimiz muhtaç durumda olanlara rızkını verebilmek adına gereken herşeyi yapacaktır. Son zamanlardaki “doğalgaz rezervleri” bulunduğu iddiası eğer gerçek ise ve bu doğalgaz da fiilen çıkarılabilir düzeyde ise bu takdirde geleceğe daha umutla bakabileceğiz.

Kimler Doğum Yardımı Ne Kadar?

2015 yılında yapılan 633 sayılı yasada yapılan düzenleme sonrasında TC vatandaşları ile mavi kart sahiplerinin canlı doğan ilk çocuklarına 300, ikinci çocuklarına 400 ve üçüncü çocuklarına 600 TL doğum yardımı yapılmaktadır. Fakat burada bir ayrıntı bulunmaktadır ki, vatandaşların bu ayrıntıyı kaçırdığını söylemeliyiz. Çünkü yetkililer bu anlamda zorluk çekmektedir. Yasanın çıkış tarihi olan 15 Mayıs 2015 tarihinden önceki doğumlar için bu yardım söz konusu olmamakla birlikte bu tarihten sonraki doğumlar için geçerli sayılıyor. Yani bu tarihten önce 3 çocuğunuz bile olsa bu yardımı alamıyorsunuz. Sadece bu tarih öncesindeki çocuklar sıralamaya dahil ediliyor. Yani bu tarihten önce iki çocuğunuz doğmuşsa bu tarihten sonra 3. çocuk olarak 600 TL doğum yardımı alabiliyorsunuz.

Yurt Dışında Doğum Yardımı

Yapılan doğum yardımları anneye veriliyor. Annenin TC vatandaşı olması ve sağ olması istenilenler arasında. Başvuru kanalı Sosyal Politikalar Müdürlüğü iken yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da bu yardımdan yararlanabilmek için konsoloslukları başvurabiliyor.

Doğum Yardımı Başvurusunda Süre

Canlı doğum olması halinde bu yardıma başvurmak için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Başvuracak kişinin uygun olduğu bir tarih aralığında dogum yardimi basvuru formu ve doğum raporu ile birlikte yapılacak başvuru sonrası gerekli ödeme yapılmaktadır. Başvuruyu istediği takdirde anne kendisi yapabilirken bu başvurunun baba tarafından yapılmasında bir sorun bulunmuyor. Başvuru dilekçesinde kendinize ait bilgilere erişim için izin vermiş oluyorsunuz ve kurum size ödeme yapabilmesi için gerekli şartları taşıdığınızı inceliyor.

Devlet Memurlarına Doğum Yardımı

Devlete bağlı kamu kurumlarında çalışan baba veya anneye canlı doğum yapılması halinde de farklı bir hesaplama ile doğum yardımı yapılmaktadır. Memurlar Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne bu yardım için başvurmaz. Hastaneden alacağı doğum raporu ile çalıştığı kuruma başvurur ve kurum düzenleyeceği tahakkuk ile bu ödemeyi gerçekleştirir. Memurlarda hesaplama 2500 gösterge üzerinden hesaplanıyor. Aylık kat sayısının 2500 ile çarpılması sonucu bulunan rakam üzerinden ödeme yapılırken anne ve baba ikisi de memur ise bu ödeme sadece babaya yapılır. Aylık kat sayı 6 ayda bir değişikliğe uğradığı için bu yardım tutarı da değişir. Borç için haczedilemeyen memur doğum yardımı eşlerde oluşan ayrılık olması halinde ayrılık süresi içinde anneye verilir.

“Doğum Yardımı Nasıl Alınır? Kimler Alır?” üzerine 2 yorum

  1. Ben memur olarak çalışıyorum. kurumumdan doğum yadımı almıştım. Ayrıca Politikalar müdürlüğünden alabilir miyim

    Yanıtla

Yorum yapın

Krediler