Devlet Bankaları Hangi Bankalardır?

Türkiye’de tüketiciler genel olarak devlet bankasının sadece Ziraat olduğu kanısında. Halbu ki durum böyle değil. Türkiye’de faaliyet gösteren üç kalkınma ve yatım ile üç tane de mevduat bankası olarak altı tane devlet bankaları bulunuyor. Devlet bankası olması avantajı ile tüketicilere hizmet veren bu bankalar özel bankalara göre daha düşük faizli krediler sunarken vatandaşlarda daha güvenli buldukları için mevduatlarını bu bankalar üzerinde değerlendirme çabası içerisindeler.

Mevduat hesabı hizmeti veren bankalar ülke genelinde şubeye sahipler. Özellikle Ziraat Bankası tüm ilçelerde hizmet veren tek banka olarak kendini gösteriyor. Fakat yatırım bankalarında durum farklı. Her ilde şubesini bulamazsınız.

Devlet Bankalarımız

Güncel olarak faaliyette bulunan ve tüketicilere göre hizmet veren Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank olmak üzere  üç banka bulunuyor. Fakat bunlarla birlikte kamu kurumlarına hizmet veren üç bankamız daha bulunuyor ki bunlar İller Bankası, Türk Eximbank, Türkiye Kalkınma Bankasıdır. Bunlar da devlet bankaları.

T.C. Ziraat Bankası

Vatandaşlara Osmanlı’da bu yana hizmet veren tek eksi banka özelliğini de taşıyan Ziraat Bankası’nın hizmet vermeye başladığı tarih 1863 olarak kayıtlara geçmiş. Memleket Sandıkları adı altında hizmet veren bankanın merkezi başkent Ankara’da. Günümüzde en çok banka şubesine ve ATM’ye sahip olarak faaliyet gösteren banka gidilmesi zor, nüfus sayısı az olan bölgelerde dahi şube açarak vatandaşın tek bankası haline geldi. Bu anlamda çiftçilerinde yanında olduğunu gösteren banka uygun şartlarda ihtiyaç kredileri, taşıt kredileri, konut kredileri verirken çiftçilere de ekipman anlamında önemli katkılar sağlıyor. 1800’e yakın şube ile yaklaşık 30 bin çalışana sahip banka yurt dışında da 20 ye yakın ülkede hizmet veriyor. Ziraat Bankası devletin mi başlıklı yazımız ile ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Türkiye Halk Bankası

Son on yıl içerisinde yıldızı parlayan Türkiye Halk Bankası A.Ş. yine tüm şehirlerde mevduat hesapları ile vatandaşa hizmet veren devlet bankamız. 1933 yılında hizmete giren banka günümüze kadar gelen süreçte bir çok bankayı kendi bünyesine katarak büyüdü. Borsada işlem gören bankalar arasında en değerli bankalardan birisi olan Halk Bank tüketiciye bankacılık ürünlerini sunarken sigorta ve diğer hizmetleri de bünyesinde barındırıyor. Halk Bankası hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için Halkbank Devlet Bankası mı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Türkiye Vakıflar Bankası (Vakıfbank)

Devlet bankaları arasında tüketiciye hizmet vermeye devam eden Vakıfbank sarı rengi ile tüm illerde şubesi bulanan bankalardan birisi. 1954 yılından bu yana tüketicilere bankacılık hizmeti veren banka kredi pazarında uygun faiz koşullarına uyum sağlıyor.

 

İller Bankası

Türkiye’de faaliyette bulunan kurumlar için hizmet veren bankanın şubesini her yerde bulmanız mümkün değil.  Zira özellikle Özel İdareler ve Belediyelere yapacakları yatırımlar için finans desteği sağlıyor.

1933 yılında Belediyeler Bankası olarak kurulan bankanın amacı yerel belediyelerin imar faaliyetlerini finanse etmekti. 1944 yılında hazırlanan kanun tasarısının TBMM’de kabulü sonrası bankanın adı İller Bankası olarak değişti. 2011 yılında da Anonim Şirketi olarak değişti. Bu anlamda faaliyetlerine devam eden banka tüzel kişiliğe sahip konumda. Özel bütçeli olması nedeniyle de A.Ş. statüsünde fakat özel hukuk hükümlerine tabi.

Türkiye Kalkınma Bankası

1975 yılında hizmete giren bankanın kuruluş amacı adından da anlaşılacağı üzere sürdürülebilir kalkınmaya destek. Kuruluşunda Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası adı geçiyor. Vizyonunda da Türkiyenin Kalkınma bankası olan Türkiye Kalkınma Bankasının hizmetleri arasında yatırım, eğitim, toptan bankacılık faaliyetleri, fizibilite etüdü, Ekspertiz bulunuyor. Kalkınma kaynaklı lira cinsinden krediler sunan banka aynı zamanda dış kaynaklı kredi tahsisinde bulunuyor.

Yorum yapın

Krediler