Borsalar Nasıl Çalışmaktadır?

Borsalar Nasıl Çalışmaktadır? Televizyonda, gazetede, dergide, çevremizdeki insanlarda borsa kavramıyla karşılaşmışızdır. İlk duyulduğunda bazı insanlar için karmaşık bir kavram gibi görünse de basit bir mantık üzerine kurulu, arz ve talep. İşin derinliklerine girildiğinde bazı farklı ölçütler ortaya çıkıyor. Ama temel mantık arz ve talep ilişkisinden ilerliyor.

BİLGİ: Borsa dediğimiz sistem esasında ta onbinlerce yıl evvel ortaya çıkmıştır. İnsanlar ilk olarak meyve ve sebze, av ürünleri takası ile borsacılığa başlamıştır. Geleneksel pazarlara benzeyen ilk borsalar takas usülüne yönelik sistem ile yürümekte idi. Dünya çapındaki tacir ve üreticiler tıpkı bugün olduğu gibi “ortaklaşa” fiyat belirleme yapıyorlardı.

EKLEME: Şu geçenlerde Katar’lılara %10’u satılan Borsa İstanbul var ya işte o kurum kayıtları tutan kurum. Bu tarz özel-kamu iktisadi teşebbüsler yardımıyla sistem dönmektedir. Siz bir kağıt aldığınızda onun zayi olması diye birşeyden söz etmek mümkün değil. Adamlar böyle tıkır tıkır çalışan sistem kurmuş. Amerika’lılardan ya da İngiliz’lerden özendik sanırım ilk olarak buna.

 Borsa Nedir?

Ticaretle ilgili mal veya değerli evrakın alınması ve satılmasında bazı aracılar ile gerçekleşmesini sağlayan alandır. Yani ticarette kullanılan emtialar (altın, kripto para, gümüş vs.)kolaylıkla alınıp satılabilmesidir. Burada kolaylıkla kısmıyla anlatılmak istenen şöyledir: Değerli bir emtiaya sahip kişiler bu emtiaları alıcı ile yüz yüze iletişime geçerek satmak istediğinde bazı dezavantajlı durumlarla karşılaşabiliyorlar. İnsanlar her durumda görüşme için müsait olamayabilirler. Mesafe, güven, boşa zaman kaybı gibi faktörlerle karşılaşabiliyorlar. Borsa bu durumları ortadan kaldırıyor ve fiziki alanı sanal alana taşıyor ve alım satım işleri daha kolay gerçekleştirilebiliyor. Yine fiziki metanın güvenliği daha kapsamlı şekilde sağlanabiliyor ve geniş kitlelere ulaşılabiliyor.

 Borsa Nasıl İşler?

Borsada işlem yapılabilmesi için öncelikle bir aracı kurum ya da banka ile bir bağınızın yani hesabınızın olması gerekmektedir. Başvuru yapılacak kurumun istediği belgeleri hazırlayarak başvuru yapılır. Tüm bu işlemlerin ardından hesap açılır ve alım satıma başlanabilir. Borsa temelde arz ve talep ilişkisine göre işler. Bunu açacak olursak belirli bir miktarda emtiayı almaya karar verdiğimiz zaman aynı zamanda belirlemiş olduğumuz miktar kadar emtiayı da bir başkasının satması gerekmektedir. Bu eşleşme sağlandığında alım ve satım işlemi yapılmış olur. Borsanın çalışma mantığı bu şekildedir.

 Borsadan Nasıl Kar Elde Edilir?

İnsanlar kazanmış oldukları paraları değerlendirmek, katlamak isterler. Bu durumda bazı yatırım fikirleri ortaya çıkar. Ev, arsa, altın, kripto para, dükkan gibi seçeneklerden faydalanılır. Borsada kar sağlamanın başka bir ayağıdır. İnsanlar bir takım istatistik verileri yorumlayarak haberleri ve alınan kararları takip ederek yapacakları hamlelerle kazançlar elde edebilirler. Teknik bilmek bu aşamada kişiye çok şey katacaktır. İşin tekniğini basite indirgersek borsada emtianın değeri düşükken alınıp yükselince satılırsa kar elde edilmiş olur. Borsada değerin düşmesi ‘’ ayı pazarı’’ yükselmesi ise ‘’boğa pazarı’’ olarak ifade edilir. Ayı pazarı girdiğinde borsadaki kişiler ellerinde bulundurdukları emtiaları satışa çıkarmıştır. Satış yoğun olarak yapılmaktadır. Bu durumda emtianın değeri düşer. Çünkü talep yoktur. Boğa pazarına girildiğinde ise fiyatı düşük olan ya da sabit giden bir emtia arza uğramıştır. Talep çok olduğu için değeri artmıştır. Kar sağlamak için ayı ve boğa pazarlarının zamanlarını iyi tahmin etmek gerekmektedir.

Yorum yapın

Krediler