Bireysel İhtiyaç Kredisinde İcra Süresi

Alınan bireysel ihtiyaç kredileri diğer adıyla tüketici kredilerinin sözleşmelerinde düzenlenen ödeme planına uyulması gerekir. Bankaların en çok istediği hususlardan bir tanesidir bu. Fakat alınan kredi zamanla ödenemez hale gelebilir. Bu durumda bankaların ilk etapta yaptıkları kredi borçlusuna SMS ile bilgilendirme mesajı göndermektir. Aslında ucuzlayan ve gelişen iletişim kanallarının sürekli açık olması nedeniyle bankalar kredi ödeme vadesi gelmeden önce, gelince yada süresi geçince hemen SMS yada e mail ile bilgi gönderme yoluna gidiyor.

TÜYO: Firmalara nazaran henüz şirketleşmemiş ve bordrolu dediğimiz bireylerin almış olduğu ihtiyaç kredilerinde icraya verilme prosedürü şirketlere yapılan icra prosedürü ile birebir aynıdır. Ancak en baştaki icra için bekleme süresi maalesef aynı değildir. Ne yazık ki söz konusu olan maaşlı kişiler olduğunda bankaların hukuk müşavirleri ve avukatları daha aceleci, daha tahamülsüz olmaktadır. Bu süreler şirkelere nazaran birkaç ay daha kısalabilmektedir. Bunun en büyük sebebi kişilerin kredibilitesinin daha düşük olmasıdır. Ayrıca kişilerin banka seçme lüksünün daha az olması da buna bir diğer etkendir.

Bireysel İhtiyaç Kredisinde İdari Takip Süresi

Öncelikle Bireysel İhtiyaç kredisinde icra süresi olayını anlatabilmek için idari takip ne zaman başlar sorusunun cevabını bilmek gerekir. Kredi vadesinin dolmasından itibaren taksidin ödenmediği ilk 60 günlük süre ile banka borçluya SMS, e-mail, telefon ve tebligatlı posta yoluyla bildirim göndererek borcun ifasını istemektedir. Eğer alınan kredide kefil bulunuyorsa bu işlemler kefil için de yerine getirilir. Yani kefile de asıl borçlu muamelesi yapan banka tüm iletişim yollarını deneyerek borcun ödenmesini ister. Fakat bu süre içinde borçlu yada borçlular ödemekten imtina ederlerse 90 günün dolumu ile birlikte banka tebligat çıkartarak borcun ödenmesini yoksa idari takibin başlatılacağını bildirir ve 7 günlük süre verir. Bu süre içinde yine ödenmediği takdirde dosya banka avukatlarının eline geçer ve idari takipten yasal takip süresine geçilmiş olur.

Bireysel İhtiyaç Kredisinde Yasal Takip Süresi

Son tebligat ile verilen 7 günlük süre sonunda yasal takip süresi başlayacaktır. Yani toplamda 97 gün geçmesi ile yasal takip için dosyaları eline gelen kişilere avukatlar ulaşım sağlar ve kişiden yine bir ödeme talebinde bulunulur. Fakat burada avukatlık vekalet ücretleri masrafları derken asıl borçtan daha fazlası ile karşınıza çıkacaktır. Bu gibi hususlar ile avukatlarda borcun ödenmesi ister fakat yine ödenmezse dosyalar ile birlikte icra müdürlüklerine gerekli yasal işlemin başlatılması için başvuru yaparlar.

Yasal takibin başlaması ile bireysel ihtiyaç kredisinde icra süresi başlar.  Kredi yasaklısı konumu da düşersiniz. Ve önünüzdeki 5 yıl boyunca bankaların kredi hizmetlerinden faydalanamaz haline gelirsiniz. İcra işlemleri, masrafları, avukat vekalet ücreti ve faizler derken mevcut borcunuzun bir kaç katı ile ödemek zorunda kalabilir, mevcut eşyalarınızın elinizden gitmesine neden olabilir.

Yorum yapın

Krediler