Bankalar Hangi Masrafları Keser?

Para akışının hemen hemen hepsinin yapıldığı bankalar, yaptığınız ve yapacağınız kredi  alışverişleri üzerinden kesinti yaparlar. Vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri olan bankalar hangi masrafları kesebilir sorumuza cevap vereceğiz.

ÖNEMLİ NOT: Bankalar gizli ve sözleşmlerinizde yazmayan birtakım masraflar kesebilir. Bunu önlemek için hesaplarınızı didik didik etmeniz ve de sizden habersiz kesilen her bir kuruşun hesabını sormalısınız. Ayrıca fahiş ve orantısız kesildiğiniz düşündüğünüz bir ücret söz konusu ise bunu idare mahkemesinda dava etmeniz mümkündür. Danıştay’a kadar gittiğiniz takdirde bir yönetmelik hükmünü bile iptal ettirmeniz mümkündür.

TÜYO: Şu anda bazı internet bankacılık hizmeti sunan firmalar yıllık hesap işletim ücreti gibi saçma sapan ücretler almaksızın bu işi sürdürmektedir. Bu noktada tamamen tarafsız ve objektif bir şekilde isim vermeksizin ifade etmeliyim ki bu tarz şubesiz hizmet veren ve vatanaştan az yolan bankaları tercih etmek çok daha mantıklı olacaktır. En nihayetinde vatandaş durduk yere kendisinden zorla hiçbir karşılığı olmayan paralar verecek kadar da düşük zekalı deği!

YENİ EKLEME: Bankaların sizden asılsız masraf almasını  önlemek için bunları ödemeden önce dökümlerini isteyip tek tek internette sorgulatın!

Bankaların kredi hesapları üzerinden kişilerden kestiği masraflar adına bir karışıklık yaşanırken,  2014 Ekim ayında yapılan bir yasal düzenleme ile bu durum şeffaflık kazandı. Banka kesintileri ile dolup taşan Tüketici Hakem Heyetleri vatandaşın mağduriyetini gidermeye çalışırken gereksiz kesintiler ile iş yükleri artmıştı. Yayınlanan yönetmelik ile hangi kalem kesintiler yapılacağı açıklanırken bazı kesintilerin önüne geçildi. Ancak bazılarının da yolu açılmış oldu.

Bankalar hangi masrafları kesebilirler?

Bu yönetmelik ile bankaların hesapları üzerinden Hesap İşletim Ücreti kesilmesinin yolu açıldı. Artık bankalar kişilerin hesaplarından yıllık işletim ücretini 3 ve 6 aylık süreler zarfında kesinti yapmaya başlamıştı. Ancak Danıştay 2015 tarihinde müjdeyi tüketicilere verirken bu yönetmelikte belirtilen işletim ücreti kesintisini durdurdu. Ancak bazı bankalar bu kesintileri yapmaya devam etmektedirler.

Bu yönetmelikte bireysel kredilerden Kredi Tahsis Ücreti, Konut Kredilerinden Ekspertiz Ücreti ve İpotek Rehin Tesis Ücreti masrafı kesilmesinin yolu açıldı. Yani bu kesintiler şu anda yasal olarak devam etmektedir. Ancak Ekspertiz ücretini kesebilmesi için bankaların üçüncü kişilerden hizmet aldığını belgelendirmesi gerekmektedir.

Hesaplarınız arasında yapacağınız havaleler, başka banka hesaplarına yapacağınız eft’ler, swift ücreti tahsili ile kredi kartı aidatı ve ek kart aidatının kesilmesiyle, kartın yenilenmesi ve nakit çekimlerde ücret alımı yasal oldu.

Kişi ve kurumların maaşlar karşılığı bankalarda açtırdığı hesaplar üzerindeki kesintiler yapılacak sözleşmeler ile farklılık gösterebilmektedir. Maaş alınan bir bankanın hesabını kullanıyorsanız işletim ücreti ödemeyebilir, yıllık kart ücreti ile karşı karşıya kalmayabilirsiniz.

Bankalar Kesmemesi Gereken Ücreti Keserse Ne Yapmalıyım?

Her bankanın resmi internet sitesinden yapılan kesintiler ve miktarlarının açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Kişilere imzalatılan matbu sözleşmeler ile haksız kazanç sağlanmaktadır. Bu tür kazançların iadesi için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Heyetler başvurulardan ücret talebinde bulunmadıkları gibi, sizin adınıza gerekli işlemleri uygulayarak karar almaktalar ve sizden haksızca alınan ücretin iadesine karar vermektedirler. Ancak bu kararlar nihai karar olmayıp, kararın tesliminden 15 gün içerisinde taraflar Tüketici Mahkemelerine gidebilirler.

Eğer miktar büyük ise elbette tüketici mahkemesi ile falan uğraşmayacaksınız. Direkt Asliye Ticaret Mahkemesine ve hatta Savcılığa bile gitmeniz icap edebilir. Lakin bu tarz büyük kesintiler çok ender görülmektedir.

Eğer ki yurtdışına para göndermeyecekseniz hiçbir banka sizden fahiş kesinti yapmaya cüret edemeyecektir. Yurt dışı transferlerinde de uçuk kesintiler olmasının sebebi transferin birkça banka aracılığı ile yapılıyor olmasından dolayıdır.

Krediler