Banka Kredi Borcu İhtarnamesi Sonuçları

Finans desteğini şartlar dahilinde bizlere sunan bankalar bu şartların yerine getirilmesindeki ilk sıradaki husus borçların vaktinde ödenmesi. Aldığımız banka borçlarını vadesinde ödeyemediğimiz zaman ve gerekli süresini doldurduğumuzda banka kredi borcu ihtarnamesi gelmektedir. Ödenmeyen borçlardan dolayı yasal mevzuat ve bankaların standart uygulamaları bulunur. Bu uygulamalar neticesinde banka sizden borcun ifasını ister.

İLGİNÇ DETAY: Banka aslında size kanunen ihtar bile göndermek zorunda değil. Ancak müşterilerinin antipatisini kazanmamak ve icra masraflarına katlanmadan tahsilat yapabilmek adına ihtar gönderir çoğu kez. Bu ihtarların çoğu her ne kadar işe yaramasa da yine de gönderirler. Ayrıca eğer ki henüz icaya geçilmemişken ihtarname çekilmesi aşamasında ödeme yapıp borç kapatırsanız kredi notunuz o kadar kötü etkilenmez.

Bankaların herkese kredi vermekten kaçınmasının en büyük nedeni ihtiyacı için aldıkları borç paraları geri ödememeleridir. Sizler tüketici olarak size iadesi olmayacak bir parayı borç olarak yakınlarınıza verebilir misiniz? Diye bir soru sormuş olsak hayır cevabı alırız. Bu nedenle bankalarda ticari olarak kurulmuş bir kuruluş ve hiç tanımadığı kişilere nakit para ihtiyacının karşılanmasında yardımcı oluyor. Bu yardımı yaparken de kredi tahsisinde istenilen kriterleri kendi şartlarına göre belirliyor. Bu şartları yerine getirmeniz halinde de istediğiniz nakiti alabiliyorsunuz.

Alacağınız yüksek tutarlar için yüksek gelirler isteyen banka bu gelirleri de yazılı olarak belgelendirmenizi ister. Zira ödenmediği zaman bu gelirinize yasalar çerçevesinde icra kanalıyla el koymak ve alacağını almak ister. Bunun için çalışıyor olmanız ve bu çalışma hayatınızın belli bir süre ile yapılıyor olması temel şartlardan. Zira yeni başlayan bir kişinin bu işte daha ne kadar süre ile kalacağı belirsizlik yaşayabilir. İş konusunda da tüketicinin istikrarlı davranması kredi alımını bir adım daha öne götürmektedir. Bu koşullar dahilinde alınan kredilerin vadesinde taksitleri ödenmemesi neticesinde banka size ihtarname gönderiyor.

Borcunu Ödemeyen Müşteriye İhtarname

Tüketici olarak her birey aldığı borcunu ödemek isteyecektir. Fakat hayat boyunca başına geleceklerden habersiz iyi niyetle alınan paralar ödenemez noktasına gelebilmektedir. Zira bu şekilde borcunu ödeyemeyen kişilerin dosyaları ile İcra Müdürlüklerinin işlem hacmi de sürekli artış göstermektedir. Aldığınız krediye yasal olarak sözleşme yapılmasının ardında şartları tümüyle kabul edeceğiniz anlamına geldiğinden bu hususların gözden geçirilmesi mantıklı olabilir.

Banka Kredi Borcu İhtarnamesi Nedir?

Bankalar vermiş olduğu kredilerin vadesini SMS, e-mail yolu ile hatırlatma yoluna gidiyorlar. Ödeme günü geçen kredi taksitleri için de aynı yolu izliyorlar. Borcun ifasına kadar bu işlem birkaç kez tekrarlanıyor. Gelen uyarıda vadesinin geçtiği, faiz işlediği, hemen ödemeniz istenir. Fakat bu işlem ile borçlu hala ödemez ise kredinin kefili varsa kefili arar. Telefonla borçlulara ulaşan banka görevlileri defaatle borcun ödenmesini ister.  Hatta iki tarafa da yazılı olarak tebligat gönderir. Bu tebligatlara borçlular olumlu cevap vermezler ise banka yasal süre olan 90 gün sonrasında yasal takip işlemi başlar. Bu süre zarfından arama sayısı bankalar arasında değişiklik gösterse de can sıkıcı SMS ‘lerin geldiği bir gerçek. Zaten borcunu ödemeyecek olan kişiler de bu telefonlara yanıt vermezler. Banka Kredi Borcu ihtarnamesi bir nevi borcun ödenmesi için verilen son süre olarak geçer.

Bankanın Noter Aracılığıyla Gönderdiği İhtarnamede Ne Yazıyor

Bankadan gelen ihtarname de borcunuz, borcunuzun faizi ve avukatlık ücretleri gibi hususlar ile bu borçların hepsinin ödenmesi gerektiği belirtilir. Aynı zamanda mal varlıklarınıza, maaşınıza haciz konulacağı gibi hususların yer aldığı ihtarname ile borcun ödenmesi talep edilmekte. Bu ihtarnameye itirazınız olabilir. Bankaya bu hususu iletebilirsiniz fakat borçlu olarak borcunuzdan imtina etmeniz mümkün değildir. Gelen ihtarname de muhtemel görüşme yapacağınız bankanın vekili Avukat bilgileri, borcunuza ait yevmiye numarası ve tarihlerde bulunur.

İhtarname Alan Borçlu Ne Yapmalı?

İhtarname borçlu kişiye gönderiliyor olsa da isim benzerliği, adresler neticesinde farklı kişilere ulaşım sağlamış olabiliyor. Bu yanlışlığın giderilmesi için öncelikle alan kişinin içeriğini incelemesi gerekir. Sonuçta bu borç sizin mi değil mi buna bir bakmalısınız. Eğer sizin değilse bankaya itirazda bulunabilirsiniz. Fakat borç sizin ise banka ihtarnamede belirttiği süre içerisinde borcunuzu ödeme yoluna gitmeye çalışın. Yapılandırma sizin için bir yol.

Yapılandırma Çözüm Olabilir mi?

Banka Kredi Borcu İhtarnamesi ile kredi yapılandırma hizmetine başvurular bu noktadan sonra artış gösterir. Fakat bankanın size olan güveni sarsıldığından bu talebe olumsuz yanıt verilebilirken bankalar batık krediler diye adlandırılan hususun oluşmaması adına sizin talebinize onay da verebilir. Bu durum tamamen sizin bankaya olan yaklaşımınız ile gelişen olaylar ile netlik kazanır. Fakat yapılandırma yapılmış olsa dahi burada sizlere daha ağır şartlar konulur. Ödemeyi yine yerine getiremezseniz maddi olarak kaybınız daha yüksek seviyelere ulaşır.

Uyarı : Bu yazının bütün hakları www.webkredi.org adresine ait olup izinsiz kopyalanması, çoğaltılması ve yayınlanması yasaktır. Makaleyi alarak yayınlayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserlerine göre gerekli yasal işlem başlatılacaktır.

Yorum yapın

Krediler