2500 TL maaşa ne kadar kredi Çekilir?

Arkadaşlar bu maaşı küçümsemeyin. İnanın bunu da bulamayanlar var. 300 euro diyip geçmeyin. İnanın dünya giderek daha fakir ve kıtlıkla dolu bir yere doğru ilerliyor. İnsanlar aç ve sesini duyuramıyor. Televizyonlarda herşeyin güllük güllistanlık olduğuna aldanmayın.

İnsanların maaşlarının yetmemesi, birikim ve günlük harcamaların yanında lüks olarak kalması gibi nedenlerle insanlar bankalara daha sık başvuru yapmaktadır. Ayrıca birikim yaparak elde edilecek olan bu miktar kısa süre içinde elinizde olup birikim yaparmış gibi bir para yatırma fikri de insanlar için mantıklı gelmektedir. İnsanlar son zamanlarda kredilere karşı olan ilgisinin artması ve bu sistemin hataları ile birlikte mantıklı görülmesi başvuruları yoğunlaştırmıştır.

ÖNEMLİ NOT: Aylık gelirinizin tamamını geçebilecek miktarda kredi çekmek mümkündür. Ancak bunun için ek güvence ve risk azaltıcı evraklar sunabilmeniz şarttır. Yine kredi notu yüksek olan ve iş tecrübesi yüksek olup uzun yıllardır aynı miktarda maaşı düzenli olarak alan kişilere de bankalar aylık gelirinin çok üzerinde kredi verebilmektedir.

Bildiğimiz gibi bankalar için de kredi çekme talebi istenilen işlemlerdendir. Çünkü banka krediler üzerinden çok ciddi miktarlarda faizler almakta ve kar elde etmektedir. Acil bir durum olması halinde de bankadan kredi çekmenin bir düşünme kısmı kalmıyor. Devlet destekli bankalar ya da özel sermaye destekli bankalar fark etmeden sistem aynı çalışmaktadır. Bankalar kişilerin bilgileri doğrultusunda kredi uygulamaktadır. Öncelikli olarak başvuru yapan kişinin TC kimlik numarası üzerinden bir sorgulama yapılmakta ve Kayıt Kredi Bürosu tarafından kredi notu istenmektedir. Kredi notunun yeterli olması halinde banka sizlere onay mesajı gönderecektir. Bankaların bu onay işleminden sonra ise sizlerin çekmek istediği krediye bağlı olarak gelir durumunuz, üzerinize kayıtlı olan taşınmazlar gibi bir takım gelir beyanları talep edilir. Buna ek gelir, kira geliri gibi belgeler de eklenebilir. Elbette ki en önemli unsur sizlerin mevcut olan gelirinizdir. 2500 TL değerinde bir gelir bugünün şartlarında çok kötü bir para olmamakla birlikte çekmek istediğiniz krediye bağlı olarak bu onay işlemi değişim göstermektedir.

Maaşıma Göre Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Elbette ki bankalar sizlere kredi verirken maaşınızın ve ek gelirinizin durumuna bağlı olarak bir kredi hesaplaması yapacaktır. Buna göre de sizlere maksimum verebilecekleri tutarı vereceklerdir. 2018 senesinden itibaren asgari ücretin 1700 TL’y geçtiği günümüz de asgari ücretli kişilerden başlayarak geliri yüksek olan kişilere kadar kredi talepleri mevcuttur. 2500 TL bir geliri olan kişinin de Türkiye şartlarında fazla lüks yaşadığını söylemesek de kendisini idare edebilmektedir. Bu şartlarda da kredi talebi aslında çok garip karşılanacak bir durum değildir. Maaşa göre kredi çıkartmak isteyen bir kişinin ise aylık net gelirinin % 70’lik kısmının aylık taksit tutarlarını geçmemesi gerekmektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılmış bu düzenlemeye tüm bankalarda uymak zorundadır. Aylık gelirinizin % 70’lik kısmı ise oldukça yüksek bir meblağdır ve bu kadar yüksek tutarlarda kredi çekmek sizlerin ek geliri olmaması halinde çok zorlayacaktır.

Kredi Taksitimin Yüzde Kaçı Kadar Kredi Çekebilirim?

Bankalarda kredi başvurularını değerlendirme için öncelikli olarak sizlerin kredi notu incelemesi bekleyecektir. Kredi notu incelemesinin ardından en önemli konu elbette ki aylık düzenli gelirinizin ödemelere uygun olup olmadığı konusudur. Yasalar kapsamında düzenlenmiş olan bu ödeme tabloları kişinin zorluk yaşamaması ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için düzenlenmiştir. Bir maaşın çoğunlukla % 40 ve % 70 arasında bir oranı kredi taksitlerine ayırabilmektedir. Bu % 30’luk kısmı ile hayatını devam ettirme koşulları da 2500 TL tek gelire sahip birisi için oldukça zordur.

2019 senesinde 2500 TL maaş alan birisinin ise alabileceği kredi miktarını hesaplamak gerekirse öncelikli olarak % 70 kısmının kredi taksitine gideceği hesaplanırsa 1 750 TL gibi bir tutarı kredi taksitine yatırmaktasınız. Geriye kalan 750 TL sizlerin zorunlu ihtiyaçlarınıza ayrılmıştır. Bu 750 TL ile hem günlük ihtiyaçlarınızı hem de barınma gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılamanız beklenmektedir. Umarım büyük şehirlerde yaşam sürdürmüyorsunuzdur. Kredinin tamamı ise Maaş * 70 / 100 formülü ile yapılmaktadır. İhtiyaç kredisi almak isteyenler için en fazla vade süresi 48 ay olacağı için 48 aylık bir vade talebinde ise 1 750 * 48 = 84 000 TL gibi bir kredi tutarına tekabül edecektir. Bu krediyi alabilmek için elbette ki kredi notunuzun yeterli, bankacılık sicilinizin ise düzgün olması gerekmektedir. Bankalar ise son zamanlarda kredi verirken %70 lik oranın altında bir kredi vermektedir. Çünkü ek geliri olmayan ya da evde tek gelire sahip olan birisinin 1 750 TL’ye kredi çekerek yaşam sürdürmesi imkansızdır. Elbette ki bankada burada müşteri nasıl yaşar felsefesinden ziyade bizim paramız nasıl bize gelir hesabındadır.

SON VE ÖNEMLİ TÜYO: Arkadaşlar size tavsiyem maaşınızın yanında ek gelir elde ettiğinize dair belgeler de sunun; bu sayede verecekleri kredi miktarı da artacaktır. Mesela evden bir şeyler üretiyorsanız bu alım satımlara dair banka dekontları ibraz edebilirsiniz.

Yorum yapın

Krediler