2020 Yılında Ekonomik Kriz Olur mu?

Küresel ekonomide gelişen negatif olaylar tüm ülkeleri olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebeple dünya çapında oluşabilecek ekonomik daralmalar tüm ülkeleri yakından etkiliyor. Özellikle ekonomisi ile başı geçen ülkelerde meydana gelebilecek özellikle yeni gelişmekte olan ülkeleri fazlasıyla etkileyecek derecede gerçekleşiyor. Bu anlamda Avusturyalı Ekonomist Angele yaptığı bir açıklamada 2019 yılı içerisinde ABD’de ekonomik kriz yaşanabileceği yönünde uyarıda bulundu. Angele’ye göre balonun bir yerde patlayacağı. Peki ABD’de bir ekonomik kriz gerçekleşirse bu süreçte neler yaşanacak? 2020 yılında ekonomik kriz olur mu? Muhtemel oluşan kriz ile bu krizin domino etkisi ne olur gibi sorularımız da ister istemez arkasından geliyor.

2020 Yılında Ekonomik Kriz Olur mu?

Dünya genelinde kriz ihtimali her zaman oluşan bir kaygı. Bu kaygıyı yaratan gelişmelerin takip edilmesi, beklentilerin üstünde olması neticesinde 2020 yılında ekonomik kriz olma ihtimalini artırıyor. Geçtiğimiz günlerde Moody’s açıklama yaptı. Bu açıklama ile Türkiyedeki 18 bankanın notunda indirime gitti. Tüm dünya ülkeleri zaman zaman ekonomik dar boğazın eşiğine gelebilir. Önemli olan bu aşamadan sonra ekonomide yapılacak icraatler. Alınan önlemler ve atılan adımlar elbette ekonominin seyrini değiştirecektir. Bu anlamda hükümetimiz de ekonomik olarak gerekli olan bütün adımları atıyor ki, sarsıntılı bir piyasa ekonomisinin sonrasında hem dış ülkelerde hem Türkiye’de önemli sesleri getiriyor. İşsizlik ve Enfslasyonun aynı anda artması anlamına gelen stagflasyona işaret ediliyor olsa da, ekonomiye yapılan saldırıların önüne çoktan geçildi bile.

Son açıklamalar eşliğinde enflasyon rakamlarında görünün yükseklik son dönemde başlatılan enflasyonla mücadele kapsamında kısa zamanda en aza indirgenecek kadar önemli bir adım. Bu nedenle kısa vadede Türkiye’de oluşan enflasyon rakamlarında çok büyük düşüşleri beraberinde getireceği kanısındayım.

Dış Borçlanma ve Ödenecek Tutarlar Önemli

Türkiye’nin daralan ekonomisinin borçlanma yoluyla önüne geçilebilir. Fakat bu borçlanma nedeniyle 2019 yılında yapılacak ödemeler de ekonomimizde büyük yapı taşı. Temmuz 2019 tarihine kadar ödemesi gereken 179 milyar dolar borcun olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte ülke içinde gidilen borçlanmalarda söz konusu. Oluşabilecek olumsuzlukların bir nedeninin de borçlar olduğu savunuluyor olsa da, aslında onlarca yıldır dile gelen bir durum bu. Yani hep borçlu bir ülke var ortada. Fakat her defasında ne kadar bir sallantıya girmiş olsa da, bu zorlukların üstesinden gelmiş bir ülkeden bahsediyoruz.

Ekonomide oluşması muhtemel olayların nedenleri arasında işsizlik, enflasyon, iç ve dış borçlar, dış ticaret açığı ve cari açık. Bu hususlarda meydana rakamlar ve istatistikler 2019 Türkiye’sinin ekonomisi yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle ekonomi de bu rakamlara göre şekillenecektir.

2020 ABD Ekonomisi İçin Çok Zor Geçebilir

Dünya ticaretine ve Altın fiyatlarına yön veren Dolar 2019 yılında oluşabilecek muhtemel krizin ateşleyicisi olabilir. Son dönemde artan petrol fiyatları, Trump’ın ticaret savaşı beraberinde enflasyonun yükselmesini getirdi. Yükselen ABD enflasyonunu indirmeye çalışan FED bunun için faizleri yükseltmek zorunda kaldı. Bu durum ise arada kalan işçileri olumsuz yönde etkiliyor. Önceki yıl faizleri kademeli ile artıran FED ısınan ekonomi sonrası hızlı artan faiz yine ekonominin yavaşlamasına neden oluyor. Fakat 2017 yılında yapılan 1,5 trilyon dolarlık vergi indirimi ekonomiyi fazlasıyla canlandırdı. Şirketlerde bu indirimi yatırım yapmak yerine kendi hisselerini almakta kullandı. Fakat kısa vadede bu durum şirketlere yarasa da, hadi 2018 yılı geçti. 2019 ve daha sonrası 2020 yılı ABD ekonomisi için çok zor geçecek gibi görünüyor.

Yorum yapın

Krediler