Kredi Notu Ne Olmalı?

Bu yazımızı okuyorsanız muhtemelen kredi başvurunuz not problemi nedeniyle reddedilmiş demektir. Kredi alınabilir not aralıkları değişkenlik gösterir. Kredi notunuza bağlı olarak alabileceğiniz kredi tutarları da yakından ilgilendiren husus.  Bu durumda kredi veya krediler alabilmeniz için kredi notu ne olmalı diye bir sorumuz bulunuyorsa cevabı için yazımızı okumaya devam edin.

KKB tarafından tanımlanan kredi notlarını, önceki senelerde öğrenmek bir hayli fazla zordu. Kredi kayıt bürosunun oluşturulması ile kredi notunu öğrenme artık çok basit hale gelmiş, kişiler ve şirketler kendi kredi notlarını öğrenebileceği gibi başkalarının da kredi notunu öğrenebilecek duruma gelmişlerdir. 

Kkb oluşturulmadan önce, bu notlarını her banka kendisi tespit etmeye çalışırdı. Doğal olarak bu da önemli sıkıntılara sebep oluyordu. Zira hukuklar gereği şahıslara ilişkin finansman malumatları paylaşılamıyordu. A bankası, daha evvel kullanıcısı olmayan insana kredi kullandırmak isterken, o insanla alakalı bilgilere ulaşamıyordu. Fakat merkez bankasının kara listesine göz atabiliyordu. Ancak kara listeye düşmemiş lakin kredi ödemelerinde aksamalar yaşayan riskli kullanıcılar olup olmadığını belirleyemiyordu.

Kredi Notu Öğrenme İşlemi

Kredi kayıt bürosunun oluşturulmasıyla, insanların finansman geçmişleri, bankalarla olan bütün bankacılık prosedürlerini düzenli şekilde kayıt altına almış ve bankaların bu bilgilerden faydalanması amacıyla hizmete sunulmuştur. Kredi notlarını bundan sonra kendimiz de farklı yollardan bilgi alabiliriz. Kkb, ilk senelerde bu hizmeti şahıslara kapatmışsa da ilerleyen senelerde hem kendi bünyesinden aynı zamanda oluşturmuş olduğu findeks bünyesinden, kredi notlarını bilme fırsatı sağlamıştır. Kredi kayıt bürosunun kkb.Com internet adresinden de kredi notumuzla ilgili bilgi alabiliriz.

Yeniden kredi kayıt bürosunun oluşturmuş olduğu findeks.Com adresinden de kendimizin ve bir başka insanın kredi notunu bilmek olası. Findeks.Com adresine bedava üyelik akabinde 5tl bedelinde kredi notumuzu t.C nüfus cüzdanı numaramızı giriş yapmak suretiyle bilgi alabiliriz. Yeniden aynı sistemden bir başkasının kredi notunu bilmekte olası. Onun için de merak ettiğimiz kredi not sahibinin t.C ya da vergi numarasını, çalıştığı banka ad bilgilerini giriş yapmak kâfidir. Tek koşul, karşı tarafın kendi kredi notunun öğrenilmesine izin vermekten geçer. Kredi notunu bilme yöntemlerinden bir tanesi ise bankalardır.

Banka Şubesinden Kredi Notu

Banka şubelerine verilecek bir dilekçe ile kredi notunuz ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Yeniden bankaların web bankacılık sistemlerinden ya da akıllı cep telefonlarına indirilen telefon bankacılığı uygulamaları yardımıyla kredi notumuzu öğrenebiliriz. Kredi notu bilmenin nihai yöntemi ise, cep telefon gsmleridir. Ülkemizde etkin çalışan cep telefon operatörleri, kısa sms servis hizmetleri yardımıyla kredi notlarını öğrenmek muhtemeldir. Gelelim ücretlerine. Yukarıda da söz ettiğim gibi findeks 5 Türk Lirası hizmet komisyonu alırken, banka şubeleri 5 -15 arası değişken ücretler uygulamaktadır. Cep telefon operatörleri ise 9 Türk Lirası hizmet komisyonu almaktadır.

Kredi notunu öğrenme işlemi 2016 yılına girdiğimiz bu günlerde artık daha basit. Banka şubelerine uğramadan, kuyruğa girmeden ve dilekçe yanıtını beklemeden bir tık mesafesi kadar yakındır. Ek olarak kredi notu öğrenebilme alternatifleri de çoğalmış olup, bir kuruluşa mahkûm olmaksızın birçok yol ile öğrenme şansımız yer almaktadır.

Yorum yapın

Krediler