Ziraat Bankası Devletin mi?

1863 yılında Memleket Sandıkları adıyla Mithat Paşa tarafından kuruluşu gerçekleştirilen Ziraat Bankası tamamı kamu sermayesi ile hizmet veren devlet bankamızdır. Çiftçilerin oluşturduğu sermaye ile bankacılık sektörüne ilk adımı atan banka günümüzde sermayesinin tamamını kamudan alıyor.

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu öncesi milli mücadeleye maddi kaynak sağlayan banka olarak ta tarihe geçen Ziraat Bankası sıtma hastalığının önüne geçilmesinde halka dağıtılan Kinin ilacının da dağıtılmasında önemli rol oynamıştı.

6 Devlet Bankasından Biri Ziraat Bankası

Türkiye’de faaliyet gösteren 6 devlet bankasından, mevduat hesabı sağlayan üç bankasından biri olan Ziraat Bankası. En önemli özelliği tüm il ve ilçelerde şubesinin olması. Nüfus sayısı bakımından şube açmaktan kaçınan bankaların aksine devletin kuruluşu olarak en küçük yerleşim birimlerinde dahi şube açması. Bu ilçelerde ATM’ler vatandaşa hizmet vermesi nedeniyle en çok müşteriye sahip banka ünvanını da taşıyor diyebiliriz. Tarımla uğraşan küçük bölgelerde çiftçilerin maddi kaynağı ve teçhizat alımlarında finans desteğini veren banka bu nedenle de aynı zamanda öncülük etmeye devam ediyor.

Milli Mücadelede Ziraat Bankası

Bankacılık sektöründe olduğu kadar Türk tarımına da damga vuran Ziraat Bankası, ülkede traktör ve biçerdövere geçilmesinde de öncülük yaptı. Kimyevi gübre kullanımı, tarımda kullanılan tohumlukların sağlıklı ve verimli olması, haşerelerle mücadele gibi atılımlara imza attı. Çiftçilerin gelişimini sağlamak için kurulan kooperatiflere verdiği maddi kaynaklar ile hayvancılık gibi ürünler için sanayilerin kurulmasında rol oynadı. Tarım işleriyle uğraşanlara tarım makineleri ile teçhizatı sağlamak adına ucuz ve hibe kredileri ile önemli bir hizmet verdi ve hala vermeye devam ediyor.

Kurulduğu dönemde 3-12 ay vadelerde kişi bazı kredi tahsisini 20 lira ile tarımsal kredi ürünü veren Ziraat Bankası günümüzde herkesin bankası haline geldi.

Günümüzde Ziraat Bankası

Türkiye’de verilen bankacılık sektörüne yön vermeye devam eden Ziraat Bankası geniş ürün ve hizmet ağına sahip oldu. Bu genişlik müşteri kitlesini kat be kat artırırken kendisine yeni pazarlar oluşturdu. Geçmişten günümüze bir bankadan fazlasını sunan Ziraat Bankasının  Ziraat Finansal Kiralama, Ziraat Sigorta A.ş. Ziraat Emeklilik, Ziraat Yatırım, Ziraat Portföy, Ziraat Tekonoliji, Ziraat Gayrimenkul gibi yurt için iştiraklerinin yanında Arap Türk Bankası, Vakıflar Bankası, Axa Sigorta, Milli Reasürans T.A.Ş., Bankalararası Kart Merkezi, Kredi Kayıt Bürosu, Borsa İstanbul, Kredi Garanti Fonu gibi dışı iştirakleri bulunuyor.

Yurt Dışında Ziraat Bankası Şubeleri

T.C. Ziraat Bankasının 21 ülke de şubesi, merkezi ve temsilciliği bulunuyor. Bunlar; Bulgaristan Yöneticiliği, Bağdat Şubesi, Erbil Şubesi, Kuzey Kıbrık Türk cumhuriyeti Yöneticiliği, Lefkoşa Şubesi, Taşkınköy Şubesi, Girne Şubesi, Karaoğlanoğlu Şubesi, Gazimagusa Şubesi, Güzelyurt Şubesi, İskele Şubesi, Gönyeli Şubesi, Atina Şubesi, Gümülcine Şubesi, İskeçe Şubesi, Cidde Şubesi, Priştine Şubesi, Prizren Şubesi, Peja Şubesi, Bahreyn Şubesi ve Tahran Temsilciliği.

Misyonu, Vizyonu ve ülkemiz için üstlendiği görevler ile önemli bir safhada her daim kendine yer bulan Ziraat Bankası gelişen teknolojiye ayak uydurarak devletin en büyük maddi kaynağı olarak hizmet vermeye devam ediyor. Devlet bankaları arasındaki önemi tartışılamaz.

Yorum yapın

Krediler