Ticari Krediler Ödenmezse Ne Olur?

Ticari krediler bir ticaret yerinin kendisini geliştirmesi, geniş iş sahalarına yönelmesi için yapacağı yatırımlar veya borçlarını tam olarak ödeyebilmesi için kullanmak istediği finans desteklerini ifade etmektedir. Ticari yerler ister küçük işletmeler isterse büyük holdingler olarak yer alsın bankalar tarafından bu kredi konularından faydalanma hakkına sahip olmaktadır. Peki, ticaret merkezlerinin kullanmak istediği ticari krediler ödenmezse ne olur? Buna ilişkin yazımızın sonunda detaylı bilgi verdik.

GÜNCELLEME: Ticari krdilerin ödenmemesi halinde daha fazla faiz oranı ile mahkum edilebileceğinizi ifade etmek isterim. Bunun sebebi basiretli bir tacir olmayan kişinin yanlış anlamaya müsait “bireysel tüketiciden” daha ağır sözleşmelerle tahhüt altnda kalabilmesinin yasal olarak mümkün olmasıdır.

Firmaların Krediye Başvurmaları

Şirketleri ticari kredilere başvurabilmesi için ilk olarak faal bir işletme olması gerekir. Diğer önemli bir ayrıntılardan bir tanesi ticari işletmenin geçmiş finans durumudur. Daha önce kullanılan destek kredilerinde ki ödeme faaliyetleri ve finansman geçmişi inceleyebilmektedir. Diğer hususlardan bir tanesi ise ticari firmaların kullanmak istediği krediye karşılık bir sermaye gücünün olup olmadığına bakılmaktadır.

Başvuru yapıp da kabul edilmek için gereken şartlara göz atacak olursak;

  • Şirketin bir vergi levhası olmalı ve şahıs işletmesi ya da sermaye şirketi olmalıdır
  • Şirket yeni açılmış olmamalı
  • Şirketin bir aktifi veya mal varlığı olmalı
  • Geçmiş dönemde ticari alışveriş yapmış olduğuna dair banka hesap dekontları olmalı

Gereken belgeleri ele alacak olursak; “Bireysel ticari faaliyetlerde Ticaret işletme koşulları, şirket sözleşmeleri ya da varsa adi yapılacak ortaklık sözleşmeleri, tüzel kişiliğe sahip ticari şirketlerde ise Ticaret Sicil Gazetesi, firmalara ait mal varlığı belgeleri” ilk olarak istenen belgelerdir.

Ticari Kredi ödenmediği takdirde süreç

Kredi ihtiyacı yer alan finansal kaynaklar bankalar aracılığı ile karşılanarak belirli vadelere yayılmaktadır.  Bu sayede işletme finansal kaynağa ulaşabilmekte ve rahat bir şekilde, ödeyebileceği konuda genelde kendi belirleniş olduğu aralıklarla yani geniş zaman dilimlerinde borçlandığı tutarı geri ödemektedir

Ticari kredilerde yer verilecek kredi yeni iş yeri açabilme, genişletme, araç filoları gibi iş ticari firmayı güçlendirecek alım işlemleri için kullanılmışsa ticari kredi veren bankalar, kredi ile beraber alınan taşınır ya da taşınmaz mallara rehin işlemi uygulamaktadır.

Son dönemde ticari faaliyet gösteren firmalara verilen destekler arasında Nefes Kredisi de yer alıyordu. Her türlü maddi desteği verildiği ticari firmalar istenildiği takdirde mevcut işlerini geliştirmek için KOSGEB kredilerine de başvurabiliyor.

BU TİCARİ KREDİ ÖDENMEZ İSE; ilk etapta bir ihtarname gönderilir. Akabinde biraz zaman tanınır. Bu zaman 1 ay ila 2.5 ay arasında değişmektedir. Bundan sonra ise icra takibi başlatılır.

İcra takibi ne zaman başlatılır başlıklı şu makalemizden bu aşamayla ilgili daha kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.

Bu ilamsız icra takibi başlatıldıktan sonra size bir ödeme emri gönderilir.  Bu ödeme emrinde yazan bedel 7 gün içerisinden ilgili icra dairesinden ödenmediği takdirde haciz işlemlerine başlatılacağına dair uyarılırsınız.

Haciz başladığında mallarınız üzerine şerh konulabilir. Bu haciz şerhi konulduktan sonra mallarınızın satışı için gereken süreç başlatılır.

Tüm bu süreçlerden daha sağlıklı sıyrılabilmek için bir icra avukatı tutmanız sizin için fevkalade avantajlı olacaktır. Çünkü icra hukuku ne yazık ki hukuk mevuatından en çok ince ayrıntıya sahip alanlardan bir tanesidir.

 

Krediler