TEB Banka Kartı Şifresi Öğrenme

Banka kartı şifresi oluşturmak çoğu müşteri için zor ve zahmetli bir iş olmakta. Sistemin arka arkaya sıralı sayıları, önemli gün ve tarihleri, aynı rakamlar topluluğunu kabul etmemesi müşterileri zaman zaman sinirlendirebiliyor. Ancak tüm bunlar müşteri güvenliği sebebi ile bankaların almış olduğu önlemlerden yalnızca birkaçı. Müşteri eline ulaşan kartına artık çağrı merkezlerinden ve ATM’lerden şifre belirleyebiliyor. Bazı bankalarda SMS ile şifre belirleme yöntemi de devam ettirilen uygulamalar arasında. Türk Ekonomi Bankası da sesli yanıt sisteminden müşterin şifre belirlemesine yardımcı olmakta. TEB Banka Kartı Şifresi Öğrenme nasıl olur bir bakalım.

Sesli Yanıt Sisteminden Şifre Belirleme

Kartı eline gelen TEB müşterisi 444 0 666 numaralı çağrı merkezini aramalıdır. Şifre belirlemenin en pratik ve güvenli yollarından bir tanesi sesli yanıt sistemidir. Zaten IVR burada müşteriyi yönlendirmeye başlayacaktır.

IVR Şifre Belirleme Akışı

TEB Banka Kartı Şifresi Öğrenme adına ilk olarak şifre belirlemek isteyen müşteriye sesli yanıt sistemi yapacağı işi sorar. Müşteri sesli olarak net ifadeler ve kelimeler ile ‘kartıma şifre belirlemek istiyorum’ der. Ardından sistem müşteriye birkaç güvenlik sorusu yöneltir ve şifre akışı başlar. Şifre akışını müşteri tuşlayarak gerçekleştirmelidir. Sesli yönlendirme sistemi iki kez belirlenmek istenen şifrenin tuşlanmasını ister ve işlem başarı ile gerçekleşir.

Sesli Yanıt Sistemi Neden İşlemi Kabul Etmez?

Birçok TEB müşterisi sesli yanıt sisteminden şifre alamadığı için şikayette bulunur. Aslında bunun birçok sebebi olmasına rağmen en çok karşılaşılan problemleri şöyle sıralamak mümkündür.

  • Şifre tuşlaması yapılmadan önce telefonun ekranı temizlenmelidir. Çünkü sesli yanıt sisteminin sorularına tuşlama ile cevap veren müşterilerin ekranlarında bu rakamlar kaldığı takdirde sonradan tuşlanan şifre sistem tarafından algılanamayabilir.
  • Sesli yanıt sistemi belirlenmek istenen şifreyi 2 kez müşteriye sorar ve müşteri de iki kez aynı şifreyi tuşlar. Eğer müşteri birbirinden farklı iki şifre tuşluyor ise sesli yanıt sistemi hata verir.
  • Sıralı, ardışık, aynı sayılardan şifre belirlenmez. Ayrıca 2001 ya da 1453 gibi özel gün ve tarih olan rakamlar topluluğu da şifre olarak belirlenemez.
  • Kartın arka yüzünde bulunan CVV kodu da şifre belirleme işlemlerinde sorulabiliyor. Bu müşteri tarafından en sık karıştırılan sorulardan olmaktadır. Çünkü kartların arka tarafında çoğu zaman 6 haneli sayı bulunur. Ancak müşteri bu sayının son 3 hanesini yazmalıdır.

Yorum yapın

Krediler