Sahte para nasıl anlaşılır? 100 TL ve 200 TL

Ülkemizde de zaman zaman bir soru olarak ortaya çıkan sahte para basılması, insanların problem yaşamalarına neden olabilmektedir. Sahte paranın tanımını yapmak istersek piyasada yasa dışı olarak dolaşan ve gerçek paranın benzeri olarak basılmış olan yasa dışı paradır. İşte bu gibi bir parayla karşılaşılması durumunda bazen insanlar fark edemeyebilirler. Ancak bu da insanlara kimi zaman problem yaratabilmektedir. Banknotlar yırtıldığında ya da yıprandığında bankadan değiştirmek mümkün olsa da sahte para dolaşımla bize geldiyse ne yazık ki bankadan bunun değiştirilmesi söz konusu değildir. Böyle paraları bankamatikler de kabul etmeyecektir.  Eğer bir sahte paraya denk geldiyseniz yapmanız gereken o paranın imha edilmesini sağlamaktır. Aynı şekilde çevrenizde bu gibi bir durumla karşı karşıya kalan birini görürseniz sahte paranın imha edilmesi konusunda uyarılması gerekir.

Piyasada zaman zaman sıklıkla denk geldiğimiz bu sahte paraları gerçeklerinden ayırt edecek bazı kusurları olabilmektedir.  Bazı özellikler yalnızca gerçek paralarda olmaktadır. Sahte paralara bunları ekleyememektedirler.

Atatürk filigranı

 İlk olarak çok bilindik bir yöntem olarak parayı ışığa ya da güneşe doğru tuttuğumuzda içinde gizli olan bir Atatürk filigranı olması gerekmektedir. Eğer bu filigran parada beliriyorsa o para gerçek demektir. Ancak filigran yoksa paranın sahte olduğu anlamına gelir.

Emniyet şeritleri

Gerçek parayla sahte parayı ayırt etmek için diğer bir yöntem de paralarda bulunan emniyet şeritleridir. Banknotlara yukarıdan aşağı doğru koyulan bu emniyet şeritleri varsa para gerçek demektir.

Kaliteli kâğıt

Bir diğer ayırt etme yöntemi de kullanılan kâğıdın kalitesi olabilir. Eğer sahte para elinize geçerse kâğıdın kalitesiz olmasından ve baskının da kalitesiz olmasından sahte parayı ayırt etme şansınız vardır. Gerçek paradaysa kullanılan kâğıt daha kaliteli ve baskı soluk olmayacaktır.

Hologram şeritler

Sahtesiyle gerçek parayı ayırmaya yardımcı olabilecek bir diğer özellik de hologram içeren şeritlerdir. Gerçek parada havaya tutup bakıldığında içerisinden çeşitli hologram motiflerin belirmesi gerekmektedir. Bununla birlikte de dikdörtgen içerisinde yer alan TL ifadesi farklı bir açıyla paraya bakıldığında paranın değeri neyse o sayıya dönüşmelidir.

Kabartmalar

Gerçek parayı sahtesinden ayırmak için paralar basılırken üzerlerine bir de kabartmalar yapılmaktadır. Bu özelliği de gerçek parayla sahte parayı ayırmamıza yardım edecek bir diğer özelliktir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ön yüzde bulunan Atatürk’ün portresi ve paranın değerinin yazıldığı sayılar kabartma kullanılarak yazılmaktadır.

Şeritlerin renk değiştirmesi

Gerçek parada bulunan şeritlerin farklı açılardan bakılmasıyla renk değiştirmesi gerekmektedir. Şeritlerin renk değiştirmesi gerçek para olduğu anlamına gelmektedir.

UV ışıkları altında belli olan sayılar

Ultraviyole ışınlarının altında gerçek paranın sahte paradan ayırt edilmesi de bir yöntemdir. Bunda da paraların değerlerine göre farklı renkler görünmektedir. Paralarda bulunan emniyet şeritlerinin ultraviyole ışının altına tutulmasıyla 5 TL’lik ve 10 TL’lik banknotlar kırmızı renk parlarken, 100 TL’lik ve 200 TL’lik banknotlarsa sarı renkte parlamaktadır.

Görme engelliler için kullanılan özellik

Bunların dışında görme engelli insanlar için de onların anlayacağı biçimde kullanılmış noktalar bulunmaktadır. Gerçek paranın ön yüzünde bulunan filigranın sol üst köşesinde Braille alfabesi kullanılarak yazılan noktalar vardır. Bu noktaları görme engelli vatandaşlar dokunarak paranın gerçek olup olmadığına bakabilirler.

100 TL ve 200 TL

 Özellikle 50, 100 ve 200 TL gibi büyük miktardaki banknotların alınırken kontrol edilmesi gerekmektedir. Her zaman sahte paraya denk gelmesek de en azından bu banknotların kontrol edilerek alınması önerilir.

100 TL ve 200 TL’lik banknotların sahte mi gerçek mi olduğunun anlaşılması için yukarıdaki gerçek parada bulunan özelliklere bakılarak ayrım yapılabilir. Ancak en doğru ve kesin sonuç ultraviyole ışının altında paraları kontrol etmek ve bununla birlikte sahte para kontrol kalemleriyle olacaktır. Bu şekilde en doğru sonuca varılacaktır.

TÜYO: Arkadaşlar eğer bu paranın size ulaşmasında kusurunuz yok ise bunun için ilgililere sebebpsiz zenginleşme gibi davalar açarak bu paranın size verilmesinden kaynaklı zararlarınızın teminini isteme hakkınız var. Ancak maalesef bu gibi durumlar çok geç fark edildiği için bu pratikte mümkün olmuyor. Hatta öyle ki fark edilene kadar para 10 kere el değiştirmiş bile olabiliyor. O sebeple zaten TCK’da sahte para suçu üst sınrırı yüksek tutulmuştur.

Yorum yapın

Krediler