Politika Faizi Nedir? Politika Faizi Düşmesi ve Yükselmesi Durumu

Politika Faizi Nedir? Bankaların repo için Merkez Bankasına kırdırmış olduğu faiz oranına Politika Faizi diyebiliriz. Kırdırmadan ziyade düşen politika faizi ile bankalar elinde bulunan kamu kağıtlarını daha düşük faizle kırdıracağından ellerinde daha çok likidite olmasını sağlar. Bu durum para politikasının genişlemesine neden olur.

ÖNEMLİ UYARI: Politika faizlerindeki hareketlerin etkilerinin geçici olduğunu ve piyada kalıcı, köklü değişiklikler yaratamayacağını iyi bilin. Buna göre yatırım kararlarınızı alın.

Politika Faizi

Politika faizi ülke ekonomisini yakından etkileyen bir husus. Özellikle dalgalanan faiz ve kur durumlarında haberlere konu olan bu terim sonrası tüketicilerin merak ettiği ne anlama geldiği. Bu faiz direk bankaların uyguladıkları faiz oranlarını etkiler. Yüksek faiz olması halinde bankalar Merkez Bankasından daha az fon almak zorunda kalır. Bu durumda ekonominin duraksamasına neden olur. Politika faizi düşmesi halinde ise daha düşük faizle borç talebi eden bankaların kredi tutarları yükseleceğinden ekonomideki durgunluk sona erer ve ekonomi canlanır.

Politika Faizi Yükselirse – Düşerse  Ne Anlama Geliyor

Gecelik borçlanmada Merkez Bankasının en önemli aracı konumundaki Politika faizi gecelin fon yani borçlanma faizini belirliyor. Bu faizi ise mevduat ve kredi faizleri takip etmesi gerekir. Bu durum birbirinden ayrılması halinde çeşitli faizlerde fazla gösterebilir. Enflasyonu kontrol altına çabası içerisinedeki Merkez Bankası  zamanla faizleri artırıp azaltabiliyor. Bu anlamda artan faizler enflasyonu düşürür. Aksine faizi artırırsanız ekonomi canlanır ve enflasyonda buna oranla artış gösterebilir.

Kısacası politika faizi borçlanmak zorunda kalınan tutarlar tarafından belirleniyor. Bu rakamların belirlenmesinde ana unsur olan merkez bankası yıl içerisinde 8 kez para politikası kurulunu toplayacak. Bu toplanmalar eşliğinde küresel ekonomik gelişmeler, ticaretler, gelişmekte olan ülkelerin risk durumları gibi unsurlar değelendirilecektir.

Son toplantı sonrası bankacılık sisteminde ihtiyaca binaen fonlanma borç vadelerinin 6-10 gün arasında olan fazla repo ihalelerinin açılması gündemde. Bu anlamda önümüzdeki süreçtete merkez bankası sıkı ekonomi politikası işlemeye devam edecek gibi görünüyor.

Yorum yapın

Krediler