Nefes Kredisi Nedir?

KOBİ’lere verilebilecek kredilerin yeni adı Nefes Kredisi olarak Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ele alınmasının ardından yürürlüğe girmiş oldu.

Piyasada küçük ve orta ölçekli olarak faaliyette bulunan işletmelerin daralan ekonomiden hızlı bir şekilde çıkmalarını sağlamak ve mevcut yapılarını geliştirebilmeleri adına yeni kredilerin adımları atıldı.

TÜYO: Nefes kredisi denilen kredi türü ismindeki ima dolu anlamı tam karşılamıyor. Aslında zor durumda kalan kişilere nefes almaları için verilen bir kredi türü değildir. Tam tersine işleri rayında giden ve üstün başarı gösterme potansiyeli olan, riski en asgari düzeyde olan sektörlede olan firmalara ve kişilere verilen kredidir. O sebeple bu sektörlerde olmayanların iştahı hemen kabarmasın. Belirtmek gerekir ki bu kredi; “riski az sektörlerde bulunanlar için işlerini büyütmeleri ve bir üst boyuta taşımaları için harika bir fırsat” olabilir.

Daha öncede benzer desteklemeler ile finans kaynağı sağlanan KOBİ’ler Nefes Kredisi ile birlikte en yüksek limit olan 150 bin liraya kadar krediyi alabilirlerken bunun ödeme vadesi ise maksimum 12 ay olarak belirlendi.

Nefes Kredisini Kimler Alabilir?

Yeni dönemde tanıştığımız Nefes Kredisini alabilmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin üyesi olmanız, KOBİ olmanız, mali durumunuzun iyi olması ve kredi başvurusu için 250 lira masraf ödemeniz gerekiyor. Kredi başvurunuz reddedilse dahi bu masraf iadesi bulunmuyor.

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifleri, Döviz büroları, Tarım Kredi, Eczaneler, factoring şirketleri, emlakçı, mali müşavirlik alanlarında faaliyet gösterenler bu krediden faydalanabilecek sektörler tanımlanmış durumda.

EKK toplantısı sonrası T.C. Ziraat Bankası, Denizbank ve TOBB aralarında imzaladığı protokol ile KOBİ’lerin nakit ihtiyaçlarını karşılama çabasına girdiler.

Nefes Kredisinin Geri Ödemesi Ne Kadar?

Alınacak maksimum 150 bin lira kredi için ödenecek toplam tutar 158 bin 625 lira ve faiz ise 8 bin 625 lira olarak kayıtlara geçti.  Krediyi alan KOBİ’nin geri ödeyeceği miktar ise 13 bin 215 lira. Başvuru masrafı 250 lira ayrı olarak yatırılıyor. Yıllık yüzde 9,9 iken aylık faiz oranı ise yüzde 0,825. Faiz oranı ve ödeme koşuluyla tahsis edilen kredi miktarı ise cezbedici gibi görünüyor.

Nefes Kredisi Nasıl Alınır?

En az 250 ve üzerinde çalışanı bulunan ve yıllık 40 milyon lira ciroya ulaşan işletmelere KOBİ denilmektedir ve bu işletmeler dışında nefes kredisi tahsisi yapılmamaktadır. Ayrıca20 TOBB bağlı olarak faaliyet gösterirken başvuru ile istenilen teminatın ödenmesi gerekmektedir. Nefes kredisi nakdi olarak yapılır ve ticari kredi olarak kayıtlara geçer.

NOT: EĞER ZOR DURUMDAYSANIZ NEFES KREDİSİ YERİNE BAŞKACA ALTERNATİFLERİ DE DEĞERLENDİREBİLİRSİNİZ. MESELA Kobi Kredisi Nedir, Nasıl Nereden Çekilir? başlığımıza göz atmanızı öneririz. Geçici olarak nakit ihtiyacı olan ve zor günler geçiren kobiler için özel tasarlanmış bu kredi türü ile şirketinizi batmaktan kurtarabilirsiniz.

Yorum yapın

Krediler