Nasıl Bankacı Olunur? Hangi Bölüm Okunmalı

Bankacılık sektörü ekonomik hayattaki gelişmelerle beraber her geçen gün gelişmekte ve sayıları da artmaktadır. İhtiyaçların artmasıyla banka ve banka şubeleri her geçen gün artmaktadır. Peki, bankacı olabilmek için hangi bölümü okumalıyım? Kaç yıllık üniversite okumalıyım? Diye merak ediyorsanız konumuzun detayına bir göz atalım.

Bankacı Olma Hangi Mezuniyeti İster

Bankacı Olmak İçin Hangi Bölüm okunur ? Bankacı olabilmek için Bankacılık ve Finans ya da Bankacılık ve Sigortacılık bölümleri okumak gerekir. Fakat bazı bankalar diğer bölümleri de kabul ediyor. Bu bölümler hem 4 yıllık hem de 2 yıllık olarak üniversiteler de mevcuttur. Bu bölümlerinin yanı sıra İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde İktisat, Maliye, Kamu Yönetimi gibi bölümlerden de bankacı olunabilir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4 yıllık bölümleri kapsar. Lakin Bankacılık ve Sigortacılık ya da Bankacılık ve Finans bölümleri bazı üniversitelerde 2 yıllık bazı üniversiteler de 4 yıllıktır. Bu bölümleri başarıyla bitiren öğrenciler bankacılık sektörüne girebilirler.

Her bankanın kendine özgü kuralları ve kendi sınavları vardır. Ortak bir sınav mevcut değildir. Her banka belirli tarihlerde sınav şartlarını açıklarlar. Uygun şartları sağlayan öğrenciler bankanın sınavına başvurabilirler. Banka sınavları iki aşamadan oluşur. Teorik sınav ve mülakat sınavı şeklindedir. İki sınavda da başarılı olan öğrenciler başvurmuş oldukları bankada bankacı olarak işe başlarlar.

Bankacılık sınavı şartları nelerdir?

Bankacılık sınavına girmeden önce Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan bankanın belirlemiş olduğu barajın üzerinde puan almak gerekir. Bu şart tüm bankalar için geçerlidir. Bazı bankalar KPSS’den en az 70 alma şartı koyarken bazıları 60 alma şartı koyabilirler. Bu şartlar bankadan bankaya değişebilir. KPSS’den yeterli plan alan adaylar mülakat için çağırılırlar. Mülakat sınavını da başarılı ile tamamlayan adaylar bankacı mesleğine adım atarlar. Fakat son yıllarda özellikle başta Ziraat Bankası olmak üzere bankalar kendi sınav sorularını hazırlayarak kendilerinin belirlediği alanlarda çıkan sorular üzerinden sınav yapılmaya başlandı. Bu sınavlar ÖSYM’nin hazırladığı ve yönettiği oturumlarda yapılmaktadır. Alım yapılacak kişi sayısının 3 katı yapılmış olan bu sınavlarda en yüksek puandan başlanarak mülakata çağrılmaktadır. Bence oldukça güzel bir uygulama haksızlığında önüne geçilmiş oluyor. Daha sonra mülakata çağrılan bu 3 katı aday arasından yapılan elemeler ile mevcut alımlar ve ileride işe alınmak üzere yedek adaylar belirlenmektedir.

Her meslekte olduğu gibi bu mesleğinde zorlukları vardır. İyi bir çalışmayla bunun üstesinden başarıyla gelinebilir. Bankacıların iletişim yeteneği de iyi olması gerekir. Çünkü insanlarla iç içe bir meslektir. Bu yüzden kendinizden eminseniz ben bu işi yapabilirim diyorsanız sizlerde bankaların internet sitelerinde yer alan duyurular kısmında yer alan haberleri takip edebilirsiniz. Alım yapılacağı zaman oradan duyurulmaktadır.

Yorum yapın

Krediler